De top 10 beste Mario games ooit

  Met het verschijnen van Super Mario 3D World voor de Wii U, kon je stemmen op jou favoriete Mario game. Wij besloten ons bij de games te houden waarin Mario de hoofdrol heeft en jullie hebben allemaal gestemd op de beste Mario game ooit. Hier is de top 10 met beste Mario games.

  Om maar meteen met de deur in huis te vallen: echt opvallende resultaten zijn er niet. Het enige wat misschien een beetje verrassend is, is het ontbreken van de eerste echte grote Mario titel, namelijk Super Mario Bros. De rest van de lijst is behoorlijk divers, met titels van verschillende platformen.

  Als er dan toch een winnaar moet worden aangekozen, dan is de Wii overduidelijk de winnaar. Op deze console verschenen meerdere Mario titels, die allemaal terug te vinden zijn in deze lijst.

  10. New Super Mario Bros. 2 (Nintendo 3DS)

  Het tweede deel in de New Super Mario Bros. reeks en de enige 3DS-titel in de lijst. De game werd geprezen om zijn visuele stijl in de levels, maar leek toch wel bijzonder veel op New Super Mario Bros.

  Toch gooide Nintendo het roer wat om bij deze titel, aangezien de focus wat meer op het verzamelen van muntjes kwam te liggen. Er waren namelijk power-ups die hele levels in goudgekleurde omgevingen veranderden en zelfs een eigen modus waarin je zoveel mogelijk muntjes moest pakken, genaamd ‘Coin Rush’. Een tiende plaats voor deze gouden titel in de top 10 beste mario games.

  9. Paper Mario: The Thousand Year Door (Gamecube)

  We verklappen al dat er twee Gamecube-titels met Mario in deze lijst zullen staan en Paper Mario: The Thousand Year Door is er daar één van. Het is de opvolger van Paper Mario, die op de Nintendo 64 verscheen en nog steeds diezelfde, unieke stijl heeft; een combinatie tussen een driedimensionale wereld en tweedimensionale personages.

  Het spel werd geroemd om zijn gameplay, puzzels, verhaal en personages, maar leek – net zoals bij New Super Mario Bros. 2 – wel bijzonder veel op diens voorganger. Een mooie negende plek voor de papieren versie van Mario in de top 10 beste mario games.

  8. Super Mario RPG: Legend of the Seven Stars (SNES)

  Nintendo verraste vriend en vijand met de komst van Super Mario RPG. De formule waar het Japanse bedrijf zich al een tijdje aan vastklampte, was namelijk ingeruild voor de eerste Mario game met RPG-elementen. Behalve dat, het bedrijf gaf zelfs de ontwikkeling uit handen, iets wat het niet vaak doet.

  Legend of the Seven Stars werd namelijk gemaakt door ontwikkelaar Square, nu beter bekend als Square Enix. Het spel is volgens sommigen een beetje het ‘zwarte schaap’ van de Mario-familie, maar werd een flinke tijd na de oorspronkelijke release in 1996 toch warm onthaald door fans en critici.

  7. Super Mario Galaxy 2 (Wii)

  De zevende plaats is weggelegd voor het tweede ruimte-avontuur van Mario. Het spel was oorspronkelijk bedoeld als een ‘simpele’ uitbreiding voor Super Mario Galaxy, maar het ontwikkelteam achter de game had zoveel ideeën dat de ontwikkeltijd flink werd verlengd. Het resultaat is duidelijk: Super Mario Galaxy 2 bood nieuwe power-ups, dynamische omgevingen en als belangrijkste spil: Yoshi!

  6. Super Mario Bros. 3 (NES)

  Door menigeen beschouwd als één van de beste games ooit, maar niet door jullie. Super Mario Bros. 3 staat ‘slechts’ op de zesde plek in de top 10 beste mario games ooit.

  Het spel was tijdens haar release, 1991, commercieel een groot succes, iets wat voornamelijk kwam door de film The Wizard. Deze film bevatte namelijk zoveel promotiemateriaal voor Super Mario Bros 3., dat veel kinderen die de film zagen, gelijk na de lancering van het spel naar de winkels renden.

