Dit moet je weten over de grootste PS5 horror game van het jaar

Article
dinsdag, 04 juni 2024 om 20:00
silent hill 2 remake pyramid headf1666253480
Silent Hill 2 behoort tot de meest geliefde games ooit gemaakt. Dit jaar kunnen spelers het helemaal opnieuw beleven, in een flink vernieuwd jasje. Dit is wat je moet weten over de Silent Hill 2 remake.

Vernieuwde gameplay

De originele Silent Hill 2 is legendarisch, maar ook meer dan 20 jaar oud. In die tijd kan er veel veranderen in de voorkeuren van gamers. Qua gameplay is Silent Hill 2 dan ook aangepast om meer te lijken op modernere horror-games.
In de originele game werd elke camera-hoek voor de speler bepaald door de game. De remake zoomt verder in en gaat voor een over-the-shoulder perspectief, dat populair is gemaakt door de originele Resident Evil 4 (2005). Het is een verandering die veel horror-remakes doormaken: Resident Evil 2 en 3 hadden oorspronkelijk een fixed camera, net zoals Silent Hill 2 oorspronkelijk had, maar kregen in hun remakes over-the-shoulder perspectief.
De gameplay-verandering zorgden in eerste instantie voor wat controverse. Er was namelijk voor gekozen om een trailer uit te brengen die zich alleen op de combat richtte. Fans maakten zich zorgen dat ontwikkelaar Bloober Team een inwisselbare third-person shooter van de game zou maken. Bloober Team liet alleen weten dat de combat trailer niet het idee van de studio was en dat erop gelet werd dat de essentie van het origineel behouden bleef.

Aangepaste designs

Een recente trailer gaf ook een blik op de personages van de game. Deze hebben aangepaste designs gekregen, die desondanks goed te herkennen als hun tegenhangers uit het origineel. Toch zorgde dit ook voor wat controverse: sommige spelers waren overtuigd dat Bloober Team de designs aan het censureren was door personages, met name Maria, in minder onthullende outfits aan te kleden.
Maar dat lijkt niet de intentie van de nieuwe designs. Op social media merkten fans al snel op dat de designs van Angela en Maria meer leken op vroege schetsen van hun personages. Wellicht zegt dat ook iets over de rest van de game en worden er vaker ideeën gebruikt die in de originele game werden geschrapt of aangepast. Helaas is het nog te vroeg om dat zeker te weten.

Originele ontwikkelaars aan boord

Bloober Team staat er trouwens niet alleen voor bij het maken van de remake. Er is namelijk versterking van twee mensen die ook aan het origineel werkten. Het gaat om Masahiro Ito en Akira Yamaoka.
Ito was creature designer voor het origineel en ontwierp dus veel van de vijanden in de game. Hij heeft dezelfde rol voor de remake. Yamaoka heeft ook dezelfde rol die hij had bij de originele game, namelijk die van componist.

Releasedatum en platforms

Het allerbelangrijkste dat fans willen weten is natuurlijk wanneer Silent Hill 2 uitkomt. Dat was lange tijd onbekend, maar de PlayStation State of Play van mei 2024 onthulde een releasedatum van 8 oktober 2024. Een paar weken voor Halloween is natuurlijk een mooie timing voor de release van een legendarische horror-game.
Silent Hill 2 - PS5 Image
Silent Hill 2 - PS5
EUR69.99
Op voorraad
Koop op bol.
Het is geen toeval dat deze datum werd onthuld in een State of Play, want de game is in eerste instantie alleen voor PC en PS5. Wel wordt steeds gesproken van timed exclusivity voor PS5, wat betekent dat een release op Xbox of andere consoles niet is uitgesloten. Dergelijke ports zijn alleen nog niet aangekondigd.