Dit zijn 5 onbeantwoorde vragen na Avengers: Endgame

Article
maandag, 09 maart 2020 om 13:20
Avengers: Endgame was een spektakel om naar te kijken. De hele film voelde als een goede afsluiting van tien jaar aan Marvel films. Veel vragen die bij fans bleven hangen zijn dan ook in deze film beantwoord, maar er zijn ook een paar nieuwe vragen bijgekomen. Hier zijn een paar onbeantwoorde vragen die wij na het zien van Avengers: Endgame hebben.

Hoe kwam Steve terug naar het heden?

Aan het einde van Endgame zien we hoe Steve een vrij onverwachte beslissing maakt. Na het verslaan van Thanos bleef er nog een missie voor hem over, het terugbrengen van de Infinity stenen. Na het volbrengen van deze laatste missie besloot Steve terug naar de jaren 50 te gaan naar zijn oude vlam, Peggy Carter. Wanneer we hem weer terug zien, is Steve een oude man die de rest van zijn leven met Peggy heeft geleefd. Maar tegen het einde van de film komen we erachter dat Steve zijn laatste Pym Particle heeft gebruikt om naar het verleden te gaan. Dit zou dus betekenen dat hij niet meer terug naar het heden zou kunnen komen. Dus hoe is het Steve gelukt om op precies dezelfde plek in het heden te belanden?
Daarnaast is er nog meer verwarring door Steve's keuze ontstaan. In Endgame werd door Bruce duidelijk gemaakt dat tijdreizen anders werkt dan in films zoals Back to the Future. Wanneer een bepaalde keuze is gemaakt, wordt er een nieuwe, aparte tijdlijn gecreëerd, het heden wordt dus niet aangepast wanneer een verandering plaatsvindt. Toch zou er nog wel een tweede Steve zijn die nog bevroren in het ijs ligt. Zou Steve de rest van zijn leven in het verleden zijn identiteit hebben moeten verbergen? En zou hij dingen hebben veranderd met de kennis die hij van de toekomst heeft?
mv5bmtgyodqwmtyxov5bml5banbnxkftztgwmjmxmjgwndi at v1 sy1000 cr0015021000 alf1583760505

Waar ging Loki heen?

Helaas ging de God of Mischief een tragisch einde tegemoet in de eerste paar minuten van Avengers: Infinity War. Toen de God door Thanos gewurgd werd, leek de kans klein dat Loki voor Endgame zou terugkeren. Toch is dit uiteindelijk wel gebeurd en hebben we Loki teruggezien toen een Steve, Scott, Tony en Bruce terugreisden naar 2012 om de Infinity Stones terug te krijgen. Toen Loki, nog vastgeboeid en al, de tesseract in handen wist te krijgen, opende hij een portaal en verdween hierin.
De vraag die voor ons overblijft is natuurlijk: Waar ging hij heen? Er zijn oneindig veel mogelijkheden. Gelukkig kunnen we wel met zekerheid zeggen dat we in 2021 gegarandeerd een antwoord op deze vraag zullen krijgen. Volgend jaar zal Loki namelijk zijn eigen serie krijgen op Disney+. De serie zal zes afleveringen bevatten en de productie is al van start gegaan. In een kleine teaser van Disney+ hebben we een eerste blik op de god van ondeugd gekregen. Schijnbaar wordt hij ergens vastgehouden, maar dit lijkt de god niet veel te schelen. Met een lach zegt hij dat de gehele plek zal afbranden.
mv5bndq1yjbkngetyzuxzi00nzuyltgwzgutymfhztkzytjkotk0xkeyxkfqcgdeqxvynjg2njqwmdq at v1 sx1777 cr001777937 alf1583760567

Waar is Gamora?

