Hoe mix je je eigen beats in Fuser?

Article
donderdag, 12 november 2020 om 16:00
fuser 1f1601651430
Dat Fuser, de nieuwe muziekgame van Harmonix, meer is dan een simpele mixtafel om Top 40-hits door elkaar te draaien wordt al vrij snel duidelijk. De game is veel dieper dan dat dankzij extra instrumenten die je kunt gebruiken om een nieuwe twist aan je platen te geven. Hoe je je eigen beats in elkaar kunt zetten leggen we je hier haarfijn uit!
In Fuser meng je vier kanalen door elkaar met bekende muziek van 50 Cent, Jonas Brothers en nog tientallen andere artiesten. Hoewel je hier al magistrale creaties mee weet neer te zetten, kun je deze nog naar het volgende niveau tillen. Naast drie rijen met bekende nummers, is er immers nog een rij met instrumenten (die je vooraf uitzoekt).

Krachten kiezen

Voordat we je precies uitleggen hoe je de beats moet mixen, moet je wel eerst de goede selectie maken uit de instrumenten. Houd je van de piano of wil je toch liever de drums gebruiken om een skelet van de mix te maken. In het begin zal je met niets beginnen, maar naarmate je de campagne verder speelt, krijg je steeds meer instrumenten in je arsenaal.
Ook kun je na het spelen van de tweede wereld nieuwe instrumenten kopen. Hier betaal je honderd muziekmunten voor. Het lijkt best weinig, maar gezien je per level maar 300 munten krijgt, kost een nieuw instrument dus best veel. Het is dan ook aan jou om ervoor te zorgen dat je een diverse gereedschapskist aan instrumenten krijgt om het publiek mee te vermaken.
fuser 03f1601296656

Luister naar verschil

Vervolgens moet je achter de draaitafel stappen om de virtuele zieltjes de tijd van hun digitale leven te bezorgen. Leg eerst een basis neer van bestaande hitjes, waarna de persoonlijke kraan van creativiteit opengedraaid mag worden. Steek die handen uit de mouwen en knutsel zelf op de instrumenten verder.
Dit doe je door een in de tabjes bovenaan te wisselen naar de Instrumenten. Eenmaal daar aangekomen krijg je de keuze uit de voorgeselecteerde instrumenten. Klik er één aan en je komt uit bij een groot paneel van allerlei vierkante blokjes.
Ieder blokje in de sampler zorgt voor een variatie van het instrument die je los af kunt spelen. Deze mix je op die manier tijdelijk, zolang je de toets ingedrukt houdt, door de bestaande draaitafelmix heen. Toch blijft het daar niet bij, want dat is slechts het begin van het mixen van eigen beats.

Loop die tonen!

Ook kun je de klanken uit de blokjes in een loop zetten. Dit houdt in dat de toon constant afgespeeld wordt op de maat. Het loopen van de tonen kan op deze wijze als het ware voor een eigen mini-orkest van hetzelfde instrument zorgen. Het meester worden van de loop is dan ook de sleutel tot succes voor het maken van je eigen beats.
Probeer per halve maat over te schakelen naar een andere toon, waarbij het belangrijk is om een ritme te creëren. Zelf gaan we voor opbouwende tonen die op de achtergrond vaak als constante houvast fungeren. Vooral bij de drums is dit belangrijk.

Muziekstudio verpakt als rhythm game

Al met al mag er dan ook wel gesteld worden dat Fuser niet zomaar een rhythm game is. Waar Harmonix de titel slim verpakt als speelbal voor het grote publiek, is de titel veel meer dan dat. Het is een muziekstudio die je met een controller bedient. Nu je weet hoe je de beats zelf goed in elkaar zet, kun je als creatieveling dan ook je geluk niet op en je DJ-skills naar het volgende niveau tillen.
Check hier onze Fuser review!