De engste horror documentaires - Authentiek griezelen geblazen

Article
zondag, 15 april 2018 om 9:02
xgn google image
Een groot deel van de mensheid vraagt zich af of er op onze planeet paranormale activiteiten afspelen. Daarom gaan veel documentairemakers op pad om vermoedelijke paranormale plekken op aarde te bezoeken. In die verschillende horror documentaires luidt de centrale vraag vaak: beschikt deze plek of locatie over vreemde activiteiten? In deze special behandelen we een aantal horror gerelateerde documentaires.
Het grote verschil tussen een film en een documentaire is het feit dat laatstgenoemde vaak op feiten is gebaseerd. Verwacht daarom bijna tot geen schrikmomenten in de verschillende horror documentaires. Wel weten sommige makers bij dit soort documentaires je een andere kijk te geven op het paranormale bestaan. Dit komt door de vele camerabeelden en onderzoekers die worden gebruikt bij het schieten van sommige horror documentaires.
Maar of een documentaire uit deze lijst je kan overtuigen is nog maar de vraag.

My Amityville Horror (2012)

Een van 's werelds meest gefilmde locatie voor horrorfilms is een huis in het Amerikaanse plaatsje Amityville. Een huis waarin zich verschrikkelijke gebeurtenissen hebben afgespeeld. Zo woonde er een gezin dat bijna compleet is uitgemoord door de oudste zoon. Hij verklaarde later tegenover de politie dat stemmen in het beruchte huis hem hiertoe leidde.
Na deze vreselijke gebeurtenis trekt er alsnog een nieuwe familie binnen het horrorhuis. De familie Lutz zal te maken krijgen met vermoedelijk vele paranormale activiteiten. Eric Walter, documentairemaker en beheerder van AmityvilleFiles.com (een site die bewijzen verzamelt over Amityville), benadert de vader van de recent ingetrokken familie.
Met succes; zo weet hij het voor elkaar te krijgen om bikkelharde bewijzen op tafel te krijgen. In My Amityville Horror wordt duidelijk dat de gelijknamige film en boek niet zijn gebaseerd op feiten, maar fabels. Deze documentaire laat zien wat de vele aandacht omtrent het huis heeft gedaan met de familie Lutz.
129201

Horror documentaires op Netflix: The Nightmare

Pas op! Deze documentaire kan ervoor zorgen dat je een slapeloze nacht tegemoet gaat. The Nightmare gaat namelijk over slaapverlamming, een slaapstoornis waar vele mensen wereldwijd aan leiden. Regisseur Rodney Ascher bezoekt in The Nightmare verschillende mensen die leiden aan de slaapstoornis slaapverlamming, waardoor je een goed idee krijgt wat mensen soms of elke avond meemaken.
Zoals velen wel zullen vermoeden zorgt slaapverlamming ervoor dat je in je slaap een tijdje verlamd raakt. Door die verlamming kan de persoon in kwestie te maken krijgen met hallucinaties. Opvallend is dat mensen met slaapverlamming vaak dezelfde hallucinaties hebben.
Zo komt het veel voor dat mensen schaduwman(nen) in hun 'droom' zien. Door de verlamming kan degene niet roepen om hulp. Volgens velen rust er een taboe op de slaapstoornis slaapverlamming. Met deze documentaire laat Ascher zien wat dergelijke mensen doormaken, waardoor er vermoedelijk meer onderzoek naar de slaapstoornis kan worden gedaan.
The Nightmare is beschikbaar op Netflix.
129202 1

Killer Legends

Ken je die verhalen die al eeuwenoud bekend zijn, maar nooit echt zijn onderzocht op onwaarheden? Geen paniek, de documentaire Killer Legends neemt je mee naar een zoektocht naar de oorsprong van verschillende urban legends.
Filmmakers Joshua Zeman en Rachel Mils, onder andere bekend van de horror documentaire Cropsey, reizen voor Killer Legends verschillende delen in Amerika af om diverse verhalen te onderzoeken. Zo willen ze aan het licht brengen hoe zo’n urban legend tot stand komt en hoe het komt dat een verhaal generatie op generatie door wordt verteld.
In Killer Legends worden vier verhalen belicht. Soms heeft het verhaal een aparte locatie, oorsprong en inhoud. Dat komt omdat een urban legend vaak per generatie wordt doorverteld, waardoor het verhaal per individu kan verschillen.
129381

