10 toffe PS Vita games van dit moment - Nog lang niet dood

  In het Westen zien we helaas weinig nieuwe games voor de PS Vita verschijnen. Maar wie iets verder voorbij de horizon kijkt, ziet dat er elders nog een hoop toffe games voor deze handheld geproduceerd worden. Daarom zetten we in dit artikel een aantal recent verschenen pareltjes op een rijtje. Check hier de beste PS Vita games van dit moment!

  Ys Origin

  We trappen de lijst af met Ys Origin, een actie RPG die vorig jaar voor de PS Vita verscheen. Zoals de naam al verraadt, vormt deze game een prequel op de Ys serie; Origin speelt zich namelijk zo'n 700 jaar voorafgaand aan de gebeurtenissen uit de eerste Ys game af. De game gaat dieper in op de geschiedenis van Ys, alsook belangrijke personages, locaties en gebeurtenissen.

  In tegenstelling tot andere Ys games op de PS Vita heeft Ys Origin een retro stijltje. Dit komt voornamelijk terug in het isometrische cameraperspectief en de pixelachtige graphics. Als speler krijg je de keuze uit verschillende protagonisten met ieder hun eigen vechtstijl en een eigen verhaal, wat niet alleen tof is, maar bovendien ook de replay waarde een stuk omhoog tilt: je wil immers het volledige verhaal meekrijgen.

  Secret of Mana

  Deze titel is zowel een klassieker als een moderne game tegelijk: oftewel de Secret of Mana remake die begin dit jaar verscheen. Secret of Mana kwam oorspronkelijk in 1993 uit voor de SNES en vertelt het verhaal van Randi, een op het eerste gezicht vrij simpele jongen die per toeval een roestig zwaard in een steen vindt. Dit is natuurlijk het begin van een groots avontuur, waarin hij vergezeld wordt door verschillende kameraden die hun eigen skills en achtergronden meebrengen.

  De remake giet de game grafisch in een geheel nieuw jasje, maar dat is niet het enige wat deze moderne versie van de klassieker te bieden heeft. Zo zijn verschillende dialogen herschreven en is de game volledig voorzien van voice acting. Voor nieuwkomers is het een goed moment om kennis te maken met het begin van een succesvolle serie, en voor fans een mooi excuus om de klassieker weer eens op te pakken.

  Bad Apple Wars

  Een van de genres waar de PS Vita rijk aan is, is dat van de visual novel. Deze games speel je voornamelijk door tekst op het scherm te lezen, en in de meeste gevallen zelf keuzes te maken of puzzels op te lossen. Een otome game is een variant op het visual novel genre dat vooral gericht is op de vrouwelijke gamer, door het toevoegen van (meestal een vrij dikke dosis) romantiek - maar dit hoeft natuurlijk niet te betekenen dat mannelijke gamers otome games bij voorbaat links moeten laten liggen.

  Bad Apple Wars, die vorig jaar voor de PS Vita uitkwam, is zo'n otome game. Nadat de protagonist van het verhaal op haar eerste schooldag een auto-ongeluk heeft gehad, bevindt ze zich opeens in het hiernamaals, op de NEVAEH Academy om precies te zijn. Een ieder die zich aan de regels houdt op deze school voor verloren zielen mag volgens zeggen afstuderen en vervolgens zijn of haar leven weer oppakken, maar niet iedereen denkt er zo over. Er zijn namelijk ook studenten die geloven dat er een andere manier is om weer terug te keren naar hun eigen wereld.

  De keuzes die jij als speler maakt hebben invloed op het verloop van het verhaal, en natuurlijk ook op welke personages je kan najagen op romantisch vlak.

  Code Realize Future Blessings

  Code Realize Future Blessings is één van de meest recente titels in deze lijst, aangezien de game nog maar enkele maanden uit is. Deze otome game vormt het vervolg op het in 2015 verschenen Code Realize Guardian of Rebirth. Deze visual novel speelt zich af in het 19e eeuwse Londen en gaat over een dame genaamd Cardia, die iedere dag afgesloten van de buitenwereld moet doorbrengen. Doordat haar lichaam een dodelijk gif bevat, willen mensen niks met haar te maken hebben en wordt ze geschuwd als monster.

