De top 5 beste games van 2022 volgens Sheadon Gunput

Article
zondag, 01 januari 2023 om 16:00
high on life 1f1672243408
Er zijn in 2022 weer een aantal mooie games uitgekomen. Het was dan ook nog best wel moeilijk om een top 5 samen te stellen. Maar dit is toch gelukt en in dit lijstje vind je dus de door mij gekozen top 5 beste games van 2022!

5. High On Life

High On Life is in de laatste maand van het jaar uitgekomen, maar voelt dan ook als een kers op de taart. Als een fan van eigenlijk alles wat Justin Roiland doet, waaronder Rick and Morty, is High on Life zeker een game waar ik naar uitkeek. Het was (zoals verwacht) dan ook een heel bijzonder avontuur.
In High On Life speel je als een karakter dat gewoon zijn leven op aarde leeft, tot er ineens een alien invasie plaatsvindt. Een pratend wapen helpt je karakter en zijn zus met ontsnappen naar een ander planeet. Het wapen helpt je om een premiejager te worden en laat je op allerlei verschillende mensen jagen.
Er worden in deze game grappen gemaakt over games en de hele cultuur eromheen. Er zijn naast het wapen dat je aan het begin helpt, nog meer wapens te verzamelen met allemaal hun eigen persoonlijkheid. Ze leveren dan ook allemaal op hun eigen manier overal commentaar op. De niet al te ingewikkelde first-person shooter gameplay, de humor en creativiteit van de game, zorgen ervoor dat het zeker weten een plekje in mijn top 5 beste games van 2022 verdient.
pokemon scarlet violet coverf1660819726

4. Pokémon Violet

Pokémon is voor mij net als voor veel andere mensen een groot onderdeel van mijn jeugd geweest. Het enige jammere is dat de% formule van de game eigenlijk al die jaren bijna hetzelfde bleef, tot Legends Arceus begin dit jaar uitkwam. Voor mij was deze game het niet helemaal omdat het zich in het verleden afspeelt en het doel anders was. Maar toen de Pokémon Scarlet en Violet games aangekondigd werden, leek dit precies op wat de franchise nodig had.
Perfect bleek het alleen niet te zijn. Pokémon Scarlet en Violet hebben namelijk veel performance problemen, er zijn overal bugs en het is misschien wel de eerste game die volledig crasht op de Nintendo Switch. Maar dit is nog steeds de game die de franchise nodig had. Het laat zien dat Gamefreak toch durft te experimenteren met Pokémon. Verder is het ook nog eens echt verslavend om in deze wereld te trainen en natuurlijk alle Pokémon te verzamelen.
Het verhaal was daarnaast ook nog eens minder kinderachtig dan bij de andere games en vooral het einde maakte mij zelfs een beetje emotioneel. Pokémon Scarlet & Violet is gewoon een must play voor alle fans van Pokémon.
live a live 2f1672244061

3. Live A Live

Naast de nieuwe Pokémon is er dit jaar nog een Japanse RPG uitgekomen die zeker aan te raden is. Live A Live is namelijk een fantastische game. Het is een remake van de Live A Live game die in de jaren 90 op de SNES is verschenen. De Live A Live remake is dit jaar op de Nintendo Switch uitgekomen en is misschien wel één van de leukste RPG games van het jaar.
In Live A Live speel je zeven verschillende scenario's die zich allemaal in een andere tijd met andere karakters afspelen. Aan het einde komen alle karakters (zoals in de trailer te zien is) samen. Dit voelt dan ook net als de eerste Avengers film van Marvel, waar je eerst de karakters in hun eigen verhaal samen hebt gezien en daarna een team vormen.
Hoewel het originele idee van Live A Live hetzelfde is gebleven is er toch het één en ander veranderd. Deze remake van Live a Live is in een HD-2D stijl die we kennen van games als Octopath Traveler. Dit maakt de game dan ook prachtig. Verder is er nu ook voice acting. Live a Live is echt een parel van een game en is dan ook in mijn optiek één van de beste games van 2022.
god of war ragnarokf1631221018

2. God of War Ragnarok

God of War Ragnarok is een game die bijna iedereen wel in zijn lijstje voor de beste games van 2022 heeft staan. Dat is dan ook zwaar verdiend want deze game is echt op een ander niveau. Santa Monica Studio had met God of War 2018 al iets moois neergezet, maar met Ragnarok is dit alleen maar overtroffen.
De game borduurt verder op het verhaal van God of War 2018. Er zit een paar jaar tussen de twee games, wat naar mijn mening alleen maar goed is. Atreus is nu hij ouder is, nog meer zijn eigen persoon. Wat vet is omdat hij niet met per se de sidekick van Kratos is. Dit maakt hem als een karakter alleen maar interessanter. Verder blijft het verhaal alleen maar verassen en heeft een al geweldig verhaal, een perfect vervolg gekregen.
Dus Santa Monica Studio heeft weer laten zien hoeveel talent ze daar hebben. Het zal waarschijnlijk alleen nog even duren voor we weer iets nieuws van deze studio zullen zien, maar het volgende project wordt sowieso weer geweldig. God of War Ragnarok is namelijk echt een PlayStation game waar we het nog lang over zullen hebben.
marvel snapf1666870288

1. Marvel Snap

Marvel Snap is de reden dat ik dit jaar heel veel games heb moeten missen. Deze mobiele game is namelijk zo verslavend als het maar kan. Het is van een aantal makers van Hearthstone, een andere kwalitatieve cardgame. het is dan ook te merken dat Marvel Snap door mensen gemaakt is die verstand hebben van het genre. Als je alle saaie momenten die potjes in Hearthstone lang laten duren uit de game haalt en Marvel karakters op de kaarten zet, krijg je Marvel Snap.
In Marvel Snap maak je een deck van kaarten die allemaal hun eigen abilities hebben die matchen met hun krachten in de strips en films. In een potje van ongeveer drie minuten neem je het op tegen een andere online speler. Er zijn drie willekeurige locaties die allemaal hun eigen bijzonderheden hebben en het is de bedoeling om minimaal twee van de drie locaties te veroveren.
Marvel snap is echt heel erg verslavend en vermakelijk. Dat de potjes zo kort zijn helpt daar ook niet aan mee, want je kunt het de hele dag door even snel spelen. De maandelijkse battle pass waarmee je van alles vrijspeelt zit ook nog eens goed in elkaar en laat je dagelijks simpele missies voltooien. Kortom Marvel Snap is vermakelijk, verslavend en je kunt er als je eraan begint geen genoeg van krijgen. Daarom is het mijn favoriete game van 2022.