De beste PlayStation 4 (PS4) launch games

  Op 15 november lag hij in Amerika al in de winkels: de PlayStation 4 en over een kleine twee weken, 29 november om precies te zijn, zullen wij ook in Nederland de nieuwste console van Sony in huis kunnen hebben. In deze special zet XGN de beste launchgames voor de PS4 uiteen!

  Battlefield 4

  Misschien wel de mooiste game van de hele PS4-line-up is Battlefield 4 van DICE en EA. De PS3-versie van Battlefield 3 kon destijds op de nodige kritiek rekenen met betrekking tot de zichtbaar inferieure graphics ten opzichte van de PC en het feit dat je slechts met maximaal 24 man online kon, terwijl dit aantal op PC 64 bedroeg. Van deze problematiek heeft deel 4 gelukkig geen last meer van. Belachelijk realistisch ogende details als op de straten kletterende regendruppels, aangeslagen sights en talrijke (gezichts)animaties laten meteen zien waar de next-gen voor staat: meer details dan ooit. Minpunten aan Battlefield 4 zijn jammer genoeg wel het verplichte nummertje dat de singleplayer heet (alweer de Russen en Chinezen als schuldigen aanwijzen...?) en het feit dat de game niet heel veel vernieuwingen kent ten opzichte van haar voorganger. Maar op grafisch gebied is Battlefield 4 een van dé redenen om een PS4 in huis te halen.

  Killzone: Shadow Fall

  Daar is-ie dan: dé first-party launchtitel voor de PlayStation 4, en nog van Nederlandse makelij ook: Killzone: Shadow Fall. Killzone is Sony’s antwoord op de Halo-franchise van Microsoft, maar de eerstgenoemde franchise heeft nog lang niet zoveel zieltjes gewonnen als de sci-fi shooter van respectievelijk Bungie en later 343 Industries. De vraag is of Shadow Fall dit gat tussen de twee grootmachten kan gaan dichten. Op de kwaliteit van dit vierde Killzone-deel is in ieder geval weinig aan te merken: solide shooter-gameplay met uiteenlopende wapens, pittige vijanden die een redelijk aantal gram lood in hun lichaam vereisen alvorens ze neergaan, een toffe bullet-time toevoeging, en vooral de komst van de OWL-drone, die je personage kan voorzien van assisterend geweervuur, een schild, een zipline en de mogelijkheid om vijanden tijdelijk te verlammen. Een handig extraatje dus, al maakt dit de game bij vlagen wel een beetje makkelijk doorloopbaar, aangezien vijanden niet over zo’n drone beschikken. Andere puntjes van kritiek zijn het ietwat plichtmatig aanvoelende verhaal, de inwisselbare personages en de welbekende shooter-objectives (verdedig punt A, hack computer B, haal schakelaar C over, blaas brug D op). Maar in acht nemend dat ook genrebroeders ,zoals het eerder genoemde Battlefield 4 en Call of Duty: Ghosts, zich net zo goed schuldig maken aan deze repetitieve praktijken, kunnen we in ieder geval niet stellen dat Shadow Fall op dit vlak achterblijft op de concurrentie. Integendeel: de grafische pracht die het Amsterdamse Guerrilla Games met Killzone: Shadow Fall op de markt brengt, is onovertroffen. Van de getoonde games weet alleen Battlefield 4 deze ongekend hoge lat te evenaren.

  FIFA 14

  De current-gen versie van FIFA 14 is al een aantal weken uit, en op 29 november ligt ook de next-gen versie in de Nederlandse winkels. De hamvraag is dan ook: rechtvaardigt de PS4-versie van FIFA 14 die prijs van 65 euro - of 10 euro voor een upgrade van current- naar next-gen - de aanschaf? Het antwoord is, kort gezegd, ja. Eén van de grootste punten van kritiek op FIFA voor de huidige consoles is het nog immer ongedetailleerde en zelfs lelijk ogende publiek. Met FIFA 14 voor de PlayStation 4 heeft EA definitief een einde gemaakt aan dat lichte fiasco. Voor het eerst in de geschiedenis van de voetbalfranchise leeft en beweegt het publiek echt met het spel mee, en kan het bijna tippen aan de gemoedelijke sfeer die te vinden is in wereldberoemde stadions als Camp Nou en Old Trafford. Deze verbetering voegt niet alleen grafisch, maar ook qua sfeer een hoop toe aan FIFA 14. Net zoals bij een echte voetbalwedstrijd zorgt het publiek voor minstens de helft van de vibe. Daarnaast zijn de animaties bij de PS4-versie lichtelijk verbeterd ten opzichte van de PS3 en zijn de graphics over het algemeen net wat strakker. Kortom: voor iedereen die van voetbal of FIFA (of allebei natuurlijk) houdt, is FIFA 14 voor de PS4 een no-brainer.

