Deze smartphones moet jij in 2023 in de gaten houden!

Article
maandag, 10 april 2023 om 15:00
20220902 fold4 2f1662101783
We zitten al weer een aantal maanden in 2023 en ook dit jaar hebben we reeds mooie nieuwe smartphones in onze armen mogen sluiten. Maar het jaar is nog jong en dus is het een mooie gelegenheid om vooruit te kijken. Dit zijn de smartphones die je in 2023 in de gaten moet houden!

Samsung Galaxy Z Fold 5

We trappen de lijst af met een nieuwe telg in een bestaande flexibele familie. De vouwbare telefoon is een steeds populairder wordend fenomeen en vooral Samsung omarmt het concept al jaren met meerdere designs. De grootste en duurste variant daarvan is de Fold en die mag ook dit jaar weer een update verwachten.
In de wandelgangen wordt voor de Samsung Galaxy Z Fold 5 een dunner en meer gestroomlijnd design verwacht. Ook de scharnier moet weer een stukje dunner worden dan diens voorganger. Tot slot moet de smartphone gaan draaien op de Snapdragon 8 Gen 2, zoals de nieuwe Galaxy S23 dat nu ook doet in Europa.
20220920 iphone 14 pro 6f1663700070

iPhone 15

Als er een telefoon is die we dit jaar sowieso kunnen verwachten, dan is het wel een nieuwe smartphone van het Amerikaanse Apple. Hoewel het bedrijf niet per se bekend staat als vroege innovator, is het wel een gegeven dat Apple producten vaak een verandering normaliseren. Denk bijvoorbeeld aan draadloze oortjes die na de komst van de Airpods enorm in populariteit zijn gegroeid.
Dat er een nieuwe iPhone uitkomt in september is dus wel een gegeven, maar de vernieuwingen blijven altijd gissen. Eén grote stap die Apple binnenkort wel moet maken, is de overstap van een Lightning-poort naar USB-C. Door nieuwe wetgeving in de EU is dat een verplicht nummertje geworden voor apparaten en dus moet ook Apple eraan geloven.
Verdere upgrades zullen iets minder ingrijpend zijn. Zo moeten nu alle modellen het Dynamic Island van de iPhone 14 Pro uitgerust krijgen en wordt online een periscope zoomlens genoemd, waardoor je nog beter moet kunnen inzoomen voor het maken van dat ene kiekje. Het is dus zeker interessant om Apple dit jaar in de gaten te houden.
nothing phone 1f1655456100

Nothing Phone 2

Wie vorig jaar de smartphonemarkt een beetje in de gaten heeft gehouden, heeft zonder twijfel de Nothing Phone voorbij zien komen. Het unieke design met interactieve LED-lichten op de achterkant van de telefoon viel zonder twijfel op tussen alle 'standaard' telefoons. Tijd om te kijken wat ontwerper Carl Pei, co-founder van OnePlus, met de tweede iteratie verandert.
Het enige jammere, er is nog bijna niets (ha-ha) bekend over wanneer de Nothing Phone 2 op de markt moet verschijnen en wat fans kunnen verwachten van een vernieuwd model. Er is enkel bekend dat het toestel gaat draaien op een nieuwere Snapdragon Gen 8 processor, maar welke uitvoering exact blijft gissen.
jade green 11f1662388174

OnePlus Fold

En om dicht bij OnePlus te blijven, is het ook goed om te kijken wat het bedrijf van plan is. De fabrikant is namelijk ook bezig met een gloednieuwe vouwbare telefoon onder de originele naam: OnePlus Fold. Hoewel OnePlus door de jaren heen van budgetkoning gegroeid is naar een reguliere speler binnen de smartphonemarkt, heeft het bedrijf in de loop der tijd wel een grote schare fans weten te vergaren.
Een vouwbare telefoon van het bedrijf kan daardoor zeker bijdragen aan het populariseren van foldables. Met geruchten over AMOLED-schermen aan zowel de binnen- als buitenkant van de telefoon, de nieuwste Snapdragon Gen 8 processor en de sterke set camera's uit de OnePlus 10 Pro lijkt het in ieder geval een mooi toestel om naar uit te kijken.
google pixel 7 2f1666865900

Google Pixel 7a

Naast Apple zit ook de andere gigant binnen de smartphonemarkt niet stil. De Pixel-lijn van Google weet al jaren indruk te maken met een mooi en compleet pakket aan features, waarbij de camera's in het specifiek positief opvallen. De combinatie van goede lenzen en de ijzersterke software van het bedrijf resulteren in de beste kiekjes die je op mobiel gebied kunt schieten.
Ook dit jaar is de kans heel groot dat we nieuwe Pixel telefoons onthuld zien worden, waarbij het meest interessante toestel toch wel de goedkopere A-reeks is. In de wandelgangen wordt al gesproken over de Google Pixel 7a en de beloofde upgrades beloven veel goeds.
Zo moet de nieuwe 'budget' Pixel eindelijk een scherm krijgen met een hogere verversingssnelheid, 90Hz in plaats van 60Hz. Hierdoor oogt de content op je telefoon plots een stuk vloeiender. Maar ook een upgrade op het gebied van werk- en opslaggeheugen zit in het verschiet. Het zijn welkome sprongen vooruit die samen met de solide software van Google een heel aantrekkelijk totaalpakket moeten bieden.