Dit is waarom de Koreaanse film Parasite zo'n bioscoophit is

Article
donderdag, 09 januari 2020 om 10:00
De bioscoopzalen zitten vol met blockbusters. Frozen 2, Jumanji 2, Star Wars: Rise of Skywalker. Allemaal toffe titels, maar als je de lijsten met beste films van 2019 erop naslaat, pronkt er vaak een hele andere titel op nummer 1: Parasite. Waarom is deze Koreaanse film zo populair? Wij geven je drie redenen om Parasite in de bioscoop te gaan kijken!
Dit artikel is spoilervrij. We melden geen gebeurtenissen uit de film, tenzij ze al in de Parasite trailer voorbij gekomen zijn.

Vertelt een verhaal van ongelijkheid

Parasite vertelt een verhaal dat we al vaker gezien hebben. Het verhaal van ongelijkheid tussen twee klassen in de samenleving: rijk en arm. De Koreaanse film gaat over een arm gezin dat in een achterbuurt woont. Ze houden zich voornamelijk bezig met het vouwen van pizzadozen en schooien om rond te komen. Totdat een van de gezinsleden op een dag de kans krijgt om wat geld in het laatje te brengen door zich als Engels leraar bij een rijk gezin voor te doen.
Al snel merkt de jongen dat het gezin waarvoor hij nu werkt ‘meer hulp nodig heeft’. Zo ontstaat het idee om met meer gezinsleden te parasiteren op de goedgelovigheid van het rijke gezin. Al snel wordt tijdens Parasite heel goed duidelijk gemaakt hoe groot de ongelijkheid tussen rijk en arm is. Parasite weet dit op een slimme manier in beeld te brengen

Blijft je verrassen

Waar Parasite begint met het arme gezin dat zich als het ware invreet bij het rijke gezin, verandert de sfeer tijdens de film al heel snel. Dit gebeurt niet één keer in de film, maar meerdere malen. Telkens weet regisseur Bong Joon-Ho dit op een natuurlijke manier te doen en daarbij weet hij het plot uniek en natuurlijk te houden.
Waar veel films jammerlijk falen en geforceerd elementen toevoegen die een wending moeten veroorzaken, zit je bij Parasite vanaf de eerste minuut op het puntje van je stoel. Telkens weer komt de film met een wending die je verrast op een manier die je nooit had zien aankomen. Nergens wordt hierbij geforceerd overgeschakeld van sfeer of gebruik gemaakt van overdreven elementen die de stempel van een genre op de film drukken.

Genre overschrijdend

De situaties die Parasite je voorschotelt nemen je mee door een reis die behoorlijk uniek is. De film heeft het genre drama/mysterie meegekregen, maar valt eigenlijk niet goed in een hokje te plaatsen. De film geeft je namelijk een heleboel hilarische situaties waarvan je een grijns van oor tot oor op je gezicht krijgt. Zo ziet de ‘engels leraar’ een tekening van een van de kinderen voor een Chimpansee aan, terwijl het kind geniaal is volgens de moeder die duidelijk een zelfportret van het kind in het gekras ziet.
Los van een flinke dosis humor doet Parasite drama aan, maar ook andere genres zoals mysterie, thriller en zelfs een milde vorm van horror. Deze genres worden slim afgewisseld in de film en voelen nergens onnatuurlijk. Het is een mengelmoes van genres die hoe dan ook zorgt dat je ruim twee uur vermaakt wordt.

Bong Joon-Ho maakt prijswinnende films

Bong Joon-Ho zegt je misschien niet meteen wat. Hij is namelijk een relatief onbekende naam in ons kikkerlandje. Maar als we nou zeggen dat hij verantwoordelijk is voor Snowpiercer uit 2013, The Host uit 2006 en Okja uit 2017 gaat er vast een belletje rinkelen. Joon-Ho heeft tijdens deze films gewerkt met mensen als Tilda Swinton, Chris Evans en Jake Gyllenhaal.
Okja was de eerste film van Joon-Ho die naar het filmfestival in Cannes ging. Deze viel niet in de smaak bij de kijkers, omdat het een Netflix productie betrof. Een luid boe geroep volgde dan ook. Toen Okja later op Netflix te zien was werd de film door duizenden omarmd. Afgelopen jaar kwam Joon-Ho met Parasite naar Cannes en toen klonk er een heel ander geluid. De film won het filmfestival en werd bekroond met de Palm d’Or. Sterker nog, het is de eerste film die deze prijs in de wacht sleepte sinds Blue is the Warmest Color uit 2013!

Overladen met awards

Parasite heeft niet alleen de Palm d’Or in de wacht gesleept. De film is wereldwijd bijzonder goed ontvangen. Op de kritische website Rottentomatoes.com prijkt de Tomatometer op 99% en de publieksscore op 93%. Op filmdatabase IMDb heeft de film ruim 110.000 ratings gekregen en daar staat de score op een 8.3. In onze lijst met de beste films van 2019 pronkt Parasite op de derde plek.
Wat voor beeldjes Parasite allemaal in de wacht gaat slepen, is nog onbekend. Tot dusver staan er al tientallen prijzen in de kast vanuit verschillende filmfestivals. En als we de nominaties mogen geloven, gaan er hier nog een heleboel bij komen. De film is ook een van de kanshebbers tijdens de Golden Globes, waar de film genomineerd staat voor Best Director, Best Screenplay en Best Motion Picture. Het zou ons niet verbazen als Parasite alle drie deze beeldjes mee naar huis neemt.
Dit zijn onze redenen waarom je Parasite moet gaan zien. De film draait nog in verschillende Nederlandse bioscopen en is er een die je zeker niet mag missen. Ga jij Parasite kijken? Laat het ons weten in de reacties!

Populair Nieuws