  Dit verandert allemaal wanneer ze de dief Arsène Lupin ontmoet. Samen met hem, en allerlei andere bekende karakters geleend uit de Westerse literatuur, trekt Cardia erop uit om meer te weten te komen over de mysteries rond haar bestaan.

  De eerste game werd erg goed ontvangen en uiteindelijk verscheen er zelfs een anime gebaseerd op de game. Het tweede deel gaat verder in op de relaties van Cardia en geeft spelers de mogelijkheid om zowel nieuwe relaties aan te gaan als oude, bestaande relaties te verdiepen.

  Digimon Story Cyber Sleuth Hacker's Memory

  Begin dit jaar verscheen Digimon Story Cyber Sleuth Hacker's Memory voor de PS Vita. Deze JRPG in third-person perspectief vormt het vervolg op Digimon Story Cyber Sleuth uit 2015, waarin spelers een virtuele wereld genaamd EDEN kunnen verkennen. Deze wereld is gevuld met Digimon, die je kan vangen en verzamelen om ze vervolgens voor je te laten vechten.

  Hacker's Memory speelt zich af in dezelfde wereld en tijdlijn als zijn voorganger, maar vertelt een geheel nieuw verhaal. Dit betekent dat je wel op bekende locaties terecht komt en dat de gameplay grotendeels hetzelfde werkt, maar er zijn ook nieuwe locaties te verkennen. Verder zijn alle Digimon uit de voorgaande game in Hacker's Memory te vinden, plus nog eens ruim 90 extra Digimon.

  The Caligula Effect

  Ongeveer een jaar geleden verscheen de JRPG The Caligula Effect voor de PS Vita. De game speelt zich af in een virtuele wereld genaamd Mobius, een plek waar mensen heen gaan om te ontsnappen aan de narigheid uit hun eigen leven. In een virtuele school brengen ze vervolgens jarenlang door. De protagonist maakt deel uit van een groep die zich ervan bewust is dat ze in een virtuele wereld leven en komt in opstand tegen deze wereld en het systeem dat Mobius regeert.

  The Caligula Effect scoort vooral punten op het verhaal en de betekenis die hierachter zit. Dit is ook niet heel gek, als je kijkt naar de schrijver die verantwoordelijk was voor de game: Tadashi Satomi, die eerder heeft gewerkt aan verschillende games uit de Persona serie. Bovendien is de muziek gecomponeerd door Tsukasa Masuko, componist van de muziek voor vele games in de Megami Tensei serie.

  Qua namen en ambitie doet de game het dus goed, alleen loopt de uitwerking niet altijd even vloeiend en zijn de meningen over deze daarom JRPG verdeeld. Mocht je alleen geïnteresseerd zijn in het verhaal, dan kan je terecht in de anime die op dit moment uitgezonden wordt. Toch is het voor Vita bezitters wel de moeite waard om deze game op te pakken, die door de ontwikkelaars wordt beschreven als "een RPG van de volgende generatie", die focust op moderne pathologie en trauma.

  Tokyo Xanadu

  Tokyo Xanadu is een actie-JRPG ontwikkeld door Nihon Falcom, bekend van de Ys en Trails Of Cold Steel series, twee bekende en zeer gewaardeerde namen onder menig PS Vita gamer. Tokyo Xanadu gaat over Kou Tokisaka, een student die op een avond terug komt van zijn bijbaantje, wanneer hij via een portaal in een andere dimensie terechtkomt. Deze schaduwdimensie, genaamd Eclipse, lijkt regelrecht uit een nachtmerrie te komen en zit vol met monsters. Met behulp van zijn vrienden probeert Kou de Eclipse voorgoed uit te roeien.

  De game lijkt qua verhaal en het concept van een 'schaduwwereld' aardig op de Persona serie, maar de real time, actievolle combat doet juist weer denken aan de Ys serie. Misschien niet de meest originele game dus, maar wel een prima mix die goed werkt en garant staat voor urenlang dungeon crawling plezier.

