Fairphone 3+ is de meest duurzame telefoon van 2020

Article
zondag, 20 september 2020 om 13:00
knipself1606318832
Een kleine maand terug werd hij al aangekondigd, maar sinds deze week is het dan ook eindelijk op de Europese markt: de Fairphone 3+. Het nieuwe model krijgt onder andere een betere camera, betere audio en er zit nog meer gerecycled plastic in verwerkt. Fairphone is een duurzame telefoon en komt van een Nederlands merk uit Amsterdam.

Veel nieuw, maar een oude processor

De nieuwe Fairphone 3+ lijkt heel sterk op zijn voorganger de Fairphone 3. Er zit onder andere meer gerecycled plastic afval in, de camera heeft een flinke upgrade gekregen (van 16MP naar 48MP) en er zit een betere batterij in (3040 mAH). Helaas heeft het nieuwe model nog wel steeds een matige processor (Qualcomm Snapdragon 632) nu kan het er nog prima mee door, maar het is de vraag of dit over een paar jaar ook nog optimaal werkt.

Nederlands initiatief

Fairphone bracht in 2013 haar eerste smartphone op de markt; de Fairphone. Het is een initiatief van Bas van Abel, Tessa Wernink en Miquel Ballester die door middel van een crowdfunding een duurzaam toestel op de markt wilden brengen. Uiteindelijk lukte dit en verkocht het met name in Duitsland en Nederland (via een deal met KPN) relatief veel modellen.
Uiteindelijk in medio 2019 kwam het derde model; de Fairphone 3 op de Europese markt.
Bij een aankoop van een zo’n duurzame smartphone krijg je bijvoorbeeld geen accessoires meegeleverd. De gedachte hierachter is dat de meeste mensen dit toch al in huis hebben en ze daardoor minder plastic afval creëren.

Duurzaam alternatief

Bij een aankoop van een zo’n duurzame smartphone krijg je bijvoorbeeld geen accessoires meegeleverd. De gedachte hierachter is dat de meeste mensen dit toch al in huis hebben en ze daardoor minder plastic afval creëren.
Naast dat het product voor een groot gedeelte uit plastic afval bestaat, valt de Fairphone vooral op met het feit dat je het apparaat helemaal open kunt maken. Als bijvoorbeeld je camera kapot is, kun je deze eenvoudig eruit halen en een nieuwe erin plaatsen.
Hiervoor kregen ze een tien op schaal van tien qua repareerbaarheid.
Op deze manier kun je makkelijk 4 à 5 jaar met deze mobiel verder. In tegenstelling tot de gebruikelijke +-2 jaar die je normaal bij een smartphone hebt.
De productie hiervan vindt echter toch in China plaats. Maar als oplossing hiervoor heeft Fairphone ‘arbeidersfonds’ opgericht voor de mensen die aan de Fairphone werken. Hierin staan onder meer afspraken over kinderarbeid, brandveiligheid en een eerlijk loon.
knipself1600418039
Of Fairphone het ooit zal kunnen opboksen tegen grootmachten als Apple of Samsung is nog maar zeer de vraag. Maar ze weten wel een duurzaam alternatief aan te bieden op de smartphone markt. Daarnaast zullen mensen met een Fairphone 3 ook niet de 3+ kopen, want je kunt de upgrades gewoon los aanschaffen en zelf erin plaatsen. De smartphone is momenteel te koop voor 469 euro.

Populair Nieuws