De top 10 StarCraft 2 units - groot, glibberig en gevaarlijk

Article
zaterdag, 03 oktober 2015 om 11:01
xgn google image
De Protoss komen in beweging: Aiur moet terug worden veroverd. Gaat het lukken om de besmette planeet te verlossen van de Zerg? Ter gelegenheid van de komst van Legacy of the Void in november hebben we in deze special de top 10 StarCraft 2 units voor je op een rijtje gezet.

10. Mutalisk

Het is snel, slijmerig, kan vliegen, is lelijk als de nacht en levensgevaarlijk. Ra ra wat is het? Het is de Mutalisk, een van de bekendste Zerg units in de StarCraft franchise.
Al in de allereerste StarCraft uit 1998 kon je al Mutalisk units maken. De grote vliegende beesten maakten toen al een naam voor zichzelf dankzij hun hoge snelheid en aanvallen die meerdere vijanden konden raken. De beste Zerg spelers konden in StarCraft dankzij hun hoge APM (Actions Per Minute) heel snel de Mutalisks over het slagveld bewegen om zo dood en verderf te zaaien. Ook in StarCraft 2 is de Mutalisk een favoriet onder de Zerg spelers.
Voor 100 minerals en 100 gas voeg je een van deze lelijkerds toe aan je Zerg leger. De Mutalisk is het meest effectief tegen units die in een groep staan en geen manier hebben om de Mutalisks aan te vallen. Ook zijn ze het sterkst tegen licht bepantserde units, die in enkele seconden het loodje leggen tegen een kleine hoeveelheid Mutalisks. Vanwege zijn lelijke kop en hoge snelheid hoort de Mutalisk zeker bij de coolste StarCraft 2 units.
79140

9. Zealots

De Protoss Zealots geven je als speler de echte sci-fi ervaring. Bewapend met lazerzwaarden maakt deze unit gehakt met de meeste landeenheden in StarCraft. Met de charge-upgrade kan niemand voor deze Protoss unit wegrennen. Voor relatief weinig minerals heb je al snel een leger van deze wannabe jedi die je tegenstanders in stukjes snijden.
‘My life for Aiur!’ Het is een bekende zin van de Zealot unit. Bereid om head first op de vijand af te rennen is de Zealot een fantastische aanvulling voor je Protoss leger. Met behulp van je Pylons kun je deze vechtersbazen overal op het slagveld teleporteren, mits je er een Pylon hebt staan. Veel online potjes kun je al snel winnen door enkele Zealots en Stalkers te teleporteren vlakbij de vijandelijke basis, die in veel gevallen overvallen zal worden door je overmacht aan gevechtseenheden.
Hoewel de Zealot de meest standaard Protoss unit is, maken de stoere psi-zwaarden en herkenbare quotes de Zealot een toffe unit die verplichte kost is voor deze top 10.
79141

8. Broodlord

De Broodlord is een anti-grond unit die al snel korte metten maakt met vrijwel iedere unit die zich op de grond bevindt. Broodlords schieten mini Zerg af die met z’n tweeën tegelijk vijanden verorberen. De kleine Zerg leiden de vijand af, waardoor de Broodlords vrij spel hebben en constant kunnen blijven schieten.
Je kunt de Broodlord misschien wel het beste omschrijven als een levend vliegdekschip, dat steeds nieuwe Zerg afschiet en behoorlijke schade aanbrengt aan de vijand. De Broodlords zijn sloom en lomp, maar maken dat goed met de hoeveelheid schade die ze aanrichten. Bovendien hebben ze een sterk pantser en hebben ze veel hitpoints, waardoor deze giganten niet zomaar doodgaan. Ze kunnen echter geen luchtunits aanvallen, die in dat opzicht vrijspel hebben om de Broodlords te vermoorden.
Vanwege hun groteske voorkomen, het feit dat ze veel schade kunnen aanbrengen en hun hoge hitpoints en bepantsering zijn de Broodlords echte units voor als een StarCraft potje wat langer duurt dan normaal. Ze passen daarom ook zeker in de top 10 vanwege hun iconische voorkomen.
79142

