Deze Switch 2 details wachten niet op Nintendo's onthulling

Article
woensdag, 08 mei 2024 om 15:00
nintendo switch g0121fff7b 1920f1671721885
Eindelijk heeft Nintendo het bestaan van een opvolger voor de Nintendo Switch bevestigd. Veel meer heeft het bedrijf niet gezegd over de Switch 2, maar door leaks en insiders zijn er al wat dingen mogelijk bekend. Tijd om alles wat je over de Nintendo Switch 2 moet weten op een rij te zetten.

Naam nog onduidelijk

De naam Nintendo Switch 2 staat nog niet vast: Nintendo noemt de console steeds de "Switch opvolger". Sommige fans denken aan de naam Super Switch, als ode richting de generatiestap van Nintendo Entertainment System naar de Super Nintendo Entertainment System, maar dat is niet meer dan een leuke gedachte. Tot de naam van de console daadwerkelijk wordt onthuld, is er simpelweg geen peil te trekken op wat Nintendo gaat doen.
Het enige wat aannemelijk lijkt, is dat het bedrijf niet nogmaals zijn teen zal stoten aan dezelfde tafelpoot. Bij de overstap van de Wii naar de Wii U werd namelijk ingezet op een minimale naamswijziging, waardoor voor veel mensen in eerste instantie niet duidelijk was dat de Wii U een nieuwe console was. Vermoedelijk zal "The Big N" die fout niet nog een keer maken.
20211005 switcholed8f1633465772

Technische specificaties voor de Nintendo Switch 2

De naam mag dan een mysterie zijn, maar er zijn al wel wat details beschikbaar over de specificaties van de opvolger van de Nintendo Switch dankzij een rapportage van Video Games Chronicle. Het Amerikaanse medium meldt namelijk dat het systeem, dat we voor de eenvoud de Switch 2 noemen, ook een hybride console gaat worden.
Daarbij melden verschillende bronnen dat de console voorzien wordt van een LCD-scherm van 8 inch, waardoor ook de console groter wordt. Er zou ook meer interne opslagruimte komen, specifiek wordt een 512GB-optie genoemd. Nintendo blijft daarnaast inzetten op de fysieke cartridges met de opvolger van de Nintendo Switch.
Recentere berichten stellen dat de Switch 2 qua kracht vergelijkbaar is met de PS4 Pro of zelfs de Xbox Series S, mits de console in het dock staat. In handheld modus zijn de prestaties minder, maar is de Switch 2 nog steeds iets beter dan een Steam Deck. Ook zijn de meeste bronnen het er inmiddels over eens dat de Switch 2 dankzij DLSS 4K-beelden kan leveren en dat ray-tracing de plaatjes nog een stukje mooier maakt. 
nintendo switch actualizacionf1612886374

Backwards compatibility

Er is lange tijd veel twijfel geweest over backwards compatibility, de mogelijkheid om games van de huidige Switch te spelen. Maar inmiddels zijn de meeste berichten hoopvol: de Switch 2 kan naar verluidt zowel je digitale als fysieke Switch-games gewoon spelen, soms met betere prestaties. 
Of de huidige accessoires bruikbaar blijven, is iets ingewikkelder. Pro Controllers zouden gewoon aangesloten kunnen worden, maar de Joy-Cons verliezen een deel van hun fucntionaliteit. Die van de huidige Switch kun je mogelijk gebruiken, maar alleen draadloos: ze vastmaken aan je Switch kan mogelijk niet meer.
nintendo switch mini 5 oplossingen voor ontbrekende features 149148 1

Vernieuwde Joy-Cons met extra knoppen

Dat heeft er alles mee te maken dat de Switch 2 de Joy-Cons onder handen neemt. Een accessoiremaker die de console onder handen heeft gehad, beweert dat de Joy-Cons van de Switch 2 met magneten vastzitten en niet met een rail, zoals de huidige versie. Samen met het grotere formaat van de Switch 2 lijkt dat het onmogelijk te maken om de oude Joy-Cons te bevestigen.
Een nieuwe manier om de Joy-Cons aan je console vast te maken is mogelijk niet het enige verschil. Dezelfde accessoiremaker beweert dat er extra knoppen op de controller zitten. Zowel de linker als de rechter Joy-Con krijgen een extra knop aan de zijkant, als aanvulling op L, R, ZL en ZR. De rechter Joy-Con zou een extra knop krijgen in de buurt van de Home-knop. Wat voor functie die heeft is nog onduidelijk. 

Hoe duur wordt de Switch 2?

Alle verbeteringen van de Switch 2 zijn niet gratis, dus de vraag is hoe duur de console wordt. De Nintendo Switch kostte bij lancering 330 euro in Nederland, maar voor een opvolger lijkt dat geen realistische prijs meer. Vanuit het rapport van VGC blijkt namelijk al dat Nintendo de kosten voor het apparaat wil drukken door bijvoorbeeld weer te kiezen voor een LCD-scherm in plaats van het mooiere OLED-scherm.
Wie kijkt naar de inflatie van de afgelopen jaren ziet dat de lanceringsprijs van de Switch in 2017 door de inflatie nu uitkomt op bijna 400 euro. Wellicht zijn de prijzen van de verschillende versies van de Steam Deck het meest bruikbaar als meetinstrument om een idee te krijgen voor hoe duur de Nintendo Switch 2 wordt. Officiële prijzen zullen natuurlijk pas onthuld worden in aanloop naar de release van de console.

Nintendo Switch 2 releasedatum

Als laatste is er natuurlijk nog de vraag wanneer de opvolger van de Nintendo Switch verschijnt. In eerste instantie werd veel ingezet op 2024, maar nu lijkt 2025 een stuk waarschijnlijker. Meer duidelijkheid krijgen we in ieder geval dit jaar. Ninteno heeft bevestigd de console in het huidige belasting jaar te onthullen. Dat geeft het bedrijf de tijd tot eind maart 2025, maar er is een goede kans dat de reveal nog dit kalenderjaar is. In dat geval zou de release best vroeg in 2025 kunnen zijn.

Populair Nieuws