Dit moet je weten over LEGO Horizon Adventures

Article
vrijdag, 14 juni 2024 om 20:00
lego horizon adventures
Tijdens Summer Game Fest werd een wat opmerkelijke game onthuld, namelijk LEGO Horizon Adventures. Deze game giet de wereld van Guerrilla’s Horizon in een LEGO-mal, om zo een grappige versie van het verhaal neer te zetten. Maar wat moet je eigenlijk weten over de game?

LEGO-realisme

We zijn natuurlijk al jaren bekend met LEGO-games van bekende franchises. Maar de aanpak van LEGO Horizon Adventures is net even anders. Veel LEGO-games zetten vloeiend geanimeerde figuurtjes en LEGO-sets neer in een wereld die verder relatief realistisch oogt. Die realistische wereld is in LEGO Horizon Adventures verruilt voor een omgeving die helemaal uit bouwsteentjes bestaat, maar die steentjes zijn dan weer wel extra realistisch.
De animaties van de game zijn bijvoorbeeld meer stop motion-achtig dan in andere games, alsof de personages echt van plastic zijn. Ook is elk model dat in de game te zien is daadwerkelijk te bouwen als je de juiste steentjes hebt (meer LEGO-sets zijn daarmee niet bevestigd, maar we kunnen erop hopen). Alles is ontworpen met de hulp van LEGO-meesterbouwers.
Ook op een ander vlak is deze LEGO-game “realistisch”. Je zult namelijk af en toe iets tegenkomen dat eigenlijk niet in de wereld hoort, zoals minifiguurtjes die geen Horizon-personage voorstellen en een thuisbasis voor Aloy met wat bouwwerken die je niet uit de franchise kent. Dat is bedoeld om het gevoel te geven dat de game de fantasie is van een kind dat ook af en toe andere LEGO-sets en -onderdelen in de wereld gooit.

Verhaal van Zero Dawn, ongeveer

Sommige LEGO-games hebben een eigen verhaal, maar het is van oorsprong gebruikelijker om een bestaand verhaal opnieuw te vertellen. Ook LEGO Horizon Adventures kiest voor die aanpak en vertelt het verhaal van Zero Dawn, maar dan wel iets anders. De grootste verandering is natuurlijk dat het een veel meer humoristische versie is van het verhaal.
Maar je krijgt ook de snelle versie van het verhaal. Waar je aan Zero Dawn makkelijk 20 uur kwijt kan (meer als je ook af en toe van het verplichte pat afstruint), wordt LEGO Horizon Adventures geschat op ongeveer 8 uur. Dat zal vast ook wat langer kunnen uitvallen, maar het moge duidelijk zijn dat Horizon Adventures niet de tijdsinvestering is die Zero Dawn en Forbidden West zijn.
Als je fan bent van Horizon zul je trouwens de nodige stemmen gaan herkennen. Op basis van de trailer kan het zijn dat je de stem van Aloy niet herkende als Ashly Burch, maar het is haar echt. De LEGO-game vraag alleen om een heel andere performance. De andere personages worden ook meestal door hun originele acteurs ingesproken.
lego horizon adventures

Toch vergelijkbare gameplay

Qua gameplay zal LEGO Horizon Adventures natuurlijk niet hetzelfde werken als Zero Dawn. Het perspectief is alvast anders en bovendien kun je in co-op aan de slag. Toch is er wat inspiratie uit de originele game gehaald.
De vijandige machines die je tegenkomt, hebben namelijk specifieke zwakke plekken. Door ze te scannen met je Focus zul je zien dat bepaalde LEGO-steentjes kwetsbaarder zijn, precies zoals de Focus ook in Zero Dawn onthult wat de zwakke plekken zijn van een machine. Het is natuurlijk geen heel grote verrassing dat specifieke onderdelen van een machine afslopen zich goed laat vertalen naar een LEGO-game.

Onverwachte platforms

Horizon is afkomstig van een first-party PlayStation studio en dat weet je meestal al hoe de release werkt. De game komt naar de PS5 en op termijn naar PC. Maar bij LEGO Horizon Adventures werkt dat anders.
Ten eerste is de release voor PC en PS5 gelijktijdig, iets dat PlayStation tot dusver alleen heeft gedaan voor live-service titels (wat LEGO Horizon Adventures niet is, voor alle duidelijkheid). Daarnaast komt de game ook naar de Switch, een compleet nieuwe ontwikkeling voor first-party PlayStation games.
De reden dat ook de Switch wordt meegenomen is dat dat platform als een goede kans wordt gezien om het publiek te verbreden. Het is geen gekke gedachte: de Switch is zeer geschikt voor een jonger publiek en LEGO-games doen het ongetwijfeld goed op die console. Je zou denken dat de Xbox ook meegepakt had kunnen worden voor publieksverbreding, maar zo ver wil PlayStation blijkbaar toch niet gaan.

Release nog dit jaar

Nog niet al te lang geleden zag het najaar er voor PlayStation nog wat karig uit. De console kon rekenen op wat grote third-party titels, maar uit eigen stal stond er niet veel op de planning. Maar de laatste maanden van het jaar zijn in hoog tempo ineens opgevuld.
Want ja, LEGO Horizon Adventures moet in de komende zes maanden al in de winkel liggen. Er staat nog geen datum, maar de schatting is “Holiday 2024” en dat betekent meestal november. Met deze game en Astro Bot een paar maanden eerder heeft PlayStation een veelbelovend kindvriendelijk najaar voor de boeg.