FIFA 15: Wat mist de voetbalgame?

Article
zaterdag, 11 oktober 2014 om 11:29
xgn google image
Afgelopen week kwam EA's nieuwe footy, FIFA 15, uit. EA heeft met FIFA 15 een zeer solide game neergezet, zo bleek aan de verkoopcijfers en onze recensie. Maar geen enkele game is perfect, ook FIFA 15 niet. Daarom hebben wij de 4 opvallendste afwezigheden op een rijtje gezet in deze special!
EA heeft dus ook in deze FIFA een paar steken laten vallen, wat heel jammer is. Sinds FIFA 12 is er eigenlijk niet meer zo'n complete FIFA game geweest. Qua gameplay tipt FIFA 15 aan FIFA 12, maar qua modi en features komt hij er niet eens in de buurt.
Messi schiet de bal erin

De vier gebreken in FIFA 15

Zo is er al jaren commentaar vanuit de Nederlandse community dat de Jupiler League niet beschikbaar is. Dit jaar is dat al helemaal een dieptepunt, aangezien EA verscheidene spelingen had gemaakt dat de Jupiler er dit jaar wel in zou zitten.
Ook het ontbreken van een van de populairste modi uit de game, de Pro clubs, op de last-gen consoles mag worden gezien als een misère, al helemaal omdat de meeste mensen FIFA 15 nog spelen op juist die consoles.
Waar ook al jaren commentaar op is, en wat dit jaar wéér niet gefixt is, is de MyCareer modus. Het lijkt wel alsof EA de MyCareer modus totaal niet serieus neemt. Als EA op bezoek zou gaan bij 2KSports, de uitgevers van onder andere NBA2K, dan zullen ze misschien de MyCareer wel serieus nemen. Helaas is het dit jaar (opnieuw) een aanfluiting.
Misschien wel de vreemdste afwezige is de Braziliaanse Série A. In mei gaf EA aan dat het niet een akkoord had kunnen bereiken over de te betalen som geld. Gelukkig spelen er geen wereldsterren in de Série A, maar het blijft jammer voor legendes als Ronaldinho en Káka.
57111 4

De Jupiler League in FIFA 15

Zoals gezegd ontbreekt de Jupiler League in FIFA 15. Dit is een groot gemis, omdat roemrijke clubs als Roda JC, RKC Waalwijk en N.E.C. nu ontbreken. Het is extra zuur, omdat EA op meerdere momenten had laten merken dat de Jupiler League in FIFA 15 zou zitten.
Nu zul je, als je FIFA hebt gekocht of gaat kopen, niet de volledige Nederlandse ervaring beleven. In de Nederlandse Beker, om maar een voorbeeld te noemen, kun je niet spelen met de clubs uit de Jupiler League en daardoor is de Beker niet meer helemaal authentiek.
fifa 15 clint dempsey 1411104470199

Engeland

Vanaf FIFA 09 heb je kunnen spelen met vier (!) comeptities in Engeland. De Premier League, de Championship, de League One en de League Two. Het is dan ook een heel dubbel gevoel dat je niet kunt spelen met de tweede divisie in Nederland, maar wel met de vierde in Engeland. In Spanje kun je ook met twee divisies spelen, in Frankrijk kan dat en in Duitsland is dat ook mogelijk. Mede door deze actie heeft EA veel commentaar gehad uit de Nederlande community.
Door dezelfde community is in FIFA 14 een mod gemaakt, maar omdat die niet was gemaakt door EA zaten er foutjes in en werkte hij lang niet altijd. Het is nog voorbarig om te zeggen dat die mod er niet zal komen in FIFA 15, maar na de zoveelste teleurstelling op dit gebied kan het ook zo maar zijn dat er geen mod komt dit jaar. Hopelijk zal er bij EA dit jaar een lampje gaan branden, want misschien zien ze dan in dat de Jupiler League wel degelijk thuishoort in FIFA 16.
59343 1

Pro Clubs op de last-gen

Dit jaar heeft EA één van de populairste modi van FIFA weggelaten op de last-gen consoles, de PS3 en de Xbox 360. De bedoeling van Pro Clubs is dat je, met vrienden of online, je eigen speler maakt en dat je die steeds beter maakt door het spelen van de game. De reden dat Pro Clubs er dit jaar niet meer is op de 360 en PS3, is dat EA zich nu wil richten op de Xbox One, PC en de PS4 in plaats van de 360 en PS3.
Op de afgelopen Gamescom werd dit onthuld, en er was toen meteen heel veel commentaar vanuit de internationale community. Dat EA de misschien wel populairste online-modus niet beschikbaar stelt op de 360 en PS3 is tot daaraan toe, maar om die dan wel beschikbaar te stellen op de Xbox One en PS4 schoot bij veel gamers het verkeerde keelgat in.

