Deze games verdienen een reboot

Article
zaterdag, 13 september 2014 om 16:00
xgn google image
Grote franchises die in de vergetelheid zijn geraakt krijgen soms een comeback. Vaak worden die wel succesvol gereboot, zoals Crystal Dynamics met Tomb Raider voor elkaar heeft gekregen. Maar er zijn nog een handjevol vergeten franchises waar wij graag een reboot van willen zien. Zit je klaar voor een trip down memory lane?

Crash Bandicoot

De naam alleen al zal ongetwijfeld een sterk gevoel van nostalgie bij je op moeten roepen. Crash Bandicoot, de toenmalige mascotte van de originele PlayStation, was voor Sony wat Mario en Link nu nog steeds zijn voor Nintendo. Herkenbare personages die het merk een ‘gezicht’ geven. Maar waar is Crash Bandicoot nu?
Helaas is er in geen tijden een goede Crash Bandicoot-game verschenen. De originele adventure games van Naughty Dog waren fantastisch vormgegeven, verdomd leuk om te spelen en behoren tot de absolute klassiekers van de PS1. Als er een PlayStation-franchise is die een comeback verdient, dan is het zonder enige twijfel Crash Bandicoot.
25807

Jet Set Radio

Er is een SEGA-klassieker die in een lijst als deze eigenlijk niet mag ontbreken. We hebben het natuurlijk over Jet Set Radio. Gewapend met je graffiti-spuitbus racete je op inline skates door een futuristische cartoonversie van Tokyo (genaamd Tokyo-to). Het geheel werd ondersteund door een moddervette, bombastische soundtrack, wat ook één van de sterke punten van de game was. De cel-shaded grafische stijl, waar Borderlands nu ook bekend om staat, was toentertijd revolutionair en gaf Jet Set Radio een enorme hoeveelheid charme mee.
De originele game verscheen op de Dreamcast. Toen SEGA de stekker uit deze console trok (ha), ging SEGA verder als softwarebedrijf. Daarna kwam het vervolg, Jet Set Radio Future, uit op de originele Xbox. Een jaartje of twee geleden kregen we een HD-versie van de game, maar wij willen uiteraard een volledig nieuwe Jet Set Radio zien die van de grond af aan is opgebouwd.
26184

Dino Crisis

Naast Resident Evil had Capcom in het PlayStation 1-tijdperk nog een reeks survival-horror games in de aanbieding: Dino Crisis. Het concept en de uitwerking van deze franchise waren nagenoeg identiek aan die van de Resident Evil-games destijds. De game speelde dus als een typische survival-horror, maar in plaats van zombies of monsters kreeg je te maken met moordlustige dino’s; vandaar de titel.
De laatste game uit de franchise, Dino Crisis 3, werd door de pers neergesabeld vanwege een slechte besturing en tergende camerahoeken. Gevolg was dat de game flopte en de franchise daarmee ten onder ging. Maar misschien wordt het tijd om Dino Crisis nieuw leven in te blazen, want dankzij de originele setting mag de franchise van ons absoluut een nieuwe kans krijgen.
25845

Turok

Jep, we hebben nog een game met dino’s voor je. De laatste Turok zag het licht in 2008, maar de franchise werd dood verklaard nadat de ontwikkelaar het vervolg erop cancelde. Eigenlijk was de game uit 2008 al een reboot van de Nintendo 64-titels, dus willen we nu een reboot zien van een reboot.
Maar de first-person shooter, waarin je het naast menselijke tegenstanders ook opneemt tegen dinosauriërs, biedt nog steeds een hoop potentie. Zeker omdat de games zich ook lichtelijk focusten op overleven. Stel je nou een bloedmooie open wereld voor à la Far Cry waarin je, door de jungles ploeterend, wordt belaagd door Velociraptors of een gigantische T-Rex. Jurrasic Park, eat your heart out! Met de graphics en technische mogelijkheden van nu zou je daar een gruwelijke open-wereld-shooter van kunnen maken. Of niet, soms?
25846

Project Gotham Racing

Een racegame die bij velen van jullie vast en zeker in de vergetelheid is geraakt. Misschien ook niet zo gek na alle Need for Speeds, Gran Turismo’s en Forza’s die de afgelopen jaren zijn verschenen. Je zou kunnen zeggen dat er geen plek meer is voor nóg een racer, aangezien de markt al redelijk verzadigd is met het genre.
De Project Gotham-games waren echter altijd van hoge kwaliteit en boden een sublieme mix van arcade en simulatie, zoals GRID van Codemasters dat nu doet. Project Gotham Racing was echter altijd nét een tikkeltje meer arcade, wat toch voor een andere race-ervaring zorgde. Helaas is de verantwoordelijke studio, Bizarre Creations, na het floppen van zijn game Blur, gesloten. De kans dat we dus ooit nog een Project Gotham Racing zien, is behoorlijk klein. Jammer.
25847

Legacy of Kain

Nog een klassieker uit het PlayStation 1-tijdperk. De Legacy of Kain-games waren moddervette action-adventures, in de trant van Zelda, die hun tijd ver vooruit waren. De games werden bejubeld vanwege de strakke besturing, prachtige graphics en solide voice-acting, gekoppeld met fantastische cutscenes. Qua atmosfeer en setting, een donkere Gothic fantasy-wereld, doen de Legacy of Kain-games enigszins denken aan Darksiders.
Darksiders is nu echter de enige action-adventure franchise die bestempeld kan worden als een ‘Zelda voor volwassenen’. Hier willen we simpelweg meer van zien, en een nieuwe Legacy of Kain kan dat gapende gat gemakkelijk vullen.
25848

Banjo-Kazooie

Als we het hebben over Nintendo 64 toppers, dan komen meteen games als Super Mario 64, The Legend of Zelda: Ocarina of Time en Donkey Kong 64 ter sprake. Al deze titels waren natuurlijk eigendom van Nintendo zelf, maar er was ook een westerse ontwikkelaar genaamd Rare die games van Nintendo-kwaliteit bood. Banjo-Kazooie was één van die games die niet uit de stallen van het Japanse bedrijf zelf kwam.
Deze platformer, waarin je (surprise, surpirse) de personages Banjo en Kazooie bestuurt, werd een instant classic en is vaak terug te vinden in top 10-lijstjes van beste Nintendo 64-games ooit. De laatste game uit de franchise verscheen in 2008 op de Xbox 360, maar wist niet dezelfde indruk te maken die het origineel destijds achterliet. Mogen we dus ook een reboot van deze Rare, alsjeblieft?