Fallout 4 vs The Witcher 3 - Een titanenstrijd

Article
donderdag, 07 januari 2016 om 13:48
xgn google image
Na een spannende strijd om de Game van het Jaar titel is The Witcher 3 er toch bij XGN met de prijs vandoor. De game won met één stem van Fallout 4. Een goed moment om de twee RPG-giganten naast elkaar te leggen in een Fallout 4 vs The Witcher 3 strijd. Welke game wint?
Fallout 4 is dit jaar het paradepaardje van Bethesda. De game gooit hoge ogen en is door veel mensen positief ontvangen. Binnen no-time is de titel de meest gespeelde game geworden op onder andere Steam. De game is nog geen twee maanden oud, maar de nieuwe RPG van Bethesda houdt al velen in zijn ijzersterke greep.
Hetzelfde effect had The Witcher 3: Wild Hunt van CD Projekt RED eerder dit jaar. Het derde deel van The Witcher franchise was groter, mooier en beter dan ooit tevoren. De wereld van The Witcher 3 is enorm en zit zo boordevol content dat je met gemak meer dan 100 uur in de game kan stoppen. Ook de Witcher 3 werd wereldwijd goed ontvangen.
De twee titels verschillen op veel fronten, maar er zijn zes vergelijkingspunten waarop de games vergeleken kunnen worden. Dit zijn de map, graphics, personages, de verhaalvertelling, side quests en het crafting systeem. Welke game scoort op welk vlak de meeste punten?

Graphics

Wat je om je heen ziet in games worden bepaald door de graphics. De grafische lat in games wordt tegenwoordig steeds hoger gelegd: de ene game is tegenwoordig nog mooier dan de ander. Het is een wereld van verschil als je een game uit 2005 naast een game uit dit jaar legt. Maar is mooier ook beter?
Wanneer je Fallout 4 met The Witcher 3 vergelijkt op het grafische vlak, vallen de verschillen al gelijk op. The Witcher 3 ziet er behoorlijk gelikt uit. De details, omgevingen, karaktermodellen en weereffecten: het is allemaal top notch. Vooral op de beste PC’s en de hoogste settings is The Witcher 3 een lust voor het oog. Maar hoe zit het met Fallout 4 op dit front?
Fallout 4 is grafisch niet zo goed als The Witcher 3, maar dat wil niet zeggen dat de game lelijk of gedateerd is. Op de PC ziet de game er op ultrasettings er prima uit, maar ook de consoleversies zijn niet lelijk of gedateerd te noemen. Fallout 4 is geen game die het moet hebben van zijn grafische charmes, maar van bijvoorbeeld de sfeer en de supertoffe wereld. De sfeer is briljant te noemen in Fallout 4 en de onheilspellendheid van een postapocalyptische wereld wordt beter dan ooit in beeld gebracht.
Wat de graphics betreft scoort The Witcher 3 dan ook het hoogste van de twee. Fallout 4 is grafisch minder indrukwekkend dan The Witcher 3.
84030

Crafting

Zoals in elke RPG kun je in The Witcher 3 en Fallout 4 diverse items en andere dingen maken. Dit wordt craften genoemd en is een aspect in beide games. De manier waar op het craften gebeurt in beide games verschilt nogal. Welke game scoort op dit punt hoge ogen?
In The Witcher 3 kun je zwaarden, bepantsering en diverse potions maken. Op je scherm wordt aangegeven welke spullen je allemaal nodig hebt om een bepaald wapen of stuk bepantsering in elkaar te knutselen. Vervolgens klik je op de craft knop en heb je je item gemaakt. Nadelig is echter dat je van veel materialen niet precies weet waar je deze kan vinden of kopen en vooral voor de verschillende herbs is dit lastig omdat er zoveel van zijn.
Fallout 4 doet het in dat opzicht anders: in de RPG van Bethesda haal je wapens uit elkaar en diverse onderdelen kun je weer voor andere wapens gebruiken. Er zijn heel veel verschillende wapens en combinaties van onderdelen, waardoor je makkelijk en volledig naar eigen smaak je wapen kan pimpen. Ook kun je makkelijk bij je materialen als je de desbetreffende perk hebt om in iedere outpost bij je materialen te kunnen.
Het systeem van craften is in Fallout 4 net iets makkelijker en daarom scoort de RPG van Bethesda op dit vlak meer punten dan The Witcher 3. Ook zijn er in Fallout 4 iets meer mogelijkheden om dingen te maken of je eigen settlement te bouwen. Er zijn echter nog meer vlakken waarop je de twee giganten met elkaar kan vergelijken.
84031