7. Viper

Net als de Mutalisk is de Viper een lelijk vliegend beest dat met zijn speciale aanvallen het slagveld kan beïnvloeden. Door een soort mist los te laten kunnen sommige units enkel nog vanaf dichtbij aanvallen of kunnen ze de hitpoints van gebouwen opzuigen en omzetten in energie. De Viper is in tegenstelling tot de Mutalisk een unit die vooral gemaakt is om het slagveld te beïnvloeden.
De Viper werd tijdens Heart of the Swarm toegevoegd aan het Zerg arsenaal. Naast het leegzuigen van gebouwen en het los laten van de mist kan de Viper ook eenheden naar zichzelf toetrekken om deze te isoleren en snel te doden. Zo kun je bijvoorbeeld een siege tank die vanaf een afstand je eenheden aan gort knalt naar je toetrekken en deze snel afmaken.
Dankzij zijn glibberige uiterlijk, vette naam en speciale aanvallen hebben we deze unit in de top 10 opgenomen.
79143

6. Viking

Wat is multifunctioneel, van metaal en heeft een van de coolste benamingen ooit? Het is de Viking, het multi-inzetbare vliegtuig van de Terran. Torpedeer luchteenheden of knal grondeenheden aan gort met de Viking. De Viking is de multifunctionele unit voor ieder Terran leger.
Net als andere units is de Viking vernoemd naar goden of mensen uit de Noorse mythologie. De Vikingen waren volkeren uit Scandinavië die dorpen plunderden en kloosters afbrandden. Net als de echte Vikingen is de Viking in StarCraft 2 een unit die ook dood en verderf kan zaaien. In StarCraft zijn de vijanden echter een stuk gevaarlijker dan voor de echte Vikingen zo’n 1200 jaar geleden.
In de lucht gebruikt de Viking raketten om luchteenheden of Colossi, de gigantische Protoss eenheid, te vernietigen. De Viking kan zich als een echte Transformer veranderen in een grondeenheid die met een machinegeweer korte metten maakt met veel units. Voor 150 minerals en 75 gas bouw je een van deze alleskunners.
De coole naam en multi-inzetbaarheid van de Viking zorgen ervoor dat de eenheid hoog scoort en op een mooie zesde plaats komt te staan.
79144

5. Battlecruiser

Het ultieme ruimteschip, uitgerust met de sterkste guns en de ultrasterke Yamatocannon is de Battlecruiser. Als sterkste luchteenheid van de Terran laat de Battlecruiser zien waarom hij dat is. De meeste units zijn geen partij voor deze gigantische ruimteschepen en hun vuurkracht. De quote die speelt wanneer je een Battlecruiser maakt, ‘Who called in the fleet?’ geeft je het gevoel oppermachtig te zijn.
Hoewel de Battlecruisers sloom en log zijn, maakt de vuurkracht van deze schepen veel goed. De Yamatocannon is een speciale aanval die 300 damage aanricht op wat dan ook. Omdat veel units niet eens 300 hitpoints hebben, worden ze dus met een schot van de Yamatocannon meteen naar het hiernamaals gestuurd. Reden genoeg om een angstig gilletje te maken wanneer je vijand met enkele van deze schepen je basis komt aanvallen.
De rustige houding van de kapitein van een Battlecruiser (Take it slow) doet je denken dat het allemaal wel goed komt. Dat is ook wel zo, maar het bouwen van een van deze schepen kost bijna net zoveel als 20 kilometer te hard rijden op de snelweg. Voor 400 minerals en 300 gas bouw je er eentje, maar het duurt lang voordat deze klaar is. Als deze eenmaal klaar is, heb je gelijk een superunit die geldt als een van de meest iconische units in StarCraft 2.
79145

