De opkomst van Twitch - het grootste livestream platform ter wereld

Article
zondag, 16 september 2018 om 16:13
Twitch is het grootste platform waarop gebruikers games kunnen livestreamen. Elke dag zijn er miljoenen mensen die op Twitch naar hun favoriete streamer kijken. Maar ook Twitch is natuurlijk ergens begonnen. De opkomst van Twitch is imposant, want binnen 10 jaar zijn ze enorm gegroeid.

Het ontstaan van Twitch

Twitch is een platform waarop gebruikers games kunnen livestreamen en het is tegenwoordig een dochteronderneming van Amazon. Twitch is in juni 2011 ontstaan als spin-off van de video streaming website Justin.tv. Justin.tv werd in 2007 opgericht door Justin Kan en Emmett Shear. De spin-off Twitch is ontstaan, doordat de ontwikkelaars zagen dat de gaming categorie het hardste groeide van allemaal.
Op de website waren ook nog veel andere categorieën, zoals sport, muziek en radio, entertainment en dieren. Op dit moment worden er op Twitch eSports toernooien en gaming talkshows uitgezonden. Daarnaast zijn er veel persoonlijke streams te zien op het kanaal.
Er werd in 2012 al flink geïnvesteerd in Twitch, omdat veel bedrijven het enorme potentieel van het bedrijf in zagen. De doelgroep van Twitch is zo enorm groot, dat er veel bedrijven in wilden investeren. In 2013 werd er 20 miljoen dollar geïnvesteerd door onder andere Draper Associates, Bessemer Venture Partners en Thrive Capital.
138780 1

Partner Program

Je kunt van het livestreamen van games op Twitch je fulltime baan maken. In juli 2012 werd namelijk al het zogenaamde Partner Program uitgebracht. Hiervoor kun je jezelf aanmelden als je aan bepaalde eisen, hier onder te zien, voldoet. Wanneer je je aanmeldt voor het Partner Program, is dat nog geen garantie dat je ook daadwerkelijk partner wordt.
De eisen van Twitch Partner Program
Wanneer je partner bent geworden heb je de mogelijkheid om advertenties te laten zien op je stream. Hiervoor krijg je van Twitch een gedeelte van de inkomsten die ze krijgen van deze advertenties. Daarnaast krijg je, wanneer je partner bent, een abonneer-knop op je kanaal.
De kijkers kunnen zich dan voor 5 dollar per maand abonneren op jouw kanaal, waardoor ze een aantal extra’s krijgen. Tegenwoordig kan je je ook abonneren met Twitch Prime. De inkomsten, vijf dollar per abonnement, worden gesplitst tussen de streamer en Twitch.
Op deze manier kun je dus op Twitch geld verdienen met het livestreamen van games.

Overname door Amazon

In oktober 2013 was Twitch al populairder dan Justin.tv met ongeveer 45 miljoen unieke bezoekers per maand. Ongeveer één jaar later werd Justin.tv opgeheven en ging de volledige focus naar Twitch.
Op 25 augustus 2014 werd door Amazon aangekondigd dat zij Twitch over zouden nemen voor 970 miljoen dollar. Aan het einde van het jaar was de deal dan ook rond. Er gingen al eerder geruchten dat Google bezig was met de overname van Twitch, maar dit is toen niet doorgegaan. Een van de oprichters en CEO van Twitch, Emmett Shear, blijft na de overname ook nog CEO van het livestream platform.
Een van de gevolgen van de overname van Twitch door Amazon is Twitch Prime. Wanneer je een Amazon Prime account hebt, kun je deze koppelen aan je Twitch account. Hierdoor kun je je abonneren een Twitch kanaal. Hierdoor kon je zonder reclames naar jouw favoriete streamer kijken. Ook krijg je maandelijkse korting op verschillende games en krijg je in-game loot voor verschillende games, zoals Overwatch en Fortnite.
Wanneer je je normaal gesproken wil abonneren op een Twitch kanaal, betaal je hier vijf dollar per maand voor. Het gebeurde daarom ook niet heel veel, maar nadat Twitch Prime uitkwam, hebben ongelooflijk veel mensen hun Amazon Prime account gekoppeld aan hun Twitch account. Ninja, de populairste Fortnite streamer, heeft op dit moment gemiddeld ongeveer 100.000 abonnees. Zonder Twitch Prime was dit voorlopig nog niet bereikt.

De groei van Twitch in cijfers

Er werd vanaf het ontstaan van Twitch veel potentie gezien in het livestream platform. Twitch had in 2012 gemiddeld ongeveer 100.000 gelijktijdige kijkers, wat voor die tijd al heel veel was. Maar inmiddels, in 2018, heeft Twitch gemiddeld meer dan 1 miljoen gelijktijdige kijkers.
In 2012 werden er op Twitch zes miljard minuten per maand naar de content gekeken. In 2018 werd er 45 miljard minuten per maand naar de content op Twitch gekeken. Dat is maar liefst zeven en een half keer zo veel als in 2012.
Om is de groei van Twitch goed af te lezen aan het aantal unieke bezoekers. In 2012 waren er maandelijks ongeveer 20 miljoen unieke bezoekers, terwijl er in 2017 al meer dan 100 miljoen unieke bezoekers per maand zijn. Ook zijn er in 2017 gemiddeld 15 miljoen dagelijkse unieke bezoekers. Dat is dus bijna net zo veel als het gemiddelde per maand in 2012.
In 2012 waren er 300.000 unieke uitzenders op Twitch, maar ook dit wordt aan de kant geschoven door de cijfers van 2018. In 2018 zijn er namelijk 3,2 miljoen unieke uitzenders per maand.
Daarnaast maakt Twitch al vanaf 2012 gebruik van een Partner Program. In 2012 waren er 3386 kanalen die in aanmerking kwamen voor dit programma. In 2018 zijn er al meer dan 27.000 streamers die gebruik maken van het Partner Program.
138789 1

De toekomst van Twitch

Twitch gaat in de komende jaren de concurrentiestrijd aan met Netflix en televisie. Er wordt in 2018 door de gebruikers van Twitch gemiddeld 106 minuten per dag besteed aan het kijken van livestreams. Dit gaat dan natuurlijk ten koste van de tijd om Netflix of televisie te kijken.
Er zijn heel veel jongeren die gamen en die vinden het daarom ook leuk om hiervan livestreams te kijken. Er komen steeds betere entertainers op Twitch, waardoor er ook meer kijkers komen. Er komen betere entertainers, omdat de concurrentiestrijd inmiddels moordend is. Er zijn per maand 3,2 miljoen unieke streamers en dan is het natuurlijk heel moeilijk om de aandacht van de kijkers te krijgen.
Ook door de opkomst van sociale media wordt het voor Twitch streamers veel gemakkelijker om hun publiek te bereiken. Er wordt door middel van Twitter, Instagram en Snapchat een persoonlijke band gecreëerd tussen de streamer en de kijker.
Laat in de comments hieronder achter naar welke livestreams jij wel eens kijkt!