Dutch Game Garden - Nederlands talent in Utrecht

Article
zaterdag, 25 april 2015 om 12:00
xgn google image
Drie keer is de Dutch Game Garden al verhuisd. Zaten de ruim twintig gameontwikkelaars vorige week nog in een pand aan de Neude, vanaf nu is het 'epicentrum van de Nederlandse game-industrie' te vinden op de vijfde verdieping van het Beatrixgebouw in Utrecht. XGN nam een kijkje op de gloednieuwe locatie.
Je zou het een creatieve smeltkroes voor de Nederlandse game-industrie kunnen noemen: de Dutch Game Garden (DGG) in Utrecht. Deze week werd de verhuizing van de DGG van de Neude naar het Beatrixgebouw in Utrecht feestelijk gevierd in het centrum van de Domstad. De ceremonie vond plaats op de zevende verdieping van het Beatrixgebouw; de DGG zelf is gevestigd op de vijfde etage.
Ruim honderd man, uiterlijk variërend van nette pakken dragend tot rondlopend in een Fantastic Four-shirt, kwamen naar de festiviteit toe. Tientallen pods met games van ontwikkelaars als Vlambeer, Ronimo en Abbey Games stonden op de beursvloer om de nieuwste creaties van de studio's uit te proberen. Veel games zijn afkomstig van (oud-)studenten van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU), maar ook spellen van de Universiteit Utrecht en de Bredase hogeschool NHTV zijn te bewonderen in de Dutch Game Garden.
Dutch Game Garden opening

Nanos van Excamedia

Enkele voorbeelden van speelbare games waren Nanos van ontwikkelaar Excamedia en een honkbalgame met de ANTVR-headset waarmee dezelfde developer werkt. Wispfire eiste de hoofdrol op door zijn nieuwe game Herald op het grote scherm te tonen, met aanprijzen van de gemeente en provincie Utrecht.
Dwight Lagadeau, COO en lead audio bij ontwikkelaar Excamedia, demonstreerde de game Nanos. "Een vernieuwde versie van het oude Arkanoid en Pong, waar wij een roterende vierspelermodus van hebben gemaakt", zo noemt hij het. Het spel heeft eerder als op beurzen als Firstlook en Dutch Comic Con gestaan.
Toevallig is Nanos zojuist op Steam Greenlight verschenen. Geïnteresseerden kunnen stemmen om de game van Excamedia voor het grote publiek toegankelijk en speelbaar te maken. Volgens hem heeft de Dutch Game Garden een prominente rol gespeeld in het tot stand komen van Nanos, vooral dankzij marketing, sales en advies.
Dutch Game Garden

Internationale focus

CEO Maarten van Zanten is eveneens enthousiast over de support die Excamedia krijgt van de Dutch Game Garden. "Ze hebben ons in contact gebracht met investeerders en met de Nederlandse ambassade in Zuid-Korea, waar ik volgende maand een seminar mag geven."
Op de vraag of de DGG in feite een springplank naar de internationale game-industrie vormt, antwoordt Van Zanten bevestigend. "We hebben sowieso altijd al een focus gehad om internationaal te gaan en niet in Nederland te blijven hangen. Zelf heb ik ook al veel contacten met Aziatische bedrijven, dus dat helpt natuurlijk ook een hoop."
70589

Mark Rutte kwam ook al een kijkje nemen

Vorig jaar kwam een enthousiaste premier Mark Rutte al een kijkje nemen op de vloer van de Dutch Game Garden. En in een brochure die we bij de entree kregen staat nog meer positiviteit vermeld. Zo heeft de DGG inmiddels 23 start-ups ondersteund bij het maken van games.
Verder zijn er al 72 bedrijfjes opgericht in het Utrechtse creatieve broeinest, zijn er 71 games op de markt gebracht, heeft Utrecht er 238 banen bij gekregen en hebben alle developers tezamen maar liefst 6,6 miljoen euro omgezet. Niet slecht tijdens een voortslepende economische crisis.
Nog een paar leuke weetjes: de ontwikkelaars passen qua programma's met name Photoshop, Unity en HTML5 toe. De top drie van meest gebruikte platformen zijn (niet heel verrassend) iOS, Android en Steam. Opmerkelijker is dat de Xbox ver achter blijft bij releases vanuit de Dutch Game Garden. Driekwart van de devs blijkt hun games te promoten via social media en een website; de helft van de promotie vindt plaats op conferenties en mond-tot-mondreclame en bijna 50 procent verschijnt in de gamepers.
Dutch Game Garden

Het begint en eindigt allemaal in Utrecht

Maar waarom zit de Dutch Game Garden nou precies in Utrecht? Economiewethouder van de gemeente Utrecht, Jeroen Kreijkamp: "Utrecht is een jonge, creatieve, dynamische stad. Bovendien is het hier in 2008 gestart. Je ziet nu dat de DGG ook in andere stad een soort dependances krijgt: Amsterdam, Breda... Het is mooi meegenomen dat de Dutch Game Garden hier in de Jaarbeurs kan blijven."
De reden voor een plek in de Jaarbeurs/Beatrixgebouw? Kreijkamp: "Dit is een gebied waar heel veel creatieve ondernemers samenkomen. Ook is het een centraal gelegen pand, waarvoor niet eens zoveel huur betaald hoeft te worden. Zeer interessant dus, voor deze jonge ondernemers."
"De Dutch Game Garden heeft Utrecht andersom ook een heleboel te bieden, al is het maar om die 238 arbeidsplaatsen. Er ontstaat daarnaast een boel creativiteit, en naast traditionele games worden ook veel serious games ontwikkeld hier."
De komende jaren zullen we ongetwijfeld meer horen van de ontwikkelaars die in de Dutch Game Garden gevestigd zijn.