De top 7 grootste hackschandalen en virussen!

Article
woensdag, 08 april 2015 om 16:32
xgn google image
In onze digitale wereld worden we steeds meer met elkander verbonden. Met de toename van het aantal verbindingen, systemen en hackers komt de kans op een catastrofale fout steeds dichter bij 1. En dus zijn er de afgelopen jaren al meerdere grote hackschandalen en virussen geweest, waarvan we er een paar voor jullie op een rijtje zetten. Hopelijk leren we ervan zodat het niet meer voorkomt!

7. Melissa

Een gouwe ouwe! Niet zozeer een hack in de klassieke zin, maar wel de nestor van computer warfare! Melissa was namelijk één van de eerste virussen zo heftig dat hacken als een serieuze bedreiging werd gezien. Melissa kwam in 1999 je computer binnen vermomd als een Word document. Het kon zichzelf verzenden via email, waarbij na opening van het document de eerste 50 namen uit je adresboek automatisch dezelfde email kregen en ook slachtoffer werden.
Hoewel het virus verder niet veel schade deed, werden documenten op je computer herschreven en vervangen door quotes uit The Simpsons.
Hack schandalen
Het verspreidde zichzelf zo razendsnel dat Microsoft en Intel besloten al het uitgaande emailverkeer op te schorten totdat het onder controle kwam. Experts schatten dat 20 procent van alle computers wereldwijd geïnfecteerd was! Programmeur David L. Smith werd als schuldige ontdekt en bracht 20 maanden in de gevangenis door.
You a nasty bitch, Melissa!

6. Stuxnet

Vaak zijn de Verenigde Staten slachtoffer van digitale aanvallen. In 2010 werd ontdekt dat de VS echter zelf ook niet vies is van een potje virtuele oorlogsvoering. De Stuxnet worm was ontworpen om Siemens apparaten te beïnvloeden. De nucleaire onderzoeks(?)programma's van Iran waren het doelwit.
Wat heeft Siemens hiermee te maken? Centrifuges van het merk Siemens werden gebruikt in strengbeveiligde nucleaire testruimtes, en Stuxnet kon ervoor zorgen dat deze niet meer synchroon draaiden, zonder dat de medewerkers het door hadden.
Stuxnet was de eerste worm van zijn soort die voor dit doelwit is ontworpen - waarvan wij weten in ieder geval! Het virus werd verspreid via USB sticks, maar verwijderde zichzelf na drie infecties.
Ook Israël zou meegewerkt hebben aan dit sluwe project, waarmee het Iraanse atoomprogramma meerdere jaren vertraagd zou zijn.

5. Spamhaus aanval

Als je dacht dat de Lizard Squad DDoS aanval op PSN grootschalig was, zit je er ver naast. De aanval op spam-bestrijder Spamhaus in 2013 was de grootste DDoS aanval in de geschiedenis van het internet, totdat dit record vorig jaar verbroken werd. De twijfelachtige eer voor dit historische feit gaat naar een stel Nederlanders!
De Nederlandse internetprovider CyberBunker, die onder andere The Pirate Bay en Wikileaks heeft gehost, werd beschuldigd van het hosten van spammers, malware en andere online scams. Toen dit door Spamhaus werd aangekaart en de provider geblokkeerd werd, brak de hel los.
Een gigantische hoeveelheid verkeer werd opgezet vanuit verschillende landen, die op het hoogtepunt zo'n 300 gigabits per seconde bedroeg. De 'datatsunami' veroorzaakte lag in het hele Europese internetverkeer.
Uiteindelijk werd een medewerker van Cyberbunker, Sven Olaf Kamphuis, gearresteerd in Spanje met behulp van politie uit vijf verschillende landen. Hij ontkent vooralsnog verantwoordelijk te zijn geweest.