Populairst in FIFA 15

Vanuit commercieel opzicht is het ook niet slim wat EA gedaan heeft. De meeste FIFA-gamers spelen nog op de PS3 en 360. Als je dan vervolgens één van de populairste modi uit het spel haalt, dat doet zonder een goede reden, dan ga je niet goed om met je community en je zult veel inkomsten mislopen.
Ook zegt en doet EA tegenovergestelde dingen. De reden dat Pro Clubs niet aanwezig is in FIFA 15 op de PS3 en 360 was dat EA meer aandacht wilde besteden aan de PS4, Xbox One en de PC, maar tegelijkertijd werd er ook een lijstje gegeven met dingen die op de PS4, PC en Xbox One aanwezig zijn.
Alles van dat lijstje is aanwezig op de PS3 en 360, behalve Pro Clubs. Zo zijn de twintig stadions van de Barclays Premier League beschikbaar, de verbeterde A.I. en de man-tegen-man gevechten in het veld. Daarbij zijn alle nieuwe competities en de verbeterde sfeer aanwezig.
59359 1

De MyCareer modus wordt overgeslagen in FIFA 15

Al jaren neemt EA de MyCareer modus in FIFA 15 niet serieus. De bedoeling van MyCareer is dat je begint als een slechte speler en uiteindelijk doorgroeit naar de absolute wereldtop. Het customizen en beter maken van je speler is daarbij de sleutel tot succes. EA daarentegen, besteedt bijna geen aandacht aan de MyCareer modus in FIFA 15.
Zo zijn er al jaren dezelfde customizations mogelijk, duik je niet in de hedendaagse voetbalwereld en heb je nooit de kans om met je coach te praten, met je teamgenoten te praten of met de clubleiding te praten. In NBA2K15, die op tien oktober uitkomt, kun je dit allemaal wel en kun je veel meer met je MyPlayer. Daarbij wordt in FIFA 15 de modus niet bijgewerkt tijdens het seizoen, waardoor de transfers die in de winter plaatsvinden niet worden ingevoerd in de game.

Wishlist voor FIFA 16

In de MyPlayer ontbreken dus vrij veel elementen die de gameplay zouden verbeteren. Er zijn een paar voor de hand liggende dingen die EA zou moeten invoeren in FIFA 16.
Meer mogelijkheid om je MyPlayer aan te passen is misschien wel de belangrijkste van allemaal, want in FIFA 15 kan dat niet in grote mate. Zonder die aanpassingen gaat de lol die je in FIFA 15 hebt er namelijk al snel vanaf. Ook zullen er cut-scenes moeten komen in plaats van de kansloze mailtjes en sms-jes die er nu in zitten. In die cut-scenes kun je dan een verbeterde communicatie neerzetten tgenover medespelers, coaches en de staf van de club. Als laatste zou EA je eigen agent in kunnen voeren, want tegenwoordig heeft elke voetballer die. Die agent helpt je vervolgens met keuzes maken tussen verschillende teams bij een transfer.
59588 3

De Braziliaanse Série A ontbreekt in FIFA 15

In FIFA 15 kun je niet spelen met Káka, Ronaldinho en tal van andere Braziliaanse spelers die in de Série A spelen. Dat komt omdat je niet meer kan spelen met de Série A in FIFA 15. EA heeft gezegd dat het ontbreken van de Série A komt doordat ze het niet eens kon worden over de te betalen som geld voor de rechten. EA oogst hiermee veel ongenoegen in de community, omdat legendes als Káka en Ronaldinho nogal een status hebben in de voetballerij.
Ook zorgt het ontbreken van de Série A ervoor dat FIFA 15 een gros aan 5* skillers minder heeft. Dit komt omdat Brazilië de bakermat van het samba-voetbal is. Veel Braziliaanse spelers leren voetballen in de achterwijken van Rio de Janeiro of São Paulo, en daar zijn al die trucjes nodig om je staande te houden tussen de vaak oudere en grotere spelers. Helaas zijn er weinig Europese spelers met 5* skills, dus als je ze per se in je team wil hebben zul je moeten combineren met Braziliaanse spelers.
Neymar, de beste Braziliaanse voetballer op het moment

Braziliaanse spelers in andere comeptities

Van oudsher lopen er behoorlijk wat Braziliaanse topspelers rond. Gelukkig zijn die topspelers, zoals Neymar, David Luiz, Hulk en Thiago Silva, gewoon aanwezig in FIFA 15. Het scheelde maar weinig of zij hadden er niet in gezeten, want ook met de andere Braziliaanse spelers in andere competies dan de Série A had EA problemen omtrent de rechten. Dankzij het adequate optreden van EA lukte het om andere Braziliaanse spelers wél beschikbaar te stellen in FIFA 15, zij het met wat moeite. Dit is maar goed ook, want anders zouden teams als Chelsea ( Oscar, Willian, Ramires en Filipe Luis) en Barcelona ( Dani Alves, Douglas, Rafinha en Neymar) bij lange na niet compleet zijn.

Populair Nieuws