Demon House

De beroemde paranormaal onderzoeker Zak Bagans, bekend van onder andere het TV-programma Ghost Adventures, koopt een huis dat volgens veel geruchten beschikt over een portaal naar de hel. Bagans besluit om samen met zijn team het huis tot in de puntjes te gaan onderzoeken.
Eenmaal gestart met het onderzoek blijkt het huis inderdaad te beschikken over duistere activiteiten. Zo is het huis in Gary, Indiana tijdens de productie van de documentaire in staat om meerdere mensen te bezitten van een boze geest. Hieronder vallen onder andere een jonge dame en een cameraman. Daardoor is de productie van de film een lange tijd stilgelegd.
In Demon House geeft Bagans weer wat een huis, dat de afgelopen tijd pas echt populair werd door de verschillende lugubere verhalen, toe in staat is.
129388 1

Cropsey

Filmmakers Joshua Zeman en Barbara Brancaccio kennen van kleins af aan een verhaal dat New York sinds 1970 bezighoudt. Het verhaal gaat over het 'mytische' boogeyman-achtige figuur "Cropsey". Wanneer Zeman en Brancaccio onderzoek gaan doen naar "Cropsey" blijkt er veel meer aan de hand te zijn dan eerst werd gedacht.
De filmmakers rollen namelijk van het ene onderzoek in het andere. Zo wordt "Cropsy" vermoedelijk gelinkt aan de kidnapper Andre Rand. Zeman en Brancaccio besluiten om onderzoek te gaan naar de crimineel, die is veroordeeld voor het kidnappen van twee kinderen.
Daarnaast wordt Rand in de media bestempeld als seriemoordenaar, maar dat is tot op heden nog niet bevestigd. In deze documentaire zal je vooral zien wat zo'n verhaal doet met de bewoners die het drama van dichtbij hebben meegemaakt.
Cropsey heeft veel prijzen in de wacht gesleept, waaronder een award van de website Hammer to Nail. De horror documentaire Cropsey laat je meenemen in de gevolgen van een zogenoemde urban legend.
129394

Island Lucifer

Island Lucifer is een Deense documentaire die in feite het proces laat zien van het maken van een documentaire. Dat is hoe je de in 2012 uitgekomen documentaire het best kan omschrijven. In Island Lucifer gaat een aantal filmmakers uit Denemarken op pad om een vroegere Satanische cult te onderzoeken.
De Duivelaanbidders in kwestie leefden vroeger op Anholt, een Deens eilandje dat zich tussen Denemarken en Zweden bevindt. De aanleiding om Island Lucifer te schieten was het feit dat Jonas Bech, een van de regisseur van de documentaire, een munt vond waar een duivel op stond afgebeeld.
Ook stond er op de munt uitnodiging dat je het eiland Anholt moest bezoeken op een bepaalde dag. Uiteindelijk zijn er rond het jaar 1970 ongeveer 370 'Satanistische' munten gevonden in verschillende Deense kerken.
De makers van Island Lucifer nemen je mee in het proces naar meer informatie over deze eigenaardige praktijken, die zich vroeger hebben afgespeeld op het Deense eiland Anholt.
129401

Documenting the Witch Path (2017)

Ergens rond het jaar 1600 werden vele onschuldige vrouwen vermoord in een periode die ook wel de "heksenjacht" wordt genoemd. De meest lugubere gebeurtenissen speelden zich toentertijd af in meerdere plekken in Europa en Noord-Amerika.
De jonge filmmaker Carl Sundström neemt je mee naar een meer in Zweden, waar vroeger meerdere vrouwen zijn verdronken omdat ze werden gezien als heks. Deze verschrikkelijke periode wordt belicht in Documenting the Witch Path. Het meer waar vermoedelijk meerdere vrouwen zijn verdronken is vandaag de dag niet meer toegankelijk voor publiek, alleen weet niemand precies waarom.
Sundström en twee andere jonge filmmakers gaan in Documenting the Witch Path op onderzoek uit en komen erachter dat er meer aan de hand is dan ooit werd gedacht.

Populair Nieuws