  Met nieuwe power-ups als de Frog Suit, de Super Leaf en het Tanooki Suit was Super Mario Bros. 3 totaal anders dan Super Mario Bros 2. Ga met Mario en Luigi op reis om de Koopalings, de kinderen van Bowser, te verslaan. Op naar de volgende mario game in de top 10 beste mario games.

  5. New Super Mario Bros. (Wii)

  New Super Mario Bros. is de tweede Wii-game op ons lijstje en versiert daarmee de vijfde plaats in de top 10 beste mario games. Het is de enige game in de lijst met multiplayer ondersteuning. Met zijn vieren kun je op de bank plaatsnemen en de controle nemen over Mario, Luigi en twee Toad’s.

  New Super Mario Bros. is bovendien één van de best-verkopende Mario-games ooit: met 25.5 miljoen verkochte exemplaren moet het alleen de eerste Super Mario Bros. boven zich dulden.

  4. Super Mario Galaxy (Wii)

  Op de vierde plek in de top 10 beste mario games zien wij de eerste ruimtereis van Mario terug. Super Mario Galaxy was de eerste grote Mario game voor Nintendo’s Wii en liet ons springen en tollen met de Wii Remote en Nunchuck.

  Met nieuwe power-ups als de Bee Suit, de Boo Suit en de Spring Suit was Galaxy dé Mario game met de meeste power-ups. Was ja, totdat diens opvolger van zich deed spreken. Galaxy valt nét buiten de top drie beste Mario games ooit en werd door ons zelfs beloond met een denderende tien!

  3. Super Mario Sunshine (Gamecube)

  De eerste plek in de top drie van de top 10 beste mario games is voor Mario's poging om vakantie te nemen. In Super Mario Sunshine denkt de loodgieter eindelijk eens van zo'n welverdiende vakantie te kunnen genieten op het eiland Isle Delfino. Zijn reisje wordt echter ruw onderbroken door Shadow Mario, die de vakantie van onze rode held in het water gooit.

  Samen met het schoonmaakappraat FLUDD krijgen wij de taak het eiland schoon te maken. De platformer werd door fans en critici warm onthaald, wat hem deze derde plek oplevert in de top 10 beste mario games.

  2. Super Mario World (SNES)

  Super Mario World bezet de tweede plaats in de top 10 beste mario games. Bowser is, zoals gewoonlijk, de bad guy in de game en deze keer moeten Mario en Luigi Dinosour Land redden van de Koopa King. Het was tevens de debuutgame van de groene dinosaurus Yoshi. Bepaalde power-upsTanooki Suit, Super Leaf – uit diens voorganger, Super Mario Bros 3 kwamen niet terug en werden vervangen door de Cape Feather, waarmee je een cape kreeg en een korte tijd kon vliegen, mits je voldoende snelheid had.

  Veel mensen beschouwen de titel als één van de meest innovatieve Mario titels ooit. Innovatief was hij zeker, vandaar een tweede plaats op ons lijstje. Wij gingen er ook nog mee aan de slag in onze Mario Flashback.

  1. Super Mario 64 (N64)

  Is het een verrassing dat deze game op één staat in de top 10 beste mario games? Nee, niet echt. Met een kwart van de stemmen weet Super Mario 64 de titel ‘Beste Mario game ooit’ binnen te slepen. Het is namelijk één van die games waarmee jullie zijn opgegroeid en staat daarom fier op één.

  Super Mario 64 was de eerste keer dat wij Mario in 3D zagen. Het spel bood ons ook een open wereld, waarin het grote kasteel bolstond met levels, die verstopt zaten achter de schilderijen. De ellenlange zoektocht naar de 120 sterren is jullie het meeste bijgebleven en volgens jullie is dit dé beste Mario game ooit gemaakt en staat daarom met een grote voorsprong op plaats 1 in de top 10 beste mario games!

  New Super Mario Bros. Wii

  Verkijgbaar vanaf 20 november 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.