Side quests

Een RPG valt of staat met behulp van side quests. Deze missies en opdrachten die je naast het belangrijkste doel in de game kan uitvoeren zijn er meestal in groten getale. In zowel The Witcher 3 als Fallout 4 zitten heel veel side quests. Welke game heeft echter de beste?
In The Witcher 3 zit een enorme hoeveelheid side quests die je heel lang geboeid houden. Veel side quests hebben te maken met andere side quests uit een omgeving en dat is een van de redenen waarom het doen van deze quests zo leuk is in The Witcher 3. Bovendien heb je zelfs in deze zijmissies belangrijke dialoogopties, waar niet per se een goed antwoord bij zit. Bepaalde missies kunnen bijvoorbeeld alsnog een bloedvergiet worden als je voor de vredelievende oplossing kiest en dat maakt het questen uiterst interessant in The Witcher 3.
In Fallout 4 is ook genoeg te doen naast de main storyline. Er zijn heel veel plekken en ruines te doorzoeken voor allerlei loot en wapens. In tegenstelling tot The Witcher 3 kun je vaker op een willekeurige plek een NPC tegen het lijf lopen en deze helpen met een side quest. De dialoogopties in deze zijmissies zijn echter wat minder belangrijk dan in The Witcher 3, want zelfs als je brutale vragen stelt die oranje of rood gekleurd zijn in Fallout 4 heb je eigenlijk niet veel te verliezen.
Het systeem van side quests in Fallout 4 werkt anders en wat meer dynamisch dan in The Witcher 3, waar je veel zijmissies moet accepteren via het notitiebord wat in de meeste dorpen staat. Beide manieren zijn echter meer dan geslaagd. The Witcher 3 gooit echter wat zijmissies betreft iets hogere ogen dan Fallout 4. Dit heeft vooral te maken met de dialoogopties en het idee dat er op iedere uithoek van de kaart een nieuw verhaal wacht in The Witcher 3.
84032

De map

Een RPG zonder enorme wereld die je kan verkennen is haast ondenkbaar. Grote wonderbaarlijke werelden behoren dan ook zeker tot het arsenaal van Fallout 4 en The Witcher 3. In Fallout 4 verken je Boston als postapocalyptische stad en in The Witcher 3 ligt Temeria voor je open. Welke wereld spreekt meer tot de verbeelding?
De wereld van The Witcher 3 heet in zijn geheel Temeria. Temeria is opgedeeld in diverse delen, zoals Velen, Novigrad, Vizima, Skellige Isles en White Orchard. Ieder deel is anders, kent zijn eigen gevoel en oogt gelikt. Hierdoor heb je het idee dat de map daadwerkelijk gigantisch is en er zijn zoveel vraagtekens op de kaart te bespeuren, dat voordat je deze vraagtekens allemaal hebt ontdekt, je al vele uren verder bent.
Boston is in tegenstelling tot Temeria niet zo groot, maar er valt in Fallout 4 ook genoeg te zien en te ontdekken. Het centrum van de postapocalyptische stad is volledig volgebouwd, in sommige gebieden op de kaart staan juist amper gebouwen. Het contrast tussen de drukke en volle stad en de rest van de kaart maakt de wereld uitermate vet om te doorzoeken en je kunt vrijwel overal komen zover je oog reikt. Er ligt genoeg avontuur op de loer, maar je moet het wel eerst opzoeken!
In zowel Fallout 4 als The Witcher 3 valt genoeg te ontdekken in de speelwerelden. Beide werelden zijn vrij groot, al is Temeria iets groter dan Boston. Door de afwisseling en de enorme hoeveelheid dingen die je kan ontdekken scoort The Witcher 3 iets meer punten in dit opzicht dan Fallout 4. Wel is het zo dat Fallout 4 hoge ogen gooit met het scherpe contrast dat geschetst wordt tussen de bebouwde stad en de outskirts.
84033

