Final Fantasy XV PC Special - Wat is er allemaal mogelijk op de PC?

  Onlangs is eindelijk de PC-versie voor Final Fantasy XV uitgekomen, getiteld Final Fantasy XV Windows Edition. Maar wat voor extra’s krijgen PC-gebruikers voor het lange wachten op de Japanse RPG? Lees het in onze Final Fantasy XV PC special.

  Uiteraard kunnen spelers met Final Fantasy XV Windows Edition het lange en indrukwekkende verhaal over kroonsprins Noctis en zijn vrienden spelen. Dat kan met een controller die je op een PC kan aansluiten, waarvan er tegenwoordig veel zijn te vinden, of met de vertrouwde muis en keyboard. Laatstgenoemde werkt verrassend goed en is zeker een aanrader, iets wat we niet hadden verwacht met de lange relatie tussen Final Fantasy en consoles.

  Daarnaast komt de Final Fantasy XV PC-versie met alle DLC die tot nu toe voor de game is uitgekomen en een aantal andere extra’s. Zo kunnen spelers bijvoorbeeld met een First Person modus aan de slag en zijn er meer achievements vrij te spelen. Maar waar de PC-versie natuurlijk echt verschilt met die van de consoles zijn de mogelijkheden van de grafische opties.

  De pracht en praal van de Final Fantasy XV PC-versie

  Final Fantasy XV op de consoles is al een mooie ervaring, maar de PC-versie gooit er nog een aantal prachtige opties bij. Zoals verwacht is het mogelijk om de game in hogere resoluties te spelen, met 4K als maximale resolutie, en een framerate die je kan vastzetten op 60, 90 of 120 FPS of helemaal kan unlocken. Al verwachten we niet dat je snel over 120 FPS gaat op 4K.

  Met de geavanceerde opties kan je vervolgens helemaal gaan sleutelen aan de graphics van de game. Het detail van de models is aan te passen, net zoals de textures van de omgevingen, licht- en schaduweffecten, anti-aliasing en motion blur. Met Ambient Occlusion kan je nog beter aanpassen hoe de karakters en omgevingen worden aangepast door belichting. Als je al onder de indruk was van de graphics van de console-versies, dan word je bij de PC-versie van Final Fantasy XV helemaal omvergeblazen.

  Een andere interessante optie die we niet vaak zien bij PC-games is TRAM. Dit is geen onderdeel van het openbaar vervoer, maar bepaald hoeveel ruimte de game gebruikt om hogere textures in te laden. Des te hoger de TRAM, des te minder vaak hoeft de game textures in te laden vanaf de schijf, wat helemaal goed van pas komt als je de game hebt geinstalleerd op een HDD in plaats van een SSD.

  Extra grafische opties van Nvidia

  Ontwikkelaar en uitgever Square Enix heeft bij de ontwikkeling van de Final Fantasy XV PC-versie tevens samengewerkt met videokaartfabrikant Nvidia. Dat betekent dat eigenaren van een grafische kaart van Nvidia extra opties tot hun beschikking hebben met Final Fantasy XV.

  Zo is er de mogelijkheid om HairWorks aan te zetten, een optie die haren en huiden van beesten apart berekent op bewegingen en wind en die we eerder hebben gezien in The Witcher 3. Dat zet de indrukwekkende kapsels van Final Fantasy-karakters helemaal in het zonnetje, al is het wel een flinke aanslag op de performance van de game. Dat geldt ook voor TurfEffects, een optie die invloed heeft op gras en andere begroeiingen. Zo zal gras realistischer bewegen, maar ook worden platgedrukt door karakters als ze eroverheen lopen.

  Om de game nog realistischer te laten ogen, kan je ook gebruikmaken van betere schaduweffecten met ShadowLibs en een aangepaste versie van het eerder genoemde Ambient Occlusion. Elk element, van een vouw in een stuk kleding tot een klein onderdeel van een gebouw, zullen daarmee invloed hebben op de schaduwen en belichting in de game. Net zoals de andere opties van Nvidia zijn deze niet alleen erg indrukwekkend, maar ook behoorlijk zwaar voor je PC.

  Als je fan bent van een realistischer ogende game, dan is het aan te raden om de resolutie te verlagen en de geavanceerde opties omhoog te gooien. Want als je alle opties omhoog wilt gooien en tegelijkertijd in 4K wilt gamen, dan moet je een waar monster in huis hebben staan.

  Maar Nvidia heeft nog meer in petto

  Naast de extra grafische opties van Nvidia heeft het Amerikaanse bedrijf nog meer in petto voor de Final Fantasy XV PC-versie, wat niet direct van invloed op de game is, maar wel voor fijne extra’s zorgt. Een aantal opties vallen onder Nvidia Shadowplay, die we op XGN eerder hebben besproken.

  Wil je bijvoorbeeld jouw beelden van Final Fantasy XV delen met vrienden, dan kun je met Nvidia Shadowplay makkelijk gedeeltes of hele sessies opnemen met verschillende opties. Als je een sessie wilt streamen, dan is dat ook makkelijk en in hoge kwaliteit te doen met Shadowplay.

  Als je hier niet echt fan van bent maar eerder prachtige foto’s wilt maken, dan is dat ook mogelijk met een grafische kaart van Nvidia. Dan hebben we het niet over een simpele screenshot, maar het in-game bewerken van de beelden met Ansel, zoals te zien is in het voorbeeld hieronder. Zo kan je de game bewegen, de hoek verkleinen of vergroten, de resolutie aanpassen en verschillende filters toevoegen. Voor je het weet ben je een professionele gamefotograaf.

  Final Fantasy XV PC Special

  Ben jij van plan om de PC-versie van Final Fantasy XV aan te schaffen of heb je hem al binnengehaald? En heb je een kaart van Nvidia en kan je niet wachten om met alle opties te gaan sleutelen? Laat het ons weten in de comments!

  Final Fantasy XV

  Verkijgbaar vanaf 29 november 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.