De top 5 prehistorische games - vol met dino's

Article
zondag, 11 oktober 2015 om 10:00
xgn google image
Worstelen met sabeltandtijgers, jagen op mammoeten en elkaar de hersenen inslaan met een houten knuppel: binnenkort kan het. De nieuwe Far Cry Primal speelt zich af in de IJstijd en gaat terug naar de roots van de mens. Speciaal ter gelegenheid van de komst van Far Cry Primal hebben we de top 5 prehistorische games voor je verzameld.
Als je dacht dat Far Cry Primal de eerste game was in een prehistorische setting, heb je het mis. Jaren geleden verschenen al eerder games met een oertintje. Jagen op dino’s en de evolutie van de mens kon je toen ook al in games doen. Eerder dit jaar verscheen ARK: Survival Evolved waarin je in eerste instantie ook moet knokken om jezelf in leven te houden.
Games met een oersetting lijken weer in opkomst dankzij ARK en Far Cry Primal. Daarom hebben we hier een top 5 met de beste prehistorische games tot nu toe. Wil je dus alvast in de sfeer komen voor Far Cry Primal die in februari 2016 verschijnt, heb je hier alvast 5 games waar je mee aan de slag kunt.

5. Turok

Een van de eerste games waar je als speler kon jagen op dino’s, de monsters die voor de mensen de aarde bevolkten was Turok. Turok is een franchise waarin je in first-person op dino’s kan jagen in een primitieve wereld. Met een tot de tand bewapende gast moest je zoveel mogelijk dino’s zien te vermoorden zonder dat je zelf dinovoer werd. Turok werd gebaseerd op een gelijknamig personage uit een stripboek.
De allereerste Turok game was voor de Nintendo 64 en verscheen in 1997. Tussen 1997 en 2002 verschenen nog een paar delen die ook succesvol waren. In 2008 werd een poging gedaan de franchise nieuw leven in te blazen, maar dit mislukte en de Turok game uit 2008 was een ware mislukking.
De Turok games zijn een beetje gedateerd maar kun je de grafische datering van de games waarderen, dan kun je het stof van je Nintendo 64 blazen en een van deze Turok games nog eens spelen. Vanwege het succes dat de eerste Turok games genoten is de franchise hier opgenomen in de top 5.
79794

4. E.V.O.: Search for Eden

E.V.O.: Search for Eden is een game die in 1992 voor de SNES verscheen. In deze 2D sidescroller speel je met Gaia, de dochter van de zonnegodin Sol. De tijdspanne van deze game bedraagt maar liefst een miljard jaar. In E.V.O. wordt in essentie het verhaal verteld over de evolutie van het leven op aarde .
Tijdens het spelen van E.V.O. maak je letterlijk de evolutie van het leven mee. Je kunt ook tussendoor kiezen hoe de evolutie moet verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om hoorns te laten evolueren of juist een staart te laten groeien aan je lichaam. Alle evoluties hebben zo hun voor- en nadelen en geven je een soort Pokémon idee vanwege de gloed die je uitstraalt wanneer je evolueert.
Met behulp van de evoluties moet je je een weg banen door de tijd waarbij je moet proberen om iedereen die je in de weg staat op te eten om zo je dominantie te tonen. Het uiteindelijke doel van de game is overleven en je plek te bemachtigen in de Tuinen van Eden. Alleen de sterkste wezens mogen namelijk de Tuinen van Eden betreden. De sterkste soort mag trouwen met de mooie Gaia, dus er is zeker een beloning aanwezig.
Het feit dat je de evolutie van de levensvormen op aarde kunt meemaken en zelf kan bepalen hoe je evolueert, maken E.V.O. een toffe game. Hoewel de game wat gedateerd is, is de gameplay grappig en daarom is dit zeker een coole prehistorische game.
79795

