80 euro voor een PS5 game? Dit vindt de XGN redactie ervan!

Article
zondag, 20 september 2020 om 14:00
marvels spider man miles moralesf1600344242
Tijdens de PS5 Showcase eerder deze week heeft Sony bekendgemaakt dat first party games in de PS Store maar liefst 80 euro gaan kosten - de nieuwe adviesprijs van de Japanse fabrikant. In deze special kun je lezen hoe die aankondiging is aangekomen bij de XGN redactie.

Theo

De nieuwe adviesprijs geldt gelukkig alleen voor de digitale versies van de games in de PlayStation Store, voor zover bekend. In de winkel ligt de prijs vaak wat lager, wat op zich gek is, maar een goede zaak.
Toch is de tendens dat games almaar duurder worden geen goede voor gamers met een kleine portemonnee. Het zal in mijn ogen dan ook leiden tot gamers die steeds vaker en langer wachten op games die afgeprijsd worden. Uiteindelijk zal de volle mep alleen nog neergeteld worden voor de echte blockbusters zoals Call of Duty en FIFA en de PS5 exclusives. Alle andere games zullen eerst een maandje stof gaan happen.

Luuc

Het viel natuurlijk te verwachten dat games een keer in prijs zouden stijgen, maar 80 voelt toch al veel sneller als honderd euro. Zestig euro was te doen en zeventig had ik ook logisch gevonden, maar tachtig doet toch wel een beetje pijn. Hopelijk worden fysieke edities wat goedkoper…

Pepijn

De adviesprijs van 80 euro is natuurlijk erg aan de prijs. Maar ja, wat wil je? Sony is een commercieel bedrijf een geen non-profit organisatie. De PlayStation 5 gaat erg goed in de verkoop, dus dan is het gewoon een stukje vraag en aanbod. De consument koop het toch wel.

Marcus

Ik ben geen fan. Gamen is al geen goedkope hobby en games kopen voor de volledige prijs is iets dat ik nu al alleen doe als ik de game heel graag wil, of als ik al een poosje niks gekocht heb. Als de rest van de industrie Sony volgt in deze nieuwe adviesprijs weet ik niet hoeveel er nog overblijft waarvoor ik zonder uitgebreide overweging en maanden wachttijd wil betalen. Ik weet dat het geen schande is om games later te kopen, maar spoilers vermijden is nu af en toe al best moeilijk, dus ik zit er niet op te wachten dat er nog meer redenen bij komen om een game niet te kopen.
Overigens denk ik ook dat dit de verkoop van Digital Only versies van consoles gaat schaden. Ik zit er in ieder geval niet op te wachten om te besparen op een console om vervolgens vast te zitten aan torenhoge adviesprijzen zonder mogelijkheid om tweedehands te kopen of in de uitverkoop een spotgoedkoop fysiek exemplaar te kopen.
demons soulsf1600288839

Roy

Ik heb er een dubbel gevoel over en sta daarom in het midden. Aan de ene kant is het logisch, want games maken wordt nu eenmaal steeds duurder. De kosten voor het maken van een schitterende AAA-game - waar Sony er genoeg van uitbrengt - zijn zoveel hoger dan bijvoorbeeld twintig jaar terug en technisch gezien zijn games ook op elk vlak enorm gegroeid. De prijs die ze daarvoor vragen is nauwelijks mee geëvolueerd, dus dit zat eraan te komen. Een ander businessmodel met bijvoorbeeld microtransactions werkt ook niet overal voor, en juist die jarenlange trend is eigenlijk al een indicatie dat de oude adviesprijs niet meer genoeg opbrengt.
Aan de andere kant is een game nu nog pakweg 60 soms 70 euro, wat ik als gamer al veel vindt. Standaard twintig euro meer per game is voor heel veel mensen gewoon behoorlijk veel geld. Het zal vast een van de redenen zijn dat de PS5 zelf niet duurder aangeboden wordt, omdat console gamen betaalbaar moet blijven. Daarbij komt dat de games in de digitale store dus al zo duur worden, terwijl daarvoor heel wat distributiekosten niet gemaakt hoeven te worden die fysieke versies wel hebben. Worden de schijfjes dan 90 euro of zit daar gewoon minder marge op?
Ik vind het tot slot heel erg afhangen van de game zelf. Voor Cyberpunk 2077 zou ik eerder 80 euro willen neertellen dan voor een game die je met 10 uurtjes hebt uitgespeeld. Ik wil zelf dan toch sneller zoveel mogelijk uurtjes speelplezier òf echt een steengoede ervaring als het zo duur wordt. Je kijkt nog kritischer naar games en dat is jammer. Heb je het geld niet of wil je niet zoveel betalen, dan is je enige optie om te wachten op een mooie actie. Als journalist zeg ik begrijpelijk, als consument is het balen.

Chris

Op zich heb ik met die 80 Euro voor digitale games niet zo veel moeite. Sony’s first party games hebben geen microtransacties, Season Passes en dergelijke ongein, op soms een uitbreiding na. Maar dat is dan meteen een flink geproportioneerde DLC, zoals The Frozen Wilds. Dan is een hogere prijs al een stuk beter te verteren.
Waar ik meer moeite mee heb, is het verschil tussen de VS en Europa. Voorheen waren die prijzen gelijk, met het dollarteken vervangen door een euro teken. Het verschil in wisselkoers was ongeveer gelijk aan de belasting, die in de VS nog apart betaald moet worden. Terwijl de USD steeds minder waard wordt, zijn de prijzen daar nu 10 dollar lager dan in Europa. Dat valt moeilijk te rijmen. Maar goed, wie betaalt er eigenlijk de volle prijs? Iedereen die een beetje op zijn portemonnee wil letten koopt fysiek, waarbij we in Nederland gezegend zijn met een behoorlijke concurrentie. Of je wacht eventjes en koopt je game gewoon tweedehands. 80 euro betalen? Dat hoeft vrijwel nooit. Ook straks niet.

Roland

Ik baal er best wel hard van dat de prijs voor games omhoog gaat. Zorgt er toch voor dat je minder kan spelen. Aan de andere kant is het produceren van games in de jaren veel complexer geworden en nu, met de nieuwe generaties consoles, worden ze natuurlijk nog complexer. Dus ik begrijp wel waarom de prijzen omhoog gaan, maar ik vind het wel jammer. Toch is het niet heel erg om meer te betalen voor meer en betere content.

Populair Nieuws