De beste PS5 games van 2023

Article
donderdag, 04 januari 2024 om 13:00
star wars jedi survivorf1682497221
2023 was een fenomenaal jaar voor games. Ook op de PlayStation 5 was het genieten voor spelers, zelfs al was het een relatief karig jaar met first-party releases van Sony. Vandaag zetten we de beste PS5 games van 2023 voor jou op een rijtje.

5. Star Wars Jedi: Survivor

We trappen het lijstje af met Star Wars Jedi: Survivor. Dankzij alle goede games die dit jaar zijn verschenen zou je bijna vergeten dat het vervolg op Fallen Order is verschenen in 2023. Dat is deels terecht, want bij lancering was de game niet in topconditie.
Inmiddels is dat wel anders en dat is maar goed ook. Star Wars Jedi: Survivor schotelt namelijk één van de beste verhalen van het jaar voor dat je als achtbaanrit ervaart. Vanaf begin tot einde laat het avontuur van Cal Kestis je niet meer los.
Ondertussen geniet je constant van de verbeterde gameplay. Een open wereld wordt voorgeschoteld en geeft je samen met verschillende stances veel meer vrijheid in hoe je de game wil spelen. Het maakt het vechten soms wat makkelijker en daar is niets mis mee, gezien je er een geweldig avontuur voor terugkrijgt.
alan wake 2f1684755948

4. Alan Wake 2

Geen game wist in 2023 zo uniek te zijn als Alan Wake 2. Met een verhaal dat je de stuipen op het lijf jaagt en op metaniveau zoveel knipogen geeft naar de speler, doet Remedy iets unieks. Het is artistiek wat de Zweedse studio neerzet met deze survival-horror game en dat in een jaar waarin tal van horrorgames fantastisch waren.
Deze PlayStation 5-game weet het medium games namelijk vooruit te duwen met een mix van verschillende soorten media in een speelbaar jasje. Het is het soort game dat je, zelfs als je horror haat, toch wil spelen uit pure interesse en waar je eigenlijk zo weinig mogelijk op voorhand over wil weten .
Laten we het houden bij dat de game gaat over Saga Anderson die een moord moet oplossen in Bright Falls, het dorpje waar schrijver Alan Wake tien jaar eerder vermist raakte. Het klinkt als een standaard begin voor een mysterieus verhaal, maar met alle nieuwe ideeën die Remedy in de titel weet te proppen is het een speciaal mysterie dat je tijd zeker waard is.
baldurs gate 3 header textlessf1693382420

3. Baldur’s Gate 3

Misschien wel de grootste verrassing als het aankomt op één van de beste PS5 games dit jaar is Baldur’s Gate 3. De game van Larian Studios is namelijk met name ontwikkeld op PC en dat is ook het platform bij uitstek als het gaat om CRPG’s. Veel titels in dat genre komen zelfs niet op de consoles uit.
Toch heeft Larian Studios besloten om de game op de PlayStation 5 uit te brengen en dat was een goede keuze. Baldur’s Gate 3 draait namelijk niet alleen zeer goed op de console, de gameplay werkt ook verrassend goed.
Iedereen met een controller kan zonder problemen het avontuur in de Sword Coast beleven, waarbij keuzevrijheid hoog in het vaandel staat. Van het kiezen tot aan je eigen ras/class, het samenstellen van je party tot aan talloze opties in dialogen en zeer ingrijpende keuzes in het verhaal. Geen enkele playthrough in Baldur’s Gate 3 is hetzelfde, waardoor de game zich perfect leent voor meerdere playthroughs, zoals met je vrienden in co-op.
2023 05 13 final fantasy xvi fechaf1703241893

2. Final Fantasy XVI

Final Fantasy XVI moest een grandioos avontuur vol epische momenten voorschotelen. Dat weet de JRPG goed te doen, al verloor Square Enix bij de ontwikkeling wel een beetje uit het oog wat voor genre de game moest zijn.
De reeks van de Japanse uitgever is namelijk niet langer een rollenspel, maar een actiegame met wat RPG-elementen. Het hindert niets voor het avontuur van Clive dat flink inspiratie heeft opgedaan van Game of Thrones. Sterker nog, het is een titel die veel nieuwe fans zal maken.
Toch waren er wel wat schoonheidsfoutjes, waardoor de game niet op de eerste plaats staat. Zo waren de zijmissies lang niet altijd goed en is de teloorgang van het genre ook wel jammer voor velen. Gelukkig voelde het vechten fantastisch, maar zien we toch graag ook in de toekomst terug wat de reeks altijd zo goed maakte.
marvels spider man 2f1696319930

1. Marvel’s Spider-Man 2

Uiteindelijk is er slechts één game die de titel verdient in de lijst met beste PS5 games van 2023: Marvel’s Spider-Man 2. Geen game wist de PlayStation 5 verder te pushen op technisch front, terwijl ondertussen voor spelers een spektakel op de mat werd gelegd.
Insomniac Games is de reddende engel van PlayStation deze generatie en dat onderstreept Spider-Man 2 als geen ander. De studio creëerde een ware revolutie voor open wereld-games met het vernieuwde snel reizen-systeem, iets wat alleen op PS5 kan (tot nu toe).
Daarnaast wist de game zelf met een spectaculair verhaal tientallen uren te boeien en waren de extra missies vaak goede toevoegingen, terwijl verzamelvoorwerpen nooit saai werden om te verzamelen. Wat dat betreft slaagt Spider-Man 2 op alle fronten en is het een triomf voor de PS5.