3. Age of Empires

De nummer twee van deze top 5 is een klassieker. Age of Empires is een PC game uit 1997 waar je met een beschaving de tand des tijds moet doorstaan en moet evolueren. Je begint met je beschaving in de Steentijd, maar uiteindelijk kun je je beschaving naar de IJzertijd loodsen. De meest primitieve vechteenheden in Age of Empires zijn vanzelfsprekend mannetjes met houten knuppels.
Hoewel je je meestal niet lang in de Steentijd blijft hangen, is Age of Empires wel een extreem toffe game. De mogelijkheid om te evolueren en de verschillende beschavingen maakten de game heel leuk om te spelen. De primitieve gebouwen die je in eerste instantie hebt zie je veranderen met de tijdsperiode. Het is een klassieke PC game die sommigen van jullie zich misschien nog wel kunnen herinneren.
De game biedt een hoop variatie en de gekke stemmen van de beschavingen gaven de game nog meer dimensie. De primitieve taal van sommige beschavingen gaven je echt het gevoel je in de Steentijd te bevinden. Omdat Age of Empires een echte klassieker is hoort de game sowieso thuis hier in de top 5.
79796

2. ARK: Survival Evolved

De meest recente game met een prehistorisch jasje aan is ARK: Survival Evolved. In deze game begin je met helemaal niets en moet je op het eiland ARK zien te overleven. In een prehistorische setting moet je zelf materialen verzamelen en nieuwe wapens, kleding en onderdak maken. Je wordt op ARK ook omgeven door tientallen dino’s.
Hoewel je de game begint met helemaal niets, kun je uiteindelijk moderne dingen ontwerpen. Uiteindelijk verandert de game dus in een soort Turok waar je met wapens de dino’s en andere prehistorische beesten te lijf kan gaan. Je hebt zelfs de mogelijkheid sommige dino’s te temmen en op ze te gaan rijden. Klinkt cool toch?
ARK: Survival Evolved is op dit moment nog een early access game, maar er wordt steeds meer toegevoegd. Je speelt de game online dus kun je ook medespelers tegenkomen op het eiland. Werk je samen met je medespelers of ga je ze dwarsbomen? Aan jou de keuze.
De game is verkrijgbaar op de PC, PlayStation 4 en Xbox One. Ook al is de game nog niet helemaal af, belooft het best een leuke game te worden met een hoop mogelijkheden. Om deze reden verdient ARK: Survival Evolved een plaatsje in deze top 5.
79797

1. Chrono Trigger

De game met de coolste prehistorische setting is een echte (kult)klassieker. In deze game reis je door de tijd en het verhaal speelt zich af tijdens verschillende tijdsperioden. Een van deze tijdsperiodes is de oertijd en in dit deel van de game neem je het toepasselijk op tegen allerlei soorten dino’s. De game waar we het over hebben is Chrono Trigger.
Chrono Trigger is een game die in 1995 verscheen voor de SNES en lieten je spelen met Crono, de held van het verhaal. Samen met zijn metgezellen moet hij ervoor zorgen dat de wereld gered wordt van de ondergang. Hiervoor reis je door de tijd en tijdens je reizen ontmoet je verschillende bondgenoten. Een van deze bondgenoten is Ayla, een holbewoonster die je toepasselijk toespreekt in gebrekkig Engels.
Behalve Ayla zitten er nog meer knotsgekke bondgenoten in Chrono Trigger, zoals een robot uit de toekomst of een ridder die veranderd is in een kikker. De soundtrack van Chrono Trigger is fantastisch en vooral de muziek die speelt in de oertijd is geniaal. Chrono Trigger zit vol memorabele momenten en is een game die ondanks de grafische datering de tand des tijds heeft doorstaan.
Volgens sommige mensen is Chrono Trigger misschien wel een van de beste games ooit gemaakt en hoort de game thuis bij legendarische games als The Ocarina of Time. Chrono Trigger is nog steeds een favoriet voor veel mensen en je ziet de game geregeld terugkomen in lijstjes met beste games ooit. Chrono Trigger is wat dat betreft de beste kandidaat voor de eerste plaats in deze top 5, die Chrono Trigger met recht verdient.