Deze PS5 features willen wij zien in de volgende console van Sony

Article
maandag, 16 april 2018 om 15:56
xgn google image
Er duiken steeds meer PS5 geruchten op. Verschillende bronnen claimen dat Sony werkt aan een opvolger voor de immens succesvolle PlayStation 4. Zo ja, dan zijn dit vijf PS5 Features die de console tot een groot succes kunnen maken.

5. Backwards Compatibility

Als er één ding is dat Sony kan leren van rivaal Microsoft, is het hoe hun console backwards compatibility aanpakt. De Xbox One laat je namelijk (een selectie aan) Xbox 360 en Xbox Classic games spelen met de originele discs. Op de PlayStation 4 kan je maar een handjevol PlayStation 2 games digitaal kopen, terwijl PS1 en PS3 games schitteren door afwezigheid. Natuurlijk zijn sommige titels wel te spelen op PS Now, maar niet iedereen is bereid deze dienst te gebruiken.
We maken het Sony makkelijk. Wij zouden al tevreden zijn als één van de nieuwe PS5 features backwards compatibility met PS4 games zou zijn. Net als de PS2 dat met de PS1 kon en de PS3 met de PS2. Dingen als verbeterde framerate of resolutie zijn dan natuurlijk mooi meegenomen.
Toch zou alleen al het kunnen spelen van onze oudere games al een geweldige nieuwe feature zijn. Als Sony niet bereid is om ons backwards compatibility te geven, zou een goed alternatief ook zijn om oudere titels goed beschikbaar te maken. Zoals eerder beschreven is de selectie momenteel erg matig en zijn de prijzen wat hoog. Een groot aanbod aan PS1, PS2 en PS3 games digitaal zou al een fijne nieuwe toevoeging zijn. Al zou het echt hemel op aarde zijn als Sony backwards compatibilty toevoegt van alle PlayStation consoles. Denk je het in: een PS5 waarin je een PS1 disc in stopt. Wauw!

4. Native 4K en Blu-ray

Consolemakers zijn momenteel bezig met een grote push om 4K de nieuwe standaard te maken. Toch zijn de huidige versies van de PlayStation 4 niet honderd procent goed uitgerust om 4K content met beide handen vast te grijpen. Vaak moet er nog een keuze gemaakt worden: heb je liever een hogere resolutie of kies je voor een stabielere framerate?
Eén van de belangrijkste PS5 features zou het overbodig moeten maken van deze keuze. Een nieuwe console moet 4K content native afspelen zonder concessies te hoeven maken voor de performance/framerate. Heftige eisen, maar het is wel iets wat de PlayStation 5 een waardevolle upgrade te maken.
Daarnaast moet de PlayStation 5 een 4K Blu-ray speler hebben. De reden waarom de PS4 Pro deze niet heeft, is omdat Sony gelooft dat de markt voor fysieke media steeds minder belangrijk wordt. Jammer genoeg voor Sony worden 4K Blu-rays nog steeds gemaakt, dus als Sony de PlayStation 5 wil veranderen in de ultieme 4K machine is er toch wat werk aan de winkel. Concurrent Microsoft biedt de optie namelijk wel.

3. Snellere laadtijden, meer opslagruimte

De PlayStation 4, PlayStation 4 Pro en PlayStation 4 Slim gebruiken allemaal een zelfde soort opslagmethode, namelijk een HDD. In principe is er niets mis met een ‘normale’ harde schijf, vooral als er veel opslagruimte is. Toch laten de laadtijden bij sommige games wel wat te wensen over. Natuurlijk verschilt dit per game, maar bij de meeste ‘grote’ titels kunnen de laadtijden nog wel eens langer zijn.
Een oplossing hiervoor is het aanschaffen en installeren van een SSD (Solid State Drive) op je PlayStation 4, wat al een tijd lang mogelijk is. Toch zou een standaard ingebouwde SSD al helpen om de laadtijden op de PlayStation 5 wat dragelijker te maken. Als dat niet tot één van de nieuwe PS5 features kan horen, dan hebben we het liefst meer opslagruimte.
Games worden steeds groter en krijgen wekelijks updates. Op een gegeven moment is de schijf vol, waarna je weer games moet verwijderen. Recente PS4 modellen hebben al een schijf van 1 Terrabyte, maar een PlayStation 5 mag van wel het dubbele aan opslagruimte hebben.

2. Stiller, zachter

De PlayStation 4 neemt je meer naar de meest bijzondere werelden met de meest indrukwekkende graphics die moderne technologie kan produceren. Dit komt alleen wel met één groot nadeel: de PlayStation 4 heeft de neiging om nogal luid te zijn tijdens het spelen van sommige intensieve games. Het verschilt per titel, maar de PS4 staat berucht om de volume van de interne ventilator die de processor afkoelt.
Zelfs de geüpgradete versie, de PlayStation 4 Pro, heeft nog steeds een ontzettend luide ventilator. Eén van de PS5 features die wij willen zien is simpelweg wat stilte tijdens het gamen. Grafisch intensieve games laten de console natuurlijk harder werken, maar hier moet wel een goede oplossing voor zijn.

1. PlayStation Plus

Het bekende spreekwoord gaat als volgt: “Je moet een gegeven paard niet in de bek kijken”. Dit geldt ook voor PlayStation Plus, de betaalde onlinedienst van Sony waarbij leden elke maand een aantal gratis games krijgen voor zijn of haar loyale lidmaatschap. Of het kan zijn om lid worden aantrekkelijker te maken, het is maar hoe je er naar kijkt.
Nu Sony van plan is om geen PlayStation 3 games meer aan te bieden bij PS+, moet ze alles uit de kast halen om PlayStation Plus de moeite waard te maken voor mensen. Als de PlayStation 5 uitkomt zullen PS4 games de plek innemen die eerst bestemd was voor PS3 games

Welke PS5 features zie jij graag terug?

Gezien de PlayStation 4 van veel succes geniet deze consolegeneratie, zijn we natuurlijk benieuwd welke PS5 features jullie graag willen zien in de nieuwe console van Sony. Volgens de geruchten is de PS5 release, als deze überhaupt gaat plaatsvinden, nog wel even van ons verwijderd. Je hebt dus genoeg tijd om na te denken over de features van de PlayStation 5.