De grote Palworld controverse onder de loep

Article
zaterdag, 27 januari 2024 om 10:00
palworldf1705824341
Het is velen niet ontgaan dat er een gloednieuwe game is opgestaan die als wervelstorm nieuwe spelers weet te vangen. Palworld is de naam van de game, maar online is er onwijs veel te doen rondom de open-world survival-titel. Hoe de grote Palworld controverse nou daadwerkelijk in elkaar steekt, leggen we je haarfijn uit.
Palworld is de nieuwe game van ontwikkelaar Pocketpair. In de game ben je constant bezig met het verzamelen van grondstoffen, het maken van gereedschap en basissen om zo lang mogelijk in de wereld te overleven. Deze zit vol met tal van wezens “Pals” genaamd in de game.

Pokémon-achtige ontwerpen

Het zijn die Pals die centraal staan in de controverse rondom Palworld. Deze doen in veel opzichten namelijk denken aan Pokémon, de reeks die al dik 25 jaar de wereld domineert. Specifiek zijn het de ontwerpen van de Pals die rechtstreekse kopiën lijken te zijn van bestaande Pokémon met hier en daar wat aanpassingen.
De ontwikkelaar wordt dan ook door velen beschuldigd van plagiaat vanwege de vele overeenkomsten tussen de Pals en bestaande Pokémon. Zoals je hieronder kunt zien, is er zelfs een gehele thread met ontwerpen die naast elkaar zijn gehouden.

AI-kwesties

Online wordt Pocketpair ook beschuldigt van het gebruik van generatieve AI om Palworld te maken. Daar zijn nog geen officiële bewijzen voor overigens. Toch is het niet gek dat die connectie gemaakt wordt op basis van standpunten van het bedrijf.
De CEO van het bedrijf, Takuro Mizobe, ziet veel heil in het gebruik van AI om games te maken. Zo gebruikte het bedrijf deze technologie in het verleden voor AI: Art Imposter. Velen vermoeden dat Palworld slechts de volgende stap is en dat AI gebruikt is om de monsters te ontwerpen die zoveel op bepaalde Pokémon lijken.
Zelf liet Mizobe in een blogpost weten dat één student verantwoordelijk is voor het ontwerp van honderd van de Pals die in Palworld te vinden zijn. De manier waarop wordt ook besproken, al wordt AI nergens genoemd. “Nu ontwerpt ze de meeste personages in Palworld”, valt te lezen in de post van Mizobe.

Ontwikkelaars in de aanval

Op Twitter zijn het niet alleen gebruikers die zich mengen in de Palworld controverse. Ook game artists mixen zich in de discussie en geven meer inzichten. Daaruit blijkt dat de kans zeer groot is dat Palworld modellen van de Pokémon-games heeft gebruikt tijdens de ontwikkeling.
In gesprek met VGC spraken twee artiesten zich uit over de karaktermodellen die Palworld gebruikt. “Je kunt op geen enkele manier per ongeluk dezelfde proporties van meerdere modellen krijgen van een andere game zonder dat je de modellen hebt gepakt”, vertelt een senior character artist anoniem. “Of je hebt het model heel nauw zitten overtrekken. Ik zou in de rechtbank als expert hierover spreken.”
De artiest vervolgt: “Er zijn momenten geweest waarop tientallen kunstenaars dezelfde conceptuele kunst kregen om een 3D-model te maken, bijvoorbeeld tijdens kunsttests voor banen. Ik heb 30 kunstenaars gezien die proberen hetzelfde paard te maken met behulp van de exacte schema's.”
“Geen van hen kwam zo dicht bij elkaar als deze Palworld-modellen bij de Pokémon-modellen. Geen enkele. De silhouetten en verhoudingen hier zijn bijna perfecte overeenkomsten”, stelt de anonieme artiest.

Pocketpair slaat terug

De CEO van Pocketpair (en tevens regisseur van de game) heeft zich verdedigd tegen de aanklachten. “We ontvangen momenteel beledigende en lasterlijke opmerkingen tegen onze artiesten, naast tweets die lijken op doodsbedreigingen“, aldus Mizobe op Twitter.
Mizobe vervolgt: “Terwijl we verschillende meningen over Palworld hebben ontvangen, is het belangrijk op te merken dat het toezicht op alle materialen met betrekking tot Palworld wordt uitgevoerd door een team, inclusief mijzelf.”
“Ik draag de verantwoordelijkheid voor de geproduceerde materialen. Ik zou het op prijs stellen als deze opmerkingen jegens artiesten die betrokken zijn bij Palworld zouden stoppen”, besluit de regisseur van Palworld.
palworldf1705918826

Nintendo en The Pokémon Company blijven stil

Een einde aan de controverse is er dan ook nog niet, terwijl de game ondertussen records blijft breken. Wel is het opvallend dat Nintendo en The Pokémon Company stil zijn rondom de gehele situatie.
Nintendo is in ieder geval op de hoogte van de game, nadat ze recent nog een modder aanpakten die de daadwerkelijke Pokémon-modellen in de game had gestopt. Doorgaans is het Japanse bedrijf er als de kippen bij als het om plagiaat of diefstal gaat.
Wellicht is de uitgever achter de schermen bezig met een aanklacht. Misschien kan Nintendo niets doen. De tijd zal het leren. Wat vind jij van de gehele Palworld controverse? Laat het ons weten in de reacties.

Populair Nieuws