Fallout 76 Perk kaarten - Om je echt S.P.E.C.I.A.L. te voelen

  Fallout 76 is uit en de woestenij van West Virginia wordt momenteel doorzocht door talloze spelers. Om in het postapocalyptische landschap te overleven biedt Vault Tec spelers speciale Fallout 76 Perk kaarten aan. Wat zijn deze en waarom maken zij je speciaal op een unieke manier? Wij vertellen het je!

  Fallout heeft een uniek upgradesysteem waarbij de verschillende letters van het woord ‘special’ een eigen betekenis hebben. Strength, Perception, Endurance, Charisma, Intelligence, Agility en Luck. Een upgrade in ieder van deze letters of categorieën maakt je als speler net even sterker op dat gebied. Fallout 76 houdt ditzelfde upgradesysteem aan, maar gebruikt kaarten die je in kunt zetten om jezelf sterker te maken.

  Fallout 76 Perk kaarten - Wat zijn het?

  De kaarten die je in Fallout 76 kunt vinden verdelen zich zoals gemeld over de categorieën van het woord S.P.E.C.I.A.L. en maken de speler op een unieke manier sterker. In het begin van de game kunnen spelers enkele kaarten kiezen om een vliegende start te maken, maar daarna moeten de kaarten vrijgespeeld worden.

  De kaarten in het begin zijn slechts het puntje van de ijsberg, want in Fallout 76 zijn honderden kaarten vrij te spelen. Naarmate je in level stijgt speelt je kaartpakketjes vrij met in ieder pakketje een willekeurig setje kaarten. In het begin gaat dit behoorlijk snel, gezien je op level één tot en met vijf op elk level een zakje kaarten krijgt. Daarna krijg je eens per vijf levels een zakje kaarten.

  Deze pakketjes zijn te vergelijken met de Magic the Gathering kaarten die je in de winkel kunt kopen. Je weet nooit wat je krijgt. De ene keer krijg je standaard kaarten die je misschien niet heel veel sterker maken, maar een andere keer zit er ineens een exclusieve en ijzersterke kaart in je pakket die je ineens een stuk krachtiger kan maken.

  Puntensysteem

  Je leest het goed: kán maken. Want systeem in Fallout 76 gaat iets dieper dan alleen kaartjes verzamelen. Je moet deze kaarten in je Pip Boy toewijzen aan je karakter, zodat de effecten van de gekozen kaarten ook actief worden. Een handig systeem, maar wel een met een beperking. Want er is maar een bepaald aantal punten te verdelen en je kunt niet zomaar een berg kaarten aan je uitrusting toevoegen.

  Als je bijvoorbeeld level drie in Strength bent, kun je drie punten verdelen op het gebied van Strength kaarten. Dit kun je indelen door drie Strength kaarten te kiezen of één sterkere Strength kaart te pakken die drie punten kost. Ditzelfde geldt voor de andere S.P.E.C.I.A.L.- categorieën. Aan jou de keuze en de keuze is reuze.

  De categorieën

  Omdat je zelf mag bepalen welke kaarten je kiest zul je al snel uniek zijn in West Virginia. Maar wat doen de categorieën nou precies met je karakter? Sommige letters zijn wel duidelijk zoals Strength waar je letterlijk sterker van wordt en Endurance die ervoor zorgt dat je meer kunt hebben, maar anderen roepen wat vragen op. Met hogere Strength kun je harder slaan en flinkere klappen uitdelen, maar ook meer spullen mee kunt dragen. Handig voor degenen met grote broekzakken dus! Perception zorgt ervoor dat je accurater wordt met je wapens. Je zult meer critical aanvallen krijgen en gerichter schieten. Daarnaast is het met een hogere perception makkelijker om sloten open te maken.

  Endurance staat voor uithoudingsvermogen. Het is van deze categorie afhankelijk hoe lang je kunt rennen, hoe veel klappen je kunt incasseren van vijanden en hoe veel leven je hebt. Charisma is de letter die je wil upgraden als je betere prijzen wil afdwingen in de winkeltjes en betere beloningen uit groepsmissies wil halen.

  Intelligence zorgt ervoor dat je meer terminals kunt hacken, maar gelijktijdig ook dat je slimmer omgaat met de spullen die je hebt. Als je spullen sloopt krijg je met een hoge intelligence betere onderdelen en gaan je wapens wat langer mee voordat ze stuk zijn. Met een betere Agility zorgt ervoor dat aanvallen je vaker missen en dat je letterlijk wendbaarder wordt. Je verplaatst je dus makkelijker door West Virginia.

  Tot slot is er nog de L van Luck. Deze is misschien niet heel duidelijk, want wat noet je nou met geluk in een game als deze? Geluk zorgt er in Fallout 76 voor dat je bijvoorbeeld mogelijk betere loot vindt in de wereld. Daarnaast speel je met geluk uiteindelijk kaarten vrij die ervoor zorgen dat je wapens zichzelf repareren!

  Perk kaarten combineren en upgraden

  De Perk kaart die je wapens repareert is niet zomaar een kaart die je tegenkomt, laat staan kunt uitrusten op een laag level, maar sommige kaarten met een laag level kunnen bijzonder handig blijken. Dit komt doordat je kaarten kunt combineren tot een betere versie van de kaart.

  De upgrade van de kaart zal dan betere effecten hebben dan het origineel, maar soms ook meer punten kosten. Pas dus goed op als je kaarten gaat combineren, want voor je het weet kun je de nieuwe kaart niet uitrusten. En dat zou minder handig zijn, gezien je dan (tijdelijk) zwakker uit de bus komt.

  Perks delen

  Je kunt eventueel ook de effecten van de Perk kaarten delen met andere spelers, maar dan moet je wel genoeg charisma hebben. De regel is dat je drie keer zoveel charisma moet hebben dan datgeen wat de kaart aan punten (om deze uit te rusten) kost. Als dat zo is, dan profiteren andere spelers mogelijk van jouw Perks en andersom. Het toffe hiervan is dat je dus samen moet werken én de karakters op elkaar af moet stemmen om sterk te zijn als groep.

  Fallout 76 draait dus niet alleen maar om kernraketten op elkaars basis gooien, maar er zit een enorm element van samenwerking in. Het feit dat de game multiplayer only is, maakt dit ergens ook wel verplicht, maar toch is het leuk dat de samenwerking verder gaat dan alleen hand in hand door West Virginia huppelen. Het is een van de toffere Fallout 76 multiplayer features.

  Fallout 76 is op 14 november in de schappen terecht gekomen voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. WIj beoordeelden de game in de Fallout 76 review met een 5.5.

  Fallout 76

  Verkijgbaar vanaf 14 november 2018

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.