4. Ultralisk

Misschien wel de ultieme grondunit is de Ultralisk. Groot en lomp, maar toch snel en gevaarlijk dankzij de vlijmscherpe Kaiserblades is de Ultralisk geen unit waar je ruzie mee wil hebben. Door zijn AOE-aanval vermoordt de Ultralisk in een mum van tijd de meeste units die op een hoopje staan. In combinatie met luchtsupport is de Ultralisk een van de gevaarlijkste units in een Zergleger.
Hoewel de andere Zerg units vaak klein en dun zijn, is de Ultralisk alles behalve dat. De Ultralisk is ongetwijfeld het grootste levende wezen in StarCraft en één op één is vrijwel niemand een partij voor dit monster. Als je dit megamonster bovendien een upgrade geeft, kan deze ook niet meer geraakt worden door CC (Crowd Control), waardoor de Ultralisk helemaal niet meer te stoppen wordt.
Hoewel de meeste grondunits geen partij voor de Ultralisk zijn, kan hij niet luchtunits aanvallen en kan hij dus gemakkelijk te prooi vallen aan een luchtunit. De Ultralisk kost een hoop minerals en gas, maar dan heb je ook wat.
79146

3. Carrier

De Protoss tegenhanger van de Battlecruiser is de Carrier. In tegenstelling tot de Battlecruiser die zelf alle vuurkracht heeft is de Carrier zoals de naam al impliceert een zestal minischepen aan boord die de vijand omcirkelen en zo langzaam maar zeker vermoorden. De grote hoeveelheid hitpoints en het sterke schild maken de Carrier tot een van de sterkste units in de game.
Een vloot van Carriers maakt snel gehakt van een vijand, vooral als deze geen of weinig manieren heeft om deze gigantische schepen te stoppen. De interceptors maken dan korte metten met alles en iedereen. De vijand dient sterke verdediging tegen luchtunits te hebben, wil hij of zij een aanval van deze schepen weerstaan. Carriers zijn echter duur en het duurt lang voordat ze gemaakt zijn, dus als je een aanval kan weerstaan heb je in ieder geval even de tijd om op adempauze te komen.
Met 350 minerals en 250 gas bouw je een van deze schepen om voor eens en altijd met je vijand af te rekenen. Als een van de meest iconische units in StarCraft hoort de Carrier absoluut in de top 3. Hopelijk kunnen we straks in Legacy of the Void aan de slag met onze eigen Carrier.
79147

2. Dark Templar

De Dark Templar is een grondeenheid die permanent onzichtbaar is, mits de vijand een manier heeft om deze units te spotten. Deze units richten veel schade aan, maar gaan net zo gemakkelijk dood wanneer de vijand in staat is deze units te zien. Door een snelle en onverwachte aanval te doen op je vijand is deze al snel kansloos als hij je Dark Templar niet kan zien.
Net als de Zealots hebben Dark Templar een soort lazerzwaarden waarmee ze aanvallen. Ze zijn echter veel sterker dan de Zealots maar gaan wel sneller dood. Ook heb je als speler de mogelijkheid om met twee Dark Templar een Archon te vormen, een monster met 1 hitpoint maar wel een gigantisch schild dat zich kan herstellen. Op deze manier zijn de Dark Templar echte multifunctionele units.
Wat de Dark Templar zo cool maakt is hun onzichtbaarheid, de schade die ze aanrichten en omdat Zeratul, een van de meest iconische karakters in StarCraft, ook een Dark Templar is. Vanwege deze reden zijn de Dark Templar zo populair als unit in StarCraft. Er is echter een andere unit die net even leuker is dan de Dark Templar.
79148

1. Thor

De coolste StarCraft 2 unit is zonder twijfel de Thor. Vernoemd naar de Noorse god van de donder en bliksem slaan de aanvallen van de Thor in als een bliksemschicht. Deze gigantische mech kan zowel grond- als luchtunits aanvallen. De supergrote kannonen doen echter de meeste damage en de kannonen hebben de zeer toepasselijke naam Thors Hammer.
De unit zelf heeft een fout Duits accent die ‘Thor is here’ naar je schreeuwt wanneer hij af is. Zowel tegen groepen als één tegen één is de Thor een angstaanjagende unit en een heel leger Thors betekent vrijwel zeker dood en verderf voor de vijand. Ook kan de unit luchtunits aan flarden schieten, al is de Thor meer een grondunit.
Een prijs van 300 minerals en 200 gas voor één Thor is niet niks, maar het is het zeker waard. De grote omvang en zieke vuurkracht van de Thor zijn liefde op het eerste gezicht. Dit maakt de Thor dé coolste unit in StarCraft 2.
Mocht je de nieuwste Legacy of the Void trailer nog niet gezien hebben, check hem dan nog eens hier!