Een ander personage dat Infinity War helaas niet heeft overleefd, is Gamora. Thanos offerde zijn eigen dochter dochter op in ruil voor de Soul Stone. Net als Loki, keert Gamora terug in Endgame, maar ook weer niet helemaal. De Gamora die wij kennen van de Guardians of the Galaxy films is nog steeds dood, maar de Gamora die Nebula en de Avengers hielp om Thanos voor eens en voor altijd te verslaan, kwam uit 2014, nog voordat ze Star-Lord en de andere Guardians ontmoette. Toch zien we deze Gamora aan het einde van de film niet meer terug. Wanneer we de Guardians of the Galaxy bij Tony Stark's begrafenis zien, staat Gamora hier niet bij. De vraag is dus: waar is ze gebleven?
Er zijn meerdere opties mogelijk. Een aantal fans denkt dat Gamora samen met Thanos en zijn leger tot as is vergaan toen Tony met de Gauntlet zijn vingers knipte, anderen denken dat ze na de strijd in haar eentje is vertrokken. De kans is groot dat we hier uiteindelijk een antwoord op zullen krijgen, aangezien het is bevestigd dat er nog een derde Guardians of the Galaxy film aankomt. In een van de laatste scènes in Endgame zien we hoe Peter Quill naar een foto van Gamora kijkt. Dit zou uit verlangen en verdriet kunnen zijn, maar er is ook een kans dat de Guardians toch naar haar op zoek zullen gaan.
avengers endgame st 16 jpg sd high copyright marvel studios 2019f1583760620

Een post-snap wereld?

Toen Thanos met de Infinity Gauntlet in zijn vingers knipte, veranderde hij de helft van alles en iedereen op aarde tot as. In Endgame konden we zien wat voor effect deze snap op de wereld en de overlevenden had. Natuurlijk wisten de Avengers dit uiteindelijk te herstellen en alle gesneuvelden terug te brengen, maar dit laat wel weer een paar nieuwe vragen open. Hoe kunnen de gesneuvelden die zijn teruggekeerd namelijk wennen aan een wereld die in vijf jaar een flink stuk is veranderd.
In Spider-Man: Far From Home is al een klein deel van deze vraag beantwoord. De hele gebeurtenis wordt door iedereen de 'Blip' genoemd. Dit wordt een paar keer in de film vermeld door personages als Aunt May en MJ, hier horen een beetje over hun ervaring op een ietwat komische manier. Toch zouden er veel meer problemen in de maatschappij moeten ontstaan wanneer de helft van de gehele bevolking plotseling zou verdwijnen en vervolgens weer allemaal tegelijk terug zou keren. De kans is groot dat we in de aankomende MCU films en series een betere kijk krijgen op de gevolgen van deze 'Blip.'
endgame black widowf1633423948

Wie blijven er dood?

In Infinity War en Endgame hebben we afscheid moeten nemen van een aantal belangrijke en geliefde karakters. Zo waren dit in Infinity War Heimdall, Gamora en Loki en kwamen er in Endgame Black Widow en Iron Man bij. Voorheen stond Marvel erom bekend dat gesneuvelde personages nooit lang dood blijven. Zo is Bucky teruggekeerd in The Winter Soldier en bleek Nick Fury in diezelfde film ook nog te leven nadat hij werd neergeschoten. Nu is het niet gek dat we ons afvragen of er een kans is dat we personages die nu nog dood zijn, binnenkort weer in de MCU kunnen zien. Na de wereld voor een laatste keer te hebben gered, blijkt Tony Stark toch echt dood te zijn. Hij heeft zijn leven gegeven om de mensheid te beschermen. Natuurlijk is het tragisch om afscheid te moeten nemen van zo'n legendarische held, maar Iron Man kreeg zeker een waardig afscheid.
Tony was niet de enige Avenger die zijn leven heeft gegeven om de wereld te redden. Om de Soul Stone te krijgen offerde Black Widow zichzelf op. Helaas lijkt het erop dat Natasha toch echt dood is. Tegen het einde van Endgame legt Bruce uit dat hij alles geprobeerd heeft om Natasha terug te brengen, maar dit is hem niet gelukt. Binnenkort kunnen we Black Widow in haar gloednieuwe eigen film zien. Aangezien het verhaal zich in de tijdlijn tussen Civil War en Infinity War afspeelt, lijkt de kans toch erg klein dat Natasha na haar eigen film nog zal terugkeren in de MCU.
Naast Black Widow zullen we binnenkort ook meer zien van Vision en Loki, twee personages die in Infinity War zijn gestorven. Beide karakters zijn te zien in nieuwe Disney+ shows. Vision zullen samen met geliefde Avenger Wanda Maximoff terugzien in hun eigen serie genaamd 'WandaVision.' Loki zal in 2021 als hoofdpersonage in zijn eigen serie te zien zijn.