De top 10 beste Chinese films - Happy Chinese New Year!

  Happy Chinese New Year! Recent begon het Chinees Nieuwjaar en dit wordt nog op veel plekken in de wereld gevierd. Van dansende draken tot sierlijke verlichtingen, veel plaatsen zijn prachtig versierd. Dit jaar staat in het teken van het varken/zwijn. Wij hebben de top 10 beste Chinese films voor je op een rij gezet.

  Sony Pictures Entertainment

  10. Wolf Totem

  We beginnen de lijst van de top 10 beste Chinese films met Wolf Totem. Deze Chinees-Franse film wordt ook wel The Last Wolf genoemd en komt uit 2015. De film is gemaakt onder regie van Jean-Jacques Annaud en is gebaseerd op een boek van Lü Jiamin. Een grappig feitje is dat de Franse regisseur jarenlang een paar wolvenjongen liet trainen door Andrew Simpson, een professionele dierentrainer gevestigd in Canada. De film kreeg veel positieve reacties en won verschillende awards.

  Het verhaal volgt een jonge student uit Beijing genaamd Chen Zhen, die in 1969 vanuit Peking naar Binnen-Mongolië wordt gestuurd. Hier moet hij les geven aan de nomadenstammen. Bilig, het hoofd van de nomadenstam leert hem mens, dier en natuur te respecteren. Wolven spelen een belangrijke rol bij de nomadenstam en dit zorgt ervoor dat Chen Zhen door de dieren gefascineerd raakt. Daarom vangt hij stiekem een wolvenjong om meer over de dieren te weten te komen, met alle gevolgen van dien...

  Netflix Asia

  9. Us and Them

  Kruip maar alvast samen op de bank, want Us and Them is een romantische dramafilm waarin genoeg gebeurt. De film is geregisseerd door Rene Liu en geproduceerd door Zhang Yibai. Us and Them is op Netflix te kijken en is genomineerd voor 5 Golden Horse-awards, waaronder Beste nieuwe regisseur (Rene Liu) en Beste bijrol (Tian Zhuangzhuang). Omdat Us and Them zoveel positieve reacties ontving kan de film niet uit ons lijstje met beste Chinese films ontbreken.

  Xiaoxiao en Jianqing zitten samen als twee vreemden in de trein. Ze ontmoeten elkaar en worden verliefd. Helaas drijft de harde realiteit het stel uit elkaar. De tijd gaat snel. Tien jaar later komen ze elkaar weer tegen. Samen kijken ze terug naar de liefde die ze ooit samen deelden.

  8. In the Mood For Love

  De volgende op onze lijst van beste Chinese films is In the Mood For Love. Deze Frans-Chinese film komt uit 2000 en is geregisseerd door Wong Kar-Wai. De film werd meerdere malen genomineerd voor verschillende categorieën en heeft uiteindelijk een award gewonnen voor Best Actor. Veel mensen zien In the Mood For Love als een van de beste Aziatische films ooit.

  De film speelt zich af in Hong Kong in het jaar 1962 en gaat over Chow Mo-Wan en Su Li-Zhen. Het tweetal komt op dezelfde dag per toeval naast elkaar wonen. Chow werkt als journalist bij een krant, terwijl Su een secretaresse is. Beiden hebben ze een relatie, maar hun partners zijn niet vaak thuis. Ze brengen veel tijd met elkaar door en krijgen een verhouding. Als dat maar goed gaat...

  Joey Gannon

  7. Curse of the Golden Flower

  Curse of the Golden Flower is een dramafilm uit 2006. Vooral de kostuums kregen positieve reacties; de film werd hier dan ook voor genomineerd. Verder was de film China’s inzending voor de Oscars, wat eigenlijk al genoeg zegt. Een feitje is dat Curse of the Golden Flower een budget van 45 miljoen dollar had en daarmee de duurste Chinese film ooit is.

  Het verhaal speelt zich af in China, 928 AD Dynastie. Een keizer genaamd Ping keert terug naar het paleis met zijn tweede zoon Prins Jai. Samen willen zijn het Chong Yang feest vieren met familie. Dit gaat niet zonder problemen, want de hechtheid van de koninklijke familie staat onder druk. Keizerin Phoenix lijdt aan een mysterieuze ziekte en er komen affaires in het spel. Duistere geheimen komen langzaam aan het licht…

  China Film Group

  6. Red Cliff

  Red Cliff is een echte oorlogsfilm, dus als je veel cultuur, oorlog en strategieën houdt, is deze film perfect voor jou! De film is gebaseerd op Battle of Red Cliffs, een Chinese serie en is tweedelig. Vanwege het uitgebreide verhaal en de overtuigende acteurs kan Red Cliff niet in ons lijstje met de beste Chinese films ontbreken.

  Het verhaal speelt zich af in het begin van de derde eeuw. Het land van Wu wordt binnengedrongen door de militaire leider Cao Cao en zijn soldaten. Sun Quan, de leider van het land Wu wordt wanhopig en kan niets anders doen dan hulp vragen bij zijn grote rivaal, de militaire leider Liu Bei. Aangezien zij in de minderheid zijn, lijkt de situatie bijna kansloos. Een strategist van Sun Quan’s leger komt misschien met een oplossing, wat de situatie kan veranderen...

