De esports evenementen gaan door, hoe doen ze dit?

Article
dinsdag, 14 april 2020 om 9:45
photo of person typing on computer keyboard 735911f1586858499
Sinds de uitbraak van het coronavirus liggen zo’n beetje alle sportcompetities stil. Dat is alleen niet altijd het geval voor esports evenementen. Op deze manier probeert de sport om te gaan met het coronavirus.
Er zijn esport evenementen die ondanks het coronavirus wel doorgaan, maar deze krijgen op een andere manier vorm. Net als de reguliere competities in de sport heeft het coronavirus natuurlijk eveneens effect op esport evenementen. Er zijn wereldwijd al meerdere esports evenementen afgelast. Bovendien is er een compleet andere invulling gegeven aan de wedstrijden die wel doorgang vinden. Het publiek is de grote afwezige tijdens de evenementen die nu online plaatsvinden.

Afgelaste en verplaatste wedstrijden

De wedstrijden die in de Overwatch League in China op het programma stonden, zijn eerst verplaatst naar Zuid-Korea. Hier is het event alleen alsnog afgelast als gevolg van het coronavirus. De Chinese LPL is afgelast, maar na 9 maart zijn de wedstrijden online weer van start gegaan. Zo zijn er nog meer esport evenementen die omgezet zijn in online toernooien, zoals Hearthstone Masters Tour.
Het voordeel van de e-game wereld is natuurlijk dat de spelers online de wedstrijden afwerken. De spelers hoeven niet ver te reizen om online toernooien te spelen. Het enige verschil is dat er geen publiek meer aanwezig is. Toch zijn er ook nog evenementen in het geheel afgelast, zoals de Brussels Challenge 2020. Dat geldt eveneens voor Rocket League Season 9 World Championship live event in Texas dat in afgelast.
rocket league esportsf1586858848

Online toernooien

Evenementen in de esport zijn enorm populair en er komt veel publiek op af. Sinds de maatregelen die verschillende landen naar aanleiding van het coronavirus hebben genomen, is publiek niet meer welkom. De events in het geheel zijn dan ook afgelast, maar er is met de organisatie van online toernooien een oplossing gevonden. De spelers zijn in staat om online zonder publiek wedstrijden te spelen. Dat brengt weliswaar geen sfeer met zich mee en leidt tot een drastische inkomensdaling voor de organisatoren. Er zijn voor de supporters alleen wel mogelijkheden om de wedstrijden op afstand te volgen.
De esport leent zich natuurlijk perfect om de wedstrijd online te volgen. Als er publiek aanwezig is bij een esport evenement is de wedstrijd te volgen via een scherm. In de reguliere sportcompetities hebben fans als wedstrijden doorgaan de mogelijkheid deze te volgen op televisie. Er zit alleen wel een verschil tussen beide sporten. Bij esport is er geen sprake van lichamelijk contact tussen spelers en bij reguliere sportwedstrijden, zoals voetbal wel. De tegenstanders zien elkaar bij esport tijdens online toernooien niet in het echt. Afstand vormt dan ook geen probleem voor de sporters, waardoor sommige esports evenement gelukkig 'gewoon' door kunnen gaan.