Top vijf grootste FIFA irritaties

  Bijna iedereen heeft wel eens een potje FIFA gespeeld. Naarmate je meer speelt, komen er ook meer irritaties boven drijven. Wij hebben een overzicht van de grootste FIFA irritaties voor je op een rijtje gezet.

  5. Buitenspel affluiten duurt eeuwen

  Laten we voorop stellen dat FIFA één van de meest succesvolle franchises is in de gameindustrie. De serie heeft honderden miljoenen in het laatje gebracht en zeer terecht ook. Toch kruipen bij elk wedstrijdje wat FIFA irritaties omhoog. Waaronder het feit dat het affluiten van buitenspel eeuwen lijkt te duren.

  Ronaldo is doorgebroken, rent in zijn eentje op het doel af, maar wordt afgefloten door buitenspel. In een echte voetbalwedstrijd is dit een normale gang van zaken. In FIFA niet. In FIFA duurt het namelijk tergend lang voordat de scheidsrechter buitenspel affluit.

  Het maakt niet uit of het nu gebeurt omdat de kans bestaat dat er door de verdedigende partij voordeel uit wordt gehaald. Het gaat erom dat het drie lange seconden zijn, die de aanvallende partij de hoop geven dat je doorgebroken bent. Om pas na meerdere seconden er achter te komen dat het toch wel buitenspel is.

  Dit is zo frustrerend, omdat het sneller kan. Een goed ontwikkeld spel heeft echt wel binnen een seconde door of het buitenspel is of niet. Ook kan binnen diezelfde seconde berekend worden of er voordeel uit kan worden gehaald. Het is allemaal onnodige frustratie en daardoor ontzettend irritant.

  4. Scheidsrechterlijke dwalingen

  De nummer vier in deze top vijf FIFA irritaties gaat naar de scheidsrechterlijke dwalingen. Man man man, wat gebeurt het vaak dat de scheids opeens een rode kaart trekt voor een simpele tackle van voren. Of juist laat doorspelen bij een grove tackle van achteren op een doorgebroken speler.

  Hoe moeilijk kan het zijn om een game zo te programmeren, dat een doorgebroken speler neerhalen gewoon altijd een rode kaart oplevert? Dat moet mogelijk zijn. Zeker als je bedenkt dat het in FIFA 17 nog steeds voorkomt, terwijl dat toch alweer het zoveelste deel is van de reeks.

  De scheidsrechterlijke dwalingen benadelen een partij ernstig. Als je met wat vrienden op de bank een vriendschappelijk potje speelt, kan het grappig zijn en boeit het niet zoveel. Maar als je online speelt in divisie 1 met FUT, wil je gewoon dat je wint of verliest zonder scheidsrechterlijke invloeden.

  3. Verkeerde passes

  Op nummer drie in onze top 5 FIFA irritaties: verkeerde passes. Je kent het wel, van die spelers die roepen dat ze de bal toch echt naar een andere man speelden, en niet naar een tegenstander aan de andere kant van het veld. Deze nummer drie bestaat uit twee irritaties.

  De eerste irritatie ligt voor de FIFA newbies in het feit dat de passes ook echt niet de gekozen richting opgaan. Ergens is daar namelijk wel wat voor te zeggen, zelfs ervaren gamers hebben wel eens dat FIFA een eigen passrichting bedenkt die boven de stuurrichting gaat. Naarmate je meer potjes speelt leer je daar mee omgaan en weet je steeds beter wanneer je moet passen en wanneer je even de rust moet bewaren. Voor newbies is de frustratie begrijpelijk: zij herkennen nog niet de momenten waarop het fout kan gaan en geven dus het spel de schuld.

  De tweede irritatie ligt bij de ervaren spelers die zich irriteren aan de minder ervaren gamers, die het spel telkens de schuld geven van de verkeerde passes. Na telkens weer het gezeur te moeten aanhoren over hoe slecht FIFA wel niet in elkaar zit ben je het helemaal zat en wordt het plezier steeds sneller minder.

  2. Evert ten Napel en Youri Mulder

  Op nummer twee in onze top vijf FIFA irritaties: Evert ten Napel en Youri Mulder. Je haat ze of je houdt van ze, maar één ding is wel zeker: het is bij uitstek het slechtste commentatorduo ooit. 'De vlag en de fluit zeggen dat het buitenspel is. Ik zeg: net niet. Maar ja, ik heb geen vlak en ook geen fluit' of 'Echt spannend gaat het vandaag niet worden'. Wie kent deze tergende klassieke uitspraken van Ten Napel niet?

  De enige reden dat dit duo niet met stip op nummer één in onze top vijf FIFA irritaties staat, is het feit dat het naast ontzettend irritant ook ergens wel grappig is. Het is soms zo slecht dat je er keihard om kan lachen. Daarnaast heb je de mogelijkheid om de taal van het commentaar te wijzigen of zelfs helemaal uit te zetten. Dat is de positieve kant van het verhaal.

  Voorbeeld: Het staat 2-2 in de 80e minuut. Vervolgens komt Evert met de briljante opmerking dat het niet spannend gaat worden... Hoe kun je dat nu zo instellen als EA zijnde? Natuurlijk, het kan grappig overkomen, maar nadat je voorgaande irritaties ook al meerdere keren in de wedstrijd voorbij hebt zien komen, beginnen dit soort dingen je mateloos te irriteren. Soms maken Ten Napel en Mulder het nog bonter, door te stellen dat het 'vandaag een bloedeloos gelijkspel wordt' met een stand van 5-1 op het scorebord.

  Soms worden ze ook boos op elkaar.

  1. De doelman

  Op nummer één in onze top vijf FIFA irritaties: de doelman in FIFA. Woorden schieten tekort om de vele fouten te beschrijven die de doelmannen in FIFA elke wedstrijd begaan. Toch wagen wij een poging, beschreven door de ogen van de keeper.

  "Hé, een geblokt schot van de tegenstander, dat zeer langzaam richting de achterlijn in de buurt van mijn goal rolt. Ik kan de bal nog makkelijk oppakken, maar dat ga ik niet doen, ik ren er wel achteraan, maar daar blijft het bij. Ik ben er nu vlakbij en stop nu met rennen. Ik laat de bal nu gaan en het wordt maar een corner, kan ik lekker naar de bal toezweven."

  Voor meer gigantische fails moet je het filmpje bovenin maar aanklikken. Als je na het kijken denkt dat het slechts incidenten zijn, dan moet je de game maar kopen om te kijken hoe lang je het volhoudt.

  Na al deze negativiteit is het wel op zijn plaats om te melden dat FIFA, buiten deze irritaties om, een hartstikke leuk spel is waar je uren plezier aan beleeft. Zeker als je met een paar vrienden op de bank zit en in de laatste minuut de winnende maakt.

  Ben je benieuwd naar de evolutie die FIFA door de jaren heen heeft meegemaakt? Lees dan onze special.

  FIFA 17

  Verkijgbaar vanaf 29 september 2016

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.