De grootste verschillen tussen iPads en Android tablets

Article
maandag, 03 juni 2024 om 19:00
apple ipad pro 2021f1618989907
Toen Apple in 2010 de iPad presenteerde, was er een nieuwe markt geboren. Maar naast iPads zijn er ook veel Android tablets beschikbaar. Wij zetten de grootste verschillen tussen de twee opties voor je op een rijtje.

Minder focus op tablets

Als Apple een nieuw product lanceert, dan gaat dat meestal niet halfbakken. Ondanks dat er initieel lacherig werd gereageerd op de eerste iPad - waarom zou je een grotere iPhone willen? - stond Apple wel meteen klaar met ondersteuning. En in de generaties erna is dat alleen maar groter geworden. Zo werkt het bedrijf zelf dan ook aan apps die speciaal zijn gemaakt voor de iPad en worden third party ontwikkelaars aangemoedigd om dat ook te doen.
Met Android tablets kan je net zoals Android smartphones en Chromebooks terecht in de Play Store. De meeste apps zijn niet alleen te gebruiken op een smartphone, maar ook op een tablet. Maar er is alleen wel een groot verschil met apps voor de iPad. Het is namelijk duidelijk dat veel programma’s niet gemaakt worden met een tablet in het achterhoofd.
Veel Android apps krijgen door de andere afmetingen afbeeldingen die er niet goed uit komen te zien of tekst dat wazig is. En in andere gevallen is de app helemaal niet berekend op de verhoudingen van een tablet. Dus hoewel je toegang krijgt tot veel apps, kun je er niet altijd vanuit gaan dat de ervaring perfect of zelfs geschikt is voor een Android tablet.

Verschil tussen laptop en smartphone

Een ander groot verschil tussen iPads en Android tablets is de hardware. Met Android tablets is er natuurlijk een ruime keuze waar je uit kunt kiezen, waaronder een hoop opties die een flink stuk goedkoper zijn dan een iPad. De hardware is dan natuurlijk wel minder krachtig, met chipsets die ook gebruikt worden voor smartphones.
Alleen dat laatste geldt ook voor premium laptops met een hoger prijskaartje. De Pixel Tablet heeft bijvoorbeeld de Tensor G2 chip, die ook te vinden is in de Pixel smartphones. En een soortgelijke ‘wisselwerking’ is te vinden in de tablet en smartphones van Samsung.
Apple maakt voor de iPads in plaats daarvan juist gebruik van processors uit de MacBooks. De nieuwe iPad Air huisvest bijvoorbeeld Apple’s eigen M2-chip, terwijl de iPad Pro zelfs een krachtige M4-processor heeft - hoewel dat apparaat ook gepaard gaat met een flink prijskaartje.
google pixel tabletf1683622394

Veel kracht, weinig mogelijkheden

Hoewel de iPads veel kracht aan boord hebben, is het natuurlijk ook belangrijk dat er opties zijn om die hardware nuttig te gebruiken. Wat dat betreft slaat Apple alleen de plank mis. Zoals gezegd zorgt het techbedrijf veelal voor een gestroomlijnde ervaring, maar daar komen ook limitaties bij kijken. En in het geval van iPadOS wil Apple een duidelijk verschil houden tussen dat besturingssysteem en MacOS.
De krachtigere hardware, en daarmee hogere prijs, voelt daarmee dan ook een beetje nutteloos aan. Android tablets komen niet in de buurt van de kracht van een iPad, maar dat is ook niet nodig. En doordat Android zo’n open platform is, hebben gebruikers meer opties tot hun beschikking dan met een tablet van Apple. Hoewel dat dus niet altijd even gestroomlijnd is.

Hoe lang is er ondersteuning?

Met constant evoluerend besturingssysteem als Android en iPadOS is er natuurlijk ook de vraag hoe lang je optimaal kan blijven genieten van je tablet. Apple heeft met iPad in ieder geval een duidelijke visie. Elk model krijgt vanaf lancering namelijk zes jaar aan OS updates.
Voor Android tablets verschilt het per fabrikant. Samsung heeft voor de nieuwe Galaxy Tablet S9 ondersteuning voor vier jaar aan updates, terwijl Google voor de Pixel Tablet heeft aangekondigd dat er drie grote OS updates komen (tot en met Android 16) en vijf jaar aan beveiligingsupdates. Vergeleken met de grote fabrikanten wint Apple, maar daar betaal je uiteindelijk dan ook voor.

Populair Nieuws

Laatste Reacties