  NBA 2K14

  In Nederland zijn de meeste mensen niet zo basketbal-minded. Na ongeveer een kwartier spelen zul je als n00b echter de logica en het briljante van NBA 2K14 in beginnen te zien. Deze basketbalgame kan op alle fronten tippen aan het niveau van een FIFA, en gaat daar op sommige facetten zelfs overheen. Vooral het onderlinge passen werkt niets minder dan fantastisch en oogt vele malen dynamischer dan diezelfde handeling in het voetbalspelletje. Sterspelers LeBron James en Kobe Bryant zijn uiteraard van de partij en zijn in staat de mooiste driepunters, dunks en strafworpen in het netje te krijgen. Bovenop deze zeer solide basis van strakke gameplay komen ook nog eens de verbluffend mooi graphics. Nog meer dan bij FIFA spatten de emoties en dynamiek van het aanwezige publiek van het scherm af. Het is bijna alsof je er zelf bij bent. NBA 2K14 mag dan qua inhoud lang niet voor heel Nederland weggelegd zijn, maar puur beoordeeld op zowel gameplay als graphics is dit misschien wel de beste (sport)game die je bij de launch van de PS4 kunt krijgen.

  Contrast

  Een vreemde eend in de bijt is Contrast; een indiegame waarin puzzelen met een enigszins apart ogend meisje centraal staat. Het bijzondere aan Contrast vormt echter de mogelijkheid om je als speler in een schaduw langs de muren te veranderen om de keur aan omgevingspuzzels te voltooien. Ook kun je middels dashen – verre sprongen waarbij je je voor een fractie van een seconde de gedaante van een geest waant – onmogelijke sprongen klaren voor ‘normale’ karakters en jezelf door ‘dunne’ schaduwen (denk aan lantaarnpalen of elektriciteitsmasten) manoeuvreren. Deze unieke vorm van gameplay zorgt voor verrassende en vernieuwende puzzels en vereist enig denkwerk, alvorens je wil vorderen in deze speciale game. Het mooiste van allemaal is echter nog dat je Contrast gratis krijgt wanneer je bij de launch PlayStation Plus koopt. Een win-winsituatie.

  Res0Gun

  Res0Gun is een 2,5D side-scrolling shooter in de geest van retrogames als Defender en Space Invaders. Een leuke extra is dus het feit dat Res0Gun dus niet 2D maar 2,5D is, wat wil zeggen dat je als continu schietend ruimteschipje weliswaar ‘plat’ voortbeweegt, maar dat ondertussen wel zo bewerkstelligt in een soort baan rondom een soort planeet. Grappig hierbij is dat je potentiële vijanden en andere obstakels dus al een beetje aan kunt zien komen, gezien de gedeeltelijk 'transparante’ spelwereld. Ook dien je als bestuurder van het ruimteschip mensen uit kooien te redden, wat uiteraard bemoeilijkt wordt door de constante stroom aan rivaliserende ruimteschepen, bommen en mijnen. Res0Gun biedt vooral vermaak in de vorm van nostalgie gelinkt aan de betere side-scrolling shooters uit de jaren tachtig, gehuld in een ‘tweeënhalf-dimensionale’ spelwereld met spectaculaire HD-graphics, geluidseffecten en animaties. Een hoogstaand tussendoortje ter afwisseling van blockbusters als de hierboven genoemde titels.

  PlayStation 4: Do or Don’t?

  Hierboven kun je de beste titels lezen voor de PlayStation 4, als deze uitkomt op 29 november. Wellicht een wat mager aanbod, maar met de komst van first-party titels als de ‘open-wereld-met-superhelden’-actiegame inFAMOUS: Second Son in februari 2014, DriveClub, Watch Dogs, Rayman Legends en The Division van Ubisoft en Destiny van Bungie en Activision, zul je als potentiële PlayStation 4 bezitter de komende maanden alleen nog maar meer worden voorzien in je favoriete behoefte: gamen met de beste titels!

  Battlefield 4

  Verkijgbaar vanaf 1 november 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.