4. PlayStation Offline

Deze herinneren we ons allemaal nog wel! In 2011 werd het PlayStation Network hard aangepakt. Een whopping 77 miljoen gebruikersaccounts werden buitgemaakt, inclusief persoonlijke informatie waaronder adressen, emailadressen en wachtwoorden. Hackersgroep LulzSec, onderdeel van Anonymous, eiste de verantwoordelijkheid op en noemde het een daad van 'hacktivisme'.
PSN werd door Sony maar liefst 23 dagen offline gehaald om de boel weer op te lappen, wat het bedrijf 171 miljoen dollar heeft gekost. Buiten credit card gegevens was de informatie van gebruikers niet door encryptie beveiligd, én duurde het een week voordat Sony aan de gebruikers liet weten dat hun gegevens waren ontvreemd. Om het goed te maken met z'n klanten werd een 'Welcome Back' pakket weggegeven.
Zoals jullie verderop zullen zien, was Sony later wéér slachtoffer van een grootschalige hack...

3. Conficker

Conficker is een worm die in 2008 ontdekt werd, maar nog immer rondzwerft in de digitale krochten van het wereldwijde web. Waarschijnlijk komt de naam Conficker voort uit een combinatie van het Engelse 'configure' en het onreine Duitse woord 'Ficker'. Maar, experts hebben geen idee wie erachter zit!
De kracht en het gevaar van deze worm schuilt erin dat het zichzelf steeds weer updatet en daarmee het hele botnet van geïnfecteerde systemen. De schattingen van het aantal besmette computers lopen uiteen tussen de 9 en 15 miljoen.
Tot nu toe is er gelukkig geen extreem kwaadaardig gebruik gemaakt van dit enorme botnet, maar maakt het je computer wel trager en kunnen updates niet geïnstalleerd worden. Ook worden er extra malware programma's geïnstalleerd en blokkeert Conficker antimalware/antivirus programma's en sites

2. Sonypocalypse

Och arme Sony toch. Het ging al niet zo lekker met het Japanse bedrijf, en alleen de PlayStation tak maakt winst. Een flinke deuk in het imago kwam er vorig jaar november nog eens bij, toen het onbekende hackerscollectief #GOP (Guardians of Peace) toegang verkreeg tot zo ongeveer alle geheime informatie die er maar te vinden was in de Sony databases.
Het is nog altijd niet duidelijk wie er precies achter #GOP zit. Volgens de VS was het Noord-Korea, die hackers ingehuurd zou hebben om de release van de satirische komedie The Interview tegen te houden. Sony Pictures lag dagenlang plat en in de 100TB aan gestolen data waren onder andere gegevens over salarissen van acteurs, wachtwoorden, informatie over rechtszaken en medewerkers en films.
Deze grootschalige Sony hack werd voor je samengevat in de Sonypocalypse special.

1. The Fappening

In augustus vorig jaar werd een grote hoeveelheid privé foto's van voornamelijk vrouwelijke celebrities op 4chan geplaatst. Later kwamen er bovenop de 500 oorspronkelijke foto's nog andere 'delen' van The Fappening uit. Dit alles verspreidde zich snel via Reddit, Imgur en andere kanalen.
Volgens de uploaders waren de vele naaktfoto's uit Apple's online opslag gehaald; de iCloud. Dit werd later door Apple bevestigd, hoewel het geen kwetsbaarheid in iCloud zelf zou betreffen; de wachtwoorden werden door phishing en uitproberen gekraakt.
Omdat celebrities zoals Jennifer Lawrence, Kate Upton, Kirsten Dunst, Ariana Grande en nog vele anderen hierbij betrokken waren, ontplofte sociale media wereldwijd en ontstond er een maatschappelijk debat over The Fappening. Moet je als beroemdheid beter weten en geen privé foto's online bewaren omdat het gestolen kan worden? Of zijn de hackers geheel te verwijten?
Heb je nog zelf nog last gehad van virussen of heb je toevoegingen aan deze lijst, laat het weten in de comments!