De mooiste GTA-momenten van de redactie

Article
maandag, 16 september 2013 om 17:00
xgn google image
Rockstar weet altijd weer hoge ogen te gooien met zijn franchise Grand Theft Auto. Het vijfde deel van de franchise komt er alweer aan en daarin zal ongetwijfeld weer menig gamer zijn vrije tijd aan gaan besteden. Vriendinnen worden al huilend aan de kant gezet, rapportcijfers dalen en wallen onder de oogleden van menig gamer zetten een groeispurt in, terwijl de zandman terug kan schakelen naar een part-time baantje.
Jazeker, de Grand Theft Auto games weten altijd enorm te boeien wegens de gigantisch lange speelduur en natuurlijk wat daarnaast nog allemaal mogelijk is in de games. Lekker rondklooien met wat vrienden tot de tranen van het lachen over je wangen rollen en je moet stoppen omdat je buurman de politie weer heeft gebeld, wegens geluidsoverlast. Vaak gaan in dat klooien de leukste herinneringen zitten en wij hebben in de redactie dan ook eens rondgevraagd naar de meest geweldige momenten.
Trucks en tanks
In de vorige GTA games zoals San Andreas is het zo dat delen van de stad pas later beschikbaar werden, omdat de verhaallijn nog niet ver genoeg gevorderd was. Jeroen kon hier maar moeilijk mee omgaan, want hij wilde direct naar het tweede gedeelte van de stad toe. Hij pakte dus een willekeurige auto en reed ermee naar de afgesloten brug naar het afgesloten stadsdeel. Omdat de rivier niet erg breed was besloot hij om het op een zwemmen te zetten en weldra stond hij op de oever van het tweede eiland.
Direct viel zijn oog op een Amerikaanse monstertruck en nog een ander ding; de vijf sterren die aantonen dat hij diep in de problemen zat met de politie en het leger. Snel sprong hij in de monstertruck en probeerde te vluchten, maar helaas kwam hij niet erg ver. Het leger wist de monstertruck binnen luttele ogenblikken te verwoesten met Jeroen erin.
Erik koos een slimmer vervoermiddel in Vice City. Hij was het beu om netjes te spelen en trok een lijst met cheatcodes tevoorschijn, waar onder andere de 'low gravity' cheat op stond en was klaar voor een explosief avontuur. De loop van de tank kon in Vice City 180 graden draaien en als je daarbij bedenkt dat de geactiveerde cheat hem de mogelijkheid gaf om te vliegen, kun je het verloop bijna wel bedenken.
Toch liep het anders voor Erik, want hij besloot met zijn tank naar de top van een hoog gebouw te vliegen, waardoor de hele wereld ondersteboven kwam te staan. Toen hij dit ontdekte stopte zijn hart even en hij hoopt dan ook dat hij door Grand Theft Auto V op net zo'n originele manier verrast wordt.
Meer explosief gekloot
Ook Wouter was wel gecharmeerd van de tank die in de diverse GTA titels beschikbaar was. Hij was doelloos aan het knallen om zoveel mogelijk sterren te krijgen, omdat hij de game niet snapte en liet zijn oog toen per toeval vallen op een tank die op een steiger op de pier stond. Hij ontdekte dat de tank ook echt bestuurd kon worden en dat er wel een heel groot kanon op zat. Helaas was zijn plezier met de tank van korte duur, want nog de enige meters die hij met de tank wist te maken waren de verkeerde kant op, rechtstreeks de zee in. Tien minuten heeft d arme jongen hiervan bij moeten komen en dit moment staat dan ook voor altijd in zijn geheugen gegrift.
Mike pakte het anders aan. Hij hield er, samen met zijn buurjongen, ook wel van om explosies en chaos te veroorzaken, maar dan niet met een tank. Nee, hij koos ervoor om zoveel mogelijk auto's in een straat te parkeren, wat op zich best een flinke klus was, en deze met C4 of een raketwerper op te blazen. Een enorme knal was natuurlijk het gevolg hiervan. Daarnaast herinnert Mike zich een cheat, waarmee in San Andreas een hovercraft uit de lucht viel. Als je deze cheat inzette terwijl je op een gebouw stond en er vervolgens mee van het gebouw af ging, kreeg je een soort zweefvliegtuig. De kunst was dan om zo ver mogelijk te komen.
Gevaar vanuit de lucht
Dat er veel te doen was op de grond is intussen wel duidelijk, maar er zijn ook gevaren en natuurlijk ook geklooi vanuit de lucht. Lars was eigenlijk alleen nog maar bezig geweest met de verhaallijn van GTA IV, toen hij besloot om even te kijken wat de multiplayer modus hem kon bieden. Hij kwam tussen een aantal mensen terecht die duidelijk vaker aan het klooien waren en die zich op het vliegveld bevonden. Lars ging ook maar even kijken wat daar dan zo spannend was en trof een enorme chaos aan. Overal stortten helikopters neer en mensen gebruikten een vliegtuig als schans. Uiteindelijk ging Lars met het groepje mee en met een heli vlogen ze naar het hoogste gebouw van de stad, waar ze afgezet werden om een episch gevecht op leven en dood te houden. Lars wist zelf een paar flinke tikken uit te delen, maar kreeg daarna helaas zelf een genadeslag die hem naar de voet van de wolkenkrabber stuurde.
Ook ikzelf heb bovenstaande situatie ongeveer meegemaakt. In GTA IV was er namelijk een gebouw, waarin een uitsparing zat, bijna bovenaan. Een aantal anderen en ik gingen steeds naar de helikopters die voor de rondvluchten gebruikt werden en gebruikten die om naar die uitsparing te gaan. Daar kon je namelijk precies in springen als de helikopter er naast ging vliegen. Als we er eenmaal allemaal waren brak de hel los; we gingen met zijn allen op de vuist en al snel lag de helft beneden te kijken. Het resultaat was dat er uiteindelijk twee overbleven die vervolgens voor een stel idioten met snipers moesten waken. Wat ze echter niet wisten is dat ik alweer onderweg was met een heli om deze in de zijkant van het gebouw te parkeren.
Gevechten alom
Natuurlijk is het niet alleen maar rondscheuren met voertuigen of op gebouwen proberen te landen om daar te knokken. Tristan bewijst dit met zijn mooie herinnering aan de GTA serie. Hij heeft er zoveel, maar toch wist hij er een voor ons te kiezen. San Andreas bood spelers de mogelijkheid om gang-wars uit te vechten en dat sprak Tristan wel aan. Hij ging dan ook op zoek naar een arsenaal aan wapens en bond de strijd aan met de bendes. Al snel had hij een flink territorium, wat hij vervolgens moest beschermen.
Laten we hopen dat Grand Theft Auto V ook weer een aantal mooie herinneringen kan creëren bij de redactie en wie weet kunnen we weer een hele hoop bizarre situaties meemaken. Als het niet met een tank of een monstertruck is, dan wellicht met helikopters, vliegtuigen of gewoon klassiek met elkaar op de vuist.