  Zero Escape The Nonary Games

  The Nonary Games is een bundel waarin de eerste twee games uit de Zero Escape serie zijn opgenomen, namelijk: Nine Hours, Nine Persons, Nine Doors en Virtue's Last Reward. Deze visual novel puzzelgames zijn vergelijkbaar met het concept van escape rooms dat tegenwoordig niet meer weg te denken is.

  In het eerste deel zit je als speler opgesloten op een zinkend schip en heb je negen uur de tijd om hier vanaf te komen. Door middel van keuzes die je maakt en het oplossen van puzzels kom je uiteindelijk bij één van de zes eindes terecht. De bedoeling is om ze allemaal te zien, om zo het hele verhaal mee te krijgen. Voor Virtue's Last Reward geldt ongeveer hetzelfde, alleen zit je hier opgesloten in een soort warenhuis. Wederom geldt dat puzzelen en goed nadenken centraal staan om tot een goed einde te komen.

  The Nonary Games brengt beide games samen naar de PS Vita en voegt daar ook wat verbeteringen aan toe. De eerste game heeft op grafisch vlak een opknapbeurt gekregen en is er een handige FLOW chart aan de game toegevoegd, wat het makkelijker maakt om alle eindes te zien. Bovendien bevatten beide games nu zowel Engelse als Japanse audiotracks.

  Danganronpa V3 Killing Harmony

  Na vier jaar gewacht te hebben (een matige spin-off niet meegerekend), kwam eind 2017 eindelijk het nieuwste deel in de Danganronpa serie uit. Eindelijk konden gamers weer aan de slag met de bizarre moordlustige teddybeer Monokuma en zijn lugubere moordspel waar Danganronpa zo bekend om staat.

  Danganronpa V3 is qua opzet vrij gelijk aan de eerdere twee delen in de serie: wederom zitten 16 personages met elkaar opgesloten in een school. De enige manier om de school te verlaten, is door een moord te plegen. Komen de studenten er achter wie de moord heeft gepleegd, dan wordt alleen de moordenaar gestraft; lukt het ze niet, dan gaat alleen de moordenaar vrijuit. Het oplossen van de moorden wordt gedaan via het zoeken naar clues en door zogenaamde class trials, waarin de school in een soort rechtbank verandert waarin debat en discussie centraal staan.

  Het lukt Danganronpa V3 weer om precies de spijker op de kop te slaan, door goed te doen wat de voorgaande delen ook zo goed deden. De interessante mix aan kleurrijke personages, de intense trials en de schokkende onthullingen zorgen voor een hoop spektakel. Fans van de serie mogen dit deel niet missen, maar pas wel op; voorkennis is vereist!

  Ys VIII Lacrimosa Of Dana

  Eind 2017 was een mooie tijd voor bezitters van een PS Vita, want naast de eerdergenoemde Danganronpa V3 kwam ook YS VIII uit. In deze actie JRPG speel je als Adol (net als in de meeste andere delen in de serie) die deze keer als schipbreukeling op een onbewoond eiland terecht is gekomen. Samen met de andere verstekelingen probeert hij een weg van het eiland af te vinden, maar dat blijkt nog lastiger dan gedacht.

  Via toffe, snelle en actievolle real-time combat baan je jezelf een weg door vijanden terwijl je het prachtige eiland verkent. De game maakt optimaal gebruik van de kracht van de PS Vita en dat is te merken, want YS VIII ziet er prachtig uit. Een pluspunt is bovendien dat je geen kennis van de Ys serie nodig hebt om van deeltje 8 te kunnen genieten, want het verhaal staat op zichzelf.

  Vanwege zijn sterke verhaal, prachtige graphics en heerlijke gameplay is YS VIII Lacrimosa Of Dana welverdiend een van de beste PS Vita games van dit moment. Een ware must-have voor bezitters van deze handheld.

  Wie van jullie heeft een PS Vita en speelt hier nog wel eens een game op? Zitten er games tussen die jou tof lijken? Laat het ons weten in de comments!

  The Caligula Effect

  Verkijgbaar vanaf 7 may 2017

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.