Een weekend in Drakensang Online

Article
woensdag, 11 juli 2012 om 19:00
xgn google image
Veel gamers zitten op dit moment volop in de kerkers en grotten van Diablo III, andere leggen een fabeldier om in Dragon’s Dogma en dan hebben we natuurlijk nog een groep die knalt in Call of Duty: Modern Warfare 3. Allen legden zo’n 50 á 60 euro neer om een flinke tijd te genieten van wat zij leuk vinden. Maar wat nou als je dat geld niet ter beschikking hebt en toch wil gamen?
Een spel dat het free-to-play model hanteert, is dan de mogelijkheid. Voorbeelden daarvan zijn RuneScape, World of Tanks en Tribal Wars. Ze verdienen allemaal hun geld door middel van microtransacties en dat is een succes gebleken. Runescape stelde een beperkt gebied en spelmogelijkheden beschikbaar om je lekker te maken voor de complete game, weer andere gunde de speler die niet betaalt een aantal beperkte wapens. Zo ook Drakensang Online, de game waarin we onlangs een weekendje overnachtten.
Nederlants
Als er op zaterdagochtend een account aangemaakt wordt, valt het meteen op dat we met een volledig Nederlands spel te maken hebben. Dat is op zich best knap te noemen, gezien de grote van spellen binnen het massively multiplayer online (MMO) genre. Toch wil dat niet zeggen dat er bijzonder veel tijd aan besteed is. Zo wekken de krom geformuleerde zinnen direct het vermoeden op dat de Engelse teksten in een vertaalmachine zijn gestopt en duurt het niet lang voordat we de eerste d/t-fout gevonden hebben. Er wordt je namelijk verteld dat er iemand is 'weggerent', wat volgens de correcte Nederlandse spelling met een d moet zijn. Niet perfect dus, maar toegankelijk is het wel.
Drakendoder, kringtovenaar of woudloper
Een personage aanmaken gaat echter een stuk beter. Je kunt kiezen tussen een drakendoder, kringtovenaar of woudloper. De eerste wordt gekenmerkt door het strijden met zwaarden, de tweede gebruikt magie en de derde is de net zo traditionele boogschutter. Als drakendoder gaan we verder en na de wat beperkte customize opties (keuze man/vrouw, twaalf verschillende haarsoorten en drie verschillende lengtes), gaat het avontuur van start. Op naar het ultieme personage dat de barbaren, tovenaren en monniken uit Diablo III moet doen vergeten. Die hoge verwachting heeft Drakensang Online zichzelf opgelegd. Er zijn ten slotte niet voor niets miljoenen spelers verslaafd aan deze MMO.
Laat je centjes maar rollen
Het is echter een stuk lastiger om daarin te slagen. Diablo III doen vergeten in Drakensang Online is namelijk hetzelfde als Kim Holland niet met seks associëren. Alles wat je ziet, doet je aan de prachtige game van Blizzard denken. Maar dat is, zeker als het van zo’n toffe game afkomt, niet erg.
En dat ook nog eens gratis zul je denken. Toch kun je, als je dat wilt, flink wat geld in Drakensang stoppen. Er zijn tal van extra items en upgrades om aan te schaffen. Natuurlijk is het niet verplicht, maar om je speelervaring een stuk comfortabeler te maken moet je wel even een beetje neerleggen. Je koopt dan in-game zogeheten Andermant, het betaalmiddel van Drakensang Online. Dit geld kun je overigens ook verdienen door gewoon missies te doen, maar dat gaat een stuk langzamer.
Als je betaald, gaat de vooruitgang dus een stuk sneller. Dat is soms wel een beetje jammer, maar ook begrijpelijk, want de ontwikkelaar moet toch geld verdienen zodat iedereen kan blijven spelen. De eerste uren die wij speelden kwamen we in ieder geval met veel plezier door, met tal van grotten om te ontdekken en vijanden om te verslaan. Onder meer een tegenstander die iedere keer op zijn fluit blaast om zijn hulphonden op te roepen, is daar een voorbeeld van.
Weekendje proberen
Hoewel Drakensang Online gratis is om te proberen, zul je wel aan alle kanten verleid worden om Andermant te kopen om net even wat beter te worden. Erg commercieel, maar dat kunnen we ontwikkelaar Bigpoint toch moelijk kwalijk nemen. Drakensang Online behoort immers, samen met titels als World of Warcraft en RuneScape, tot de top van het MMO-genre, zeker gezien het aantal spelers. Het is toegankelijk en gratis te proberen, dus even een keertje opstarten in het weekend kan nooit kwaad. Wie weet grijpt de game je vast en zit je zo uren verder te hacken en te slashen op zoek naar interessante loot.

Populair Nieuws