Het verhaal

Vrijwel iedere RPG heeft een groot overkoepelend verhaal. Je gaat als speler op zoek naar iets of iemand en tussendoor versla je allerlei bad guys om zo het verhaal tot een (goed) einde te brengen. Wat dat betreft hebben The Witcher 3 en Fallout 4 iets gemeen. In beide games ben je namelijk op zoek naar een persoon.
Geralt zoekt tijdens zijn reizen in Temeria naar Ciri, een bijzonder meisje die voor hem een soort dochter is. Hij heeft haar deels opgeleid tot Witcher, maar ze is al enkele jaren vermist. Nadat Geralt te horen krijgt dat ze weer gezien is, gaat hij op onderzoek uit. Tussendoor moet hij verschillende keuzes maken die belangrijk zijn voor Ciri, zichzelf en het einde van het verhaal.
In Fallout 4 bevindt je je in eenzelfde soort scenario. Terwijl je ingevroren bent in Vault 111, wordt je vrouw vermoord en je zoon Shaun gekidnapt. Nadat je ontwaakt heb je geen idee wat er gebeurd is en waar Shaun is. Gaandeweg komt je personage steeds meer te weten over Shaun en of hij nog leeft.
Zowel in Fallout 4 als The Witcher 3 ben je dus op zoek naar iemand. Tussendoor maak je in beide games veel mee en dat maakt de games eigenlijk allebei fantastisch. Desondanks scoort The Witcher 3 net iets meer op dit vlak. Dit heeft vooral te maken met de manier waarop de personages en NPC’s worden gepresenteerd in de game.
84034

Personages en NPC’s

Behalve een overvloed aan quests en plekken om te verkennen zit een gemiddelde RPG ook bomvol met personages en NPC’s. Je hebt natuurlijk het hoofdpersonage, maar er zijn ook veel andere karakters waar je mee te maken krijgt. Beide games bevatten een enorme verscheidenheid aan karakters. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en vaak dragen ze echt iets bij aan de sfeer.
In The Witcher 3 neem je Geralt of Rivia onder de knoppen, een grijze vagebond en Witcher. Gewapend met een flinke dosis sarcasme, twee zwaarden en diverse potions is geen monster of mens de grijsharige held de baas. Geralt heeft allerlei gekke bondgenoten zoals de dwerg Zoltan en de ongelukkige minstreel Dandelion die stuk voor stuk goed uit de verf komen. Bovendien kan Geralt ook nog kiezen tussen twee bijzonder mooie vrouwen genaamd Triss en Yennefer, en die keuze is behoorlijk lastig.
Ook de NPC’s waar je mee te maken krijgt komen sterk over. Er heerst in de steden en dorpen van Temeria een haast racistische sfeer: elven en dwergen worden over het algemeen niet gewaardeerd en dat laat de lokale bevolking dan ook duidelijk merken. Wanneer je een gesprek met deze bevolking probeert aan te knopen, waar mogelijk, straalt de onwetendheid van de karakters er vanaf. Juist deze weergave van de veelal domme en racistische bevolking maakt de personages en NPC’s van The Witcher 3 zo sterk.
Het hoofdpersonage van Fallout 4 ontwerp je zelf. De mogelijkheden zijn eindeloos en je kan diverse bekende koppen namaken in de character creation, mits je genoeg geduld en tijd hebt om dit te doen. Alles is aanpasbaar en het maakt niet uit of je een man of een vrouw bent. Wel is het zo dat in tegenstelling tot Geralt je hoofdpersoon toch ietwat… gewoontjes aanvoelt.
Hoewel je in Fallout 4 je personage zelf kan ontwerpen en dialoogkeuzes kan maken, voelt je personage toch een beetje leeg. Meestal komt je karakter namelijk over als een saai maar vriendelijk mens. In dat opzicht heeft Geralt veel meer overtuigingskracht achter zich. Gelukkig zijn sommige personages in Fallout 4 wel leuk en overtuigend.
Neem nou Nick Valentine, de privédetective die je helpt zoeken naar je zoontje Shaun. Deze afgedankte synth ziet en voelt overtuigend, compleet met uniform en bijpassend hoofddeksel. Ook zijn de brothers van de Brotherhood of Steel erg leuk neergezet. Natuurlijk is ook Dogmeat aandoenlijk en een echte kameraad in de onheilspellende wereld van Fallout 4.
Welke game is nou beter: The Witcher 3 of Fallout 4? Er is niet echt een eenzijdig antwoord op deze vraag. Beide games zorgen voor een unieke ervaring die je absoluut niet mag missen. We raden je dan ook van harte aan om beide games te spelen, want deze twee giganten zijn allebei fantastisch!

Populair Nieuws

Laatste Reacties