Game of Thrones Season 4 Recap - Even een opfrissertje

  Game of Thrones is binnenkort aan het vijfde seizoen toe. Het vierde seizoen was op zijn zachts gezegd heftig. Wat is er allemaal precies gebeurd in dit seizoen? Lees dit in vogelvlucht in de Game of Thrones Seizoen 4 Recap.

  Om te beginnen even een huishoudelijke mededeling voordat je verder leest. Als je het seizoen nog niet gezien hebt of niet helemaal, dit artikel staat natuurlijk bomvol spoilers. Al vertellen we in deze Game of Thrones Seizoen 4 Recap niet al dat gebeurd is, wel wordt de rode lijn grotendeels geschetst.

  Dit gaat je helpen als opfrisser voor seizoen 5. Laten we in deze Game of Thrones Seizoen 4 Recap beginnen met het begin. Vanuit daar zullen we een beetje op een rij zetten wat er zo ongeveer in seizoen vier gebeurde. En er in behoorlijk wat gebeurd in het vierde seizoen. Genoeg om in seizoen vijf maar liefst negen belangrijke nieuwe castleden te intoduceren.

  In het begin zagen we bijvoorbeeld dat Tywin Lannister het voorouderlijke Stark zwaard 'ijs' opnieuw laat smeden, maar dan als twee zwaarden.

  Valeriaans staal, vergiftiging en familiedrama

  Jaime Lannister krijgt één van deze zwaarden, waarmee hij oefent om met zijn overgebleven hand te leren zwaardvechten. Dit gaat echter niet van een leien dakje. Gedurende het seizoen zie je hem moeite hebben met het zwaardvechten en balen dat hij zijn hand kwijt is. Uiteindelijk kiest hij ervoor om in het geheim te oefenen met Bronn om zo wat sneller beter te worden.

  Jaime krijgt dit zwaard van Tywin Lannister die intussen al aan het plannen is wat te doen als kleinzoon en de tiran van Game of Thrones, koning Joffrey, getrouwd is. Echter komt het niet zover, want tijdens de festiviteiten hangt Joffrey wederom het kutkind uit, niet wetend dat hem dit duur zou komen te staan.

  Al snel krijgt hij namelijk (niet voor het eerst) ruzie met oompje Tyrion, en vlak daarna stikt het vervelende nest in een slok van zijn wijn. Tommen is nu de troonopvolger die klaargestoomd moet worden voor de troon en die taak neemt Tywin Lannister graag op zich.

  Maar wie heeft Joffrey vermoord? Natuurlijk krijgt Tyrion de schuld van de moord, aangezien hij veelvuldig ruzie met zijn bastaardneefje had, maar de waarheid ligt in het feit dat Joffrey door gif van iemand anders om het leven kwam.

  Desalniettemin wordt Tyrion veroordeeld, maar hij wordt niet echt eerlijk berecht. De doodstraf ligt op hem te wachten. De kleine slimmerik laat het echter op een gevecht aankomen waarin de goden over zijn lot beslissen. En daarvoor mag iedere kant een kampioen kiezen.

  Een gevecht op leven en dood, enkele moorden en een ontsnapping

  Tyrion kiest The Red Viper, ofwel Oberyn Martell als zijn kampioen. Martell is in plaats van zijn broer aangekomen in King's Landing om het huwelijk van Joffrey bij te wonen. Ondertussen zoekt hij ook wraak op de moord van zijn zus en dit is zijn kans.

  Oberyn mag het opnemen tegen Gregor Clegane alias The Mountain. Een naam die hij niet alleen wegens zijn verschrikkelijk gigantische postuur heeft gekregen. The Mountain is namelijk nog nooit verslagen. Tijdens het gevecht tussen de twee lijkt het erop dat The Mountain is bedwongen als The Red Viper een net wat te groot ego krijgt.

  Dat ego moet hij bekopen met de dood als The Mountain hem ineens onderuit veegt en zijn hoofd verplettert met brute kracht. Tyrions lot lijkt bezegeld, maar hij ontsnapt later in het seizoen en vermoordt Shae, zijn voormalige wederhelft, in het bed van zijn vader. Zijn vader, Tywin, vindt de dood daarna terwijl hij zit te kakken.

  Daarna ontsnapt Tyrion uit King's Landing. In de commotie van de moord op Joffrey is Sansa Stark met behulp van Dontos Hollard ontsnapt uit King's Landing en naar het schip van Petyr Baelish, die de eigenlijke schuldige is voor de moord op Joffrey. Sansa is echter ook nog niet geheel uit de problemen.

  Zij wordt namelijk naar The Eagles Nest gebracht in de vallei, waar Lysa regeert met haar verwende nest van een zoon. Sansa wordt als de nicht van Petyr voorgesteld, maar Lysa denkt dat er meer aan de hand is. Lysa dwingt eerst Petyr Baelish met haar te trouwen voor meer zekerheid.

  Uiteindelijk vermoedt ze dat Sansa Petyr wil verleiden en wil ze Sansa door de Moon Door naar buiten gooien. Dat is een tripje van enkele kilometers naar beneden. Helaas voor Lysa gaat ze zelf door het gat in de grond naar buiten voor een vlieglesje. En dat is het einde van Lysa.

  Een krijgster, een moordenaar in spé en een jachthond

  Arya Stark bevindt zich nog steeds onder de hoede van The Hound. Hij is nog steeds vastbesloten haar voor een beloning terug te brengen, maar ook dit loopt niet zoals gepland. Arya krijgt intussen haar zwaardje Needle weer terug en gebruikt deze gelijk om Polliver te vermoorden. Die heeft namelijk eerder in de serie een vriend van haar vermoord.

