De beste Mac tips - Maak je Mac sneller door deze tips

Article
door Anoniem
zondag, 12 april 2015 om 21:53
xgn google image
Computers worden na verloop van tijd trager, zo ook de Mac. Zou jij je Mac sneller willen maken, dan zijn deze Mac tips ideaal voor jou. Deze Mac tips maken je Mac sneller dan eerst.
Langzamerhand raakt je Mac steeds voller. Foto’s, Word bestanden, muziek, films, games en nog veel meer neemt veel ruimte in beslag op je Mac. Dit kan ervoor zorgen dat je Mac trager word. De Mac is op zijn best met maximaal 80% van de schijfruimte gevuld. Heb jij bijvoorbeeld 1TB op je harde schijf, dan is het verstandig niet meer dan 800GB aan bestanden op te slaan.
Je kan natuurlijk een keer in de zoveel tijd je Mac schoonmaken. Een handig programma daarvoor is GrandPerspectiv. GrandPerspectiv is een gratis programma dat je precies laat zien waarmee je Mac gevuld is, maar ook wat de grootste bestanden zijn.
Dit doet GrandPerspectiv door middel van vierkantjes, hoe groter het vierkantje, hoe meer ruimte het in beslag neemt. GrandPerspective geeft je ook de optie om het bestand meteen te verwijderen. Pas wel op, verwijder geen bestanden die belangrijk zijn. Een mp3 bestand is nooit zo erg om te verwijderen want dat is muziek.

4. Bureaublad opruimen

Dit is misschien wel één van de meest simpele Mac tips ooit. Maak je bureaublad schoon, het liefst helemaal leeg. Wanneer je bestanden op het bureaublad hebt staan, dan laadt jouw Mac deze continu in en dit gaat ten koste van de beschikbare RAM.
Bestanden die op je bureaublad staan, zijn voor de meeste mensen namelijk belangrijk. De bestanden op het bureaublad moeten snel benaderbaar zijn en de Mac houdt hier rekening mee door de bestanden alvast in te laden. Wanneer er veel onzinnige bestanden op je bureaublad staan, moet je Mac dit allemaal inladen en dat gaat weer ten koste van je snelheid en kracht.

3. Schijfbevoegdheden herstellen

Dit is de lastigste onder de Mac tips in dit artikel: De schijfbevoegdheden herstellen. Het is alsnog niet heel ingewikkeld, maar je moet wat graven om bij deze instellingen te komen. Ondanks dat dit wat moeilijker is, is het wel een van de betere Mac tips.
In het besturingssysteem van de Mac heeft elk bestand metadata (data over data) en die metadata bepaalt welk bestand met welk programma wordt geopend (.mp3 is iTunes bijvoorbeeld). Dit kan soms zo veel worden dat de Mac het niet zo soepel meer bijhoudt, je moet dan de schijfbevoegdheden herstellen.
De schijfbevoegdheden herstellen doe je zo: Programma’s - Hulpprogramma’s - Schijfhulpprogramma - Kies jouw opstartpartitie (vaak Macintosch HD) - Herstel schijfbevoegdheden. Dit kan even duren, je kan de Mac beter ook met rust laten tijdens dit proces.

2. Programma’s niet direct laten opstarten

Wanneer je de Mac een tijdje gebruikt, dan starten samen met het besturingssysteem nogal wat andere programma’s op wanneer jij de Mac aan zet. Denk hierbij aan Dropbox, Spotify of iTunes. Dit gaat allemaal ten koste van je RAM, met deze Mac tips leer je hoe je de programma’s niet automatisch laat opstarten.
Hoe zorg je er nou voor dat programma's niet direct opstarten? Dat is heel simpel: Open systeemvoorkeuren - Accounts - Inloggen - Verwijder het vinkje bij de programma's die niet automatisch moeten opstarten.

1. SSD of RAM laten inbouwen

Heb je al deze bovenste Mac tips geprobeerd, maar is je Mac nog steeds traag? Dan kan het zijn dat je harde schijf te oud of te vol is, maar het kan ook zijn dat je te weinig RAM geheugen hebt. Open het programma ‘activiteitenweergave’ en kijk hoeveel MB/GB RAM je nog vrij hebt. Wanneer dit weinig is (minder dan 1GB) is het misschien verstandig om je RAM geheugen uit te breiden.
Je kan er ook voor kiezen om een SSD in je Mac te zetten. Wanneer je nog een oude harde schijf hebt (HDD), dan is een upgrade naar een SSD erg verstandig. Een Mac kan door middel van een SSD wel 10x sneller worden.
Dit waren dan de beste Mac tips om een Mac sneller te maken. Heb jij nog tips of vragen, zet het dan in de comments.

Populair Nieuws