Dit is waarom je de Fallout serie niet mag missen als fan

Article
dinsdag, 16 april 2024 om 13:00
fallout serie
Na meerdere games is het universum van Fallout nu ook uitgebreid met een serie. Wij hebben vijf redenen op een rij gezet waarom je de nieuwe show op Amazon Prime Video moet kijken.

Een nieuw verhaal

Bethesda en daarvoor Black Isle Studios hebben voor de Fallout games al verschillende interessante verhaallijnen gemaakt. Voor de Fallout serie is er alleen niet voor gekozen om één van de verhalen klakkeloos te kopiëren, maar om een heel nieuw verhaal te vertellen in een postapocalyptische wereld.
Het verhaal focust zich op een drietal figuren. Allereerst is er Lucy (Ella Purnell), een inwoner van Vault 33 die besluit om de ondergrondse bunker te vertalen, om haar ontvoerde vader (Kyle MacLachlan) terug te vinden. Dan is er Maximus (Aaron Moten), een rekruut van de Brotherhood of Steel, die dagelijks in elkaar wordt geslagen door zijn mede-rekruten, maar door blijft gaan om ooit een Knight voor de organisatie te worden.
Tot slot wordt de rol van Cooper Howard vertolkt door Walton Goggins. Voor de oorlog was hij een beroemde Hollywood-ster en ambassadeur voor Valt-Tec, maar nadat de bommen zijn gevallen is hij veranderd in een meedogenloze Ghoul die werkt als premiejager - en daarbij over veel lijken gaat.
Walton Goggins als Howard Cooper in Amazon Fallout series

De situatie voor de bommen

Het verhaal van de Fallout serie is zeer interessant door de verschillende invalshoeken, waardoor je steeds
verder wil blijven kijken.
De show doet daarnaast ook iets dat vrij uniek is voor het Fallout-universum. Want hoewel je in de games grote delen van de verwoeste Verenigde Staten kan verkennen en er veel lore te vinden is, krijg je als speler niet veel mee van wat er is gebeurd voor de bommen. Alleen in Fallout 4 is er aan het begin een zeer korte blik op de ‘oude’ wereld.
In de serie zijn er alleen meerdere flashbacks naar de situatie van voor de kernoorlog. Op die manier biedt de Amazon Prime-show een interessant kijkje in de wereld van Fallout die we nog niet eerder hebben gezien.
fallout tv seriesf1701255118

Respect voor het bronmateriaal

De laatste jaren zijn er meerdere series verschenen die gebaseerd zijn op boeken en games. Sommige daarvan zijn zeer goed ontvangen, zoals The Last of Us, maar anderen hebben veel kritiek te verduren gekregen, zoals bijvoorbeeld The Witcher. Die laatste kreeg met name flink wat kritiek, omdat er geen respect was voor het bronmateriaal.
Wat dat betreft zit het wel goed met de Fallout serie. Het is duidelijk dat er goed is gekeken naar de games, met veel verwijzingen voor de doorgewinterde fans.
Maar het is meer dan alleen een stukje fanservice, want meerdere elementen worden nuttig gebruikt in de show. Zo komen de verschillende functies van de Pip-Boy duidelijk naar voren in elke aflevering.

Zwarte humor

Eén belangrijk element in de Fallout games is het gebruik van zwarte humor. De postapocalyptische wereld is geen fijne plek om te leven, met gemuteerde wezens, schietgrage raiders en zelfs kannibalen die je dag kunnen verpesten. En dan is er natuurlijk nog het feit dat alles is verwoest door kernbommen.
De wereld van Fallout zit dus vol doom and gloom, maar dat wordt gebalanceerd met de nodige humor om het leuk te houden voor de spelers. En dat wordt nu ook gedaan voor de kijkers. Fans zullen dezelfde soort humor van de games ook tegenkomen in de serie en dat wordt nog eens uitgebreid met de reacties van Lucy.
Want waar spelers als Vault-Dweller bekend zijn met de ‘oppervlakte’ van de wereld, is dat niet het geval voor iemand die jarenlang alleen maar in een bunker heeft geleefd. Alles in de wereld is dan ook nieuw voor Lucy, dat ze tegemoet gaat met veel te veel enthousiasme en naïviteit van een Vault-Dweller.
Walton Goggins als The Ghoul in Fallout Amazon series

Heerlijke muziek

Om de futuristische jaren 50-sfeer uit het Fallout-universum goed over te brengen is er één heel essentieel onderdeel belangrijk en dat is muziek. Wanneer je een goede tune van Bob Crosby hoort, zit je meteen in de juiste vibe.
Voor de show is dan ook gebruikgemaakt van veel bekende nummers uit de verschillende games. Fans zullen bij het horen van bepaalde nummers misschien meteen herinneringen krijgen naar hun favoriete momenten, terwijl nieuwkomers geïntroduceerd worden aan een reeks gouden klassiekers.
En je zal niet alleen muzikale nummers horen, voor de show is er ook nog een soundtrack ontwikkeld door componist Ramin Djawadi. Eerder heeft hij al de soundtrack gemaakt voor Game of Thrones en Westworld. Bij laatstgenoemde werkte Djawadi al samen met Jonathan Nolan, de executive producer voor de Fallout serie, en deze keer is het opnieuw een succesvolle samenwerking.
Alle aflevering van de Fallout serie zijn nu te kijken op Amazon Prime Video.