  Twentieth Century Fox

  5. To Live

  To Live is een klassieke film uit 1994 en is gebaseerd op een boek van Yu Hua met dezelfde naam. Doordat To Live meerdere malen kritiek uitte op het communistische aspect van China, werd de film niet in de Chinese bioscopen gedraaid. Wel werd de film een internationaal succes en kreeg het een officiële demonstratie bij het New York Film Festival toendertijd.

  De film volgt het verhaal van Fugui, een vader uit een ooit rijke familie. Do omstandigheden moet hij zijn huis opgeven en gaat zijn vrouw bij hem weg. Er zit niets anders op dan te werken als een roeier. Hij leert de kunst van het poppenspelen en begint aan een reis als entertainer. Er komen allerlei obstakels op zijn pad, want hij wordt gevangen genomen door de Nationalistische Garde.

  Cohen Media Group

  4. Ash is the Purest White

  Ook Ash is The Purest White staat op onze lijst met de beste Chinese films. De film valt onder het drama genre en dat mag ook wel, want er gebeurt genoeg. Regisseur Jia Zhangke raakte geïnspireerd door scènes uit eerdere films die hij had gemaakt. Hierdoor kreeg hij een idee in zijn hoofd en werd Ash is the Purest White een passieproject.

  Het verhaal gaat over een jonge danseres genaamd Qiao, die verliefd wordt op een machtige gangsterbaas Bin. Haar geliefde krijgt te maken met een hinderlaag door een rivaliserende bende, waarna zij hem in bescherming neemt. Dit is geen goed idee, want ze moet gelijk de gevangenis in. Nadat ze vrij komt gaat ze weer op zoek naar Bin met het doel om hun oude leven weer op te pakken. Dit is niet zo makkelijk als dat het lijkt.

  3. Farewell My Concubine

  Ook de klassieker uit 1993, Farewell My Concubine, staat op ons lijstje met de beste Chinese films. De film ontving toendertijd veel positieve reacties en won meerdere awards. Farewell My Concubine is gebaseerd op een boek dat al eerder uitkwam en die ook positief ontvangen werd.

  De film speelt zich af in China, tussen 1927 en 1977. Het plot gaat over de negenjarige Chen, die door zijn moeder bij de operaschool in Peking wordt achtergelaten. Het enige wat hij voor haar volt is haat en verdriet, terwijl hij hard traint. Uiteindelijk ontmoet een hij goede vriend genaamd Duan. Chen zag er altijd al meisjesachtig uit en hierom moet hij jarenlang een vrouwenrol spelen. Dit zorgt voor allerlei problemen, want hij kan niet meer het echte leven en zijn passie voor theater onderscheiden.

  Edko Films

  2. House of Flying Daggers

  House of Flying Daggers is een romantische film waarbij je heerlijk kunt wegzwijmelen. De film kwam in 2004 uit, zowel in China als in de Verenigde Staten. Met meerdere nominaties en een paar awards, is de film het zeker waard om te kijken en past daarom ook in ons lijstje met de beste Chinese films thuis.

  House of Flying Daggers speelt zich af in de 9e eeuw in China. Twee soldaten genaamd Jin en Leo krijgen de opdracht om de leider van het ‘House of Flying Daggers’ op te sporen. Dit is een revolutionaire groepering. Leo verdenkt dat Mei, een prachtige blinde danseres, de dochter van de leider is en probeert haar vertrouwen te winnen. Samen met Jin gaat hijundercover, maar er komen wat obstakels op zijn pad. Na een tijd worden Mei en Jin worden verliefd op elkaar en dit zorgt voor allerlei problemen en dilemma's.

  1. Dying to Survive

  De absolute topper bovenaan onze lijst met de beste Chinese films is Dying to Survive, een komedie film die in 2018 uit kwam en veel positieve reacties ontving. De film werd geregisseerd door Wen Muye en hij werd tijdens het Internationale filmfestival van Haina ‘Regisseur van het jaar.’

  De film vertelt het verhaal over een man genaamd Cheng Yong, die financiële problemen heeft. Zijn winkel gaat bijna failliet en zijn vader heeft dringend veel geld nodig voor hersenoperaties. Cheng ontmoet een man die hem verzoekt om een goedkoop medicijn uit India te brengen met als beloning geld. En dat is nou net wat hij nodig heeft. Nu maar hopen dat dit goed komt.

  Welke van deze Chinese films vind jij de beste?

  Er zijn genoeg toffe Chinese films uitgekomen de afgelopen jaren. Zoveel films, dat het bijna lastig wordt om te kiezen. Welke van deze Chinese films vind jij de beste? Laat het weten in de comments.

  Voor meer Aziatische films en series kan je ons artikel over de top 10 beste Koreaanse drama series lezen. Heb je Netflix en zoek je nog series om te kijken? Lees dan vooral ons artikel over de beste bingewatch Netflix series voor dit moment.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.