  Uiteindelijk komen The Hound en Arya bij een boer en zijn dochter terecht die op zich vrij gastvrij zijn. Echter besluit The Hound ze toch te beroven en de weg verder te vervolgen richting de Vallei. The Hound raakt onderweg gewond, maar wil die wonden niet laten dichtschroeien, wat als gevolg heeft dat hij onderweg langzaam verzwakt.

  Intussen komt Brienne er elders achter dat Arya nog leeft en gaat op zoek naar haar. Ze zetten koers naar de Vallei. Later in het seizoen kruist het pad van Brienne en haar schildknaap dat van Arya en The Hound. Dat mondt uiteindelijk uit in een gevecht, waarbij Brienne The Hound dodelijk verwondt. Arya knijpt er dan snel tussenuit.

  Wellicht niet het handigste van haar, aangezien ze in de buurt van The Eagles Nest is en ze toch een onbekend, gezicht is. Maar goed, Arya weet natuurlijk niet dat haar zus daar is en al helemaal niet dat Brienne een belofte heeft gemaakt met Arya's moeder.

  De Muur, een raaf met drie ogen en wildlingen

  Natuurlijk komen Bran, Hodor,Jojen en Meera ook voor in seizoen 4 van Game of Thrones en daarmee ook in deze Game of Thrones Seizoen 4 Recap. Bran krijgt namelijk steeds visioenen van de raaf met drie ogen die aangeven dat het gezelschap naar het noorden moet trekken. En dat doen ze ook.

  De visioenen geven aan dat ze richting een grote hartboom moeten gaan. Al snel komen ze in de problemen als ze op de verblijfplaats van de muiters van de Night's Watch aan komen. Daar woedt intussen een gevecht tussen onder andere de muiters en de Night's Watch, waar Bran ook Jon Snow, zijn halfbroer ziet vechten.

  In de commotie wordt er nog gepoogd om Bran te ontvoeren, maar doordat Bran Hodors lichaam overneemt kan hij dit zelf verijdelen. Best handig zo'n gave. Hoe dan ook, Bran en zijn gevolg gaan er vandoor en bereiken uiteindelijk de grote hartboom. Eind goed al goed? Mis!

  Daar komen namelijk Wights tevoorschijn die Jojen van kant maken. Bran, Hodor en Meera worden door een Kind van het Woud gered en naar de raaf gebracht. Jon Snow en de Night's Watch hebben intussen de schuilplaats van Craster platgebrand en het gevecht gewonnen, maar er is wel een baby weg.

  Die baby komt later in deze Game of Thrones Seizoen 4 Recap nog voorbij. Als Jon Snow terug bij Castle Black is, meldt hij dat de wildlingen onderweg zijn en dat een gevecht onvermijdelijk is. De Night's Watch moet zich klaarmaken om te knokken.

  En dat gebeurt in dit seizoen. De wildlingen hebben Mole's Town al afgeslacht en komen uiteindelijk aan bij Castle Black. Daar beklimmen ze de muur en breken daarnaast door de verdediging op de grond met behulp van reuzen en mammoeten. Het gevecht leidt tot binnen in Castle Black en eist veel levens aan beide kanten.

  Tijdens het gevecht komen Ygritte en Jon Snow oog in oog met elkaar te staan, maar Ygritte vindt de dood door een weesjongen. Intussen worden de troepen die de muur beklimmen met een enorme zeis van de muur af gebonjourd. De wildlingen trekken zich terug en de rust keert weder voor even.

  Al snel gaat Jon namelijk richting de wildlingen om te 'praten', maar eigenlijk wil hij gewoon Mance Rayder van kant maken zodat het leger daar uit elkaar valt. Dat gaat helaas niet door als Stannis Baratheon voorbij komt met zijn leger.

  Een lening, slavendrijvers, draken en witte lopers

  Stannis heeft namelijk versterking van zijn leger bemachtigd doordat hij een lening heeft genomen bij de Ijzeren Bank van Braavos. Intussen heeft Melisandre besloten dat er ook nog meerdere mensen levend verbrand moeten worden om heer van het licht te eren.

  Het leger van Baratheon heeft daarna dus de wildlingen bij de muur aangevallen en uiteindelijk Mance Rayder gevangen genomen. Wat dat zal brengen weten we nog niet, maar dat kan zeker niet veel goeds zijn.

  Een stuk noordelijker zien we dat een Witte Loper de verdwenen baby, die eerder in deze Game of Thrones Seizoen 4 Recap is genoemd, aanraakt op een speciale offertafel. De baby verandert door de aanraking en krijgt blauwe ogen. Jazeker, winter is coming.

  Aan de andere kant van de Narrow Sea heeft Daenerys besloten om op te rukken richting de laatste slavenstad, Meereen. Deze stad verovert ze ook met behulp van haar leger Unsullied en natuurlijk haar drie draken.

  Ze neemt wraak voor de 163 afgeslachte kinderen die ze onderweg zag door 163 slavendrijvers aan palen te spijkeren. Daarna roept ze zichzelf uit tot koningin en besluit ze de aanval op Westeros even uit te stellen.

  De draken van Daenerys worden echter groter en moeten ook meer eten, met alle gevolgen van dien. Tijdens audiënties komt het volk met half opgegeten vee en zelfs verbrande kinderen voorbij. Hierop besluit Daenerys de draken voorlopig achter slot en grendel te doen.

  En alsof dat nog niet erg genoeg is, komt ze er ook nog achter dat Ser Jorah een spion is. Een beetje lullig als je bedenkt dat hij al vanaf moment één aan haar zijde is en dus alles door heeft zitten briefen. Hij wordt dan ook verbannen uit Meereen, terwijl Daenerys nu moet opletten en andere plannen moet smeden.

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.