De beste games van 2014: Valiant Hearts: The Great War

Article
zaterdag, 11 januari 2014 om 17:00
xgn google image
Er worden maar weinig games gemaakt die zich afspelen in de Eerste Wereldoorlog. Niet geheel onbegrijpelijk, aangezien soldaten zich het gros van deze periode schuilhielden in de loopgraven en af en toe eens naar boven kwamen om hun bolt-action geweer af te vuren op een ander hoofd dat mogelijk eens tevoorschijn zou komen. Een doodsaai concept op papier voor een geslaagde titel. Het weerhoudt ontwikkelaar Ubisoft er echter niet van om een dappere poging te wagen met de 2D-puzzelgame Valiant Hearts: The Great War. En het mag gezegd worden: blijheid heerst ontzettend dat die kans is gepakt.
Valiant Hearts: The Great War is een game die net even anders in elkaar steekt dan je gewend bent. Het verhaal gaat over vier soldaten die een jonge Duitse soldaat proberen te helpen om zijn geliefde terug te vinden. Een pure overlevingsdrang, moeilijke offers en vriendschap dat als licht in de duisternis moet dienen, zijn enkele elementen die deze nieuwe puzzelgame je voordraagt.
Draaiend op de engine van de puzzelgame Rayman Origins en Rayman Legends, doorloop je in de kleurrijke wereld van Valiant Hearts via een side-scrolling perspectief verschillende gebieden, ieder met unieke verhalen en nieuwe gevaren om te overwinnen. Om de bombastische scènes in Ubisofts nieuwe puzzelgame te versterken, zul je onder andere het werk terugvinden van de componist Ludovico Einaudi. Een prachtige toonzetter, eentje die hopelijk aan zal zetten tot een emotionele achtbaanrit.
Valiant Hearts: The Great War
Interessant detail is dat de personages die jij volgt geen soldaten pur sang zijn, maar wildvreemden die ieder hun eigen verhaal vertellen. Onder de meest moeilijke omstandigheden wordt één van de hoofdpersonages een kok in een Duits kamp, terwijl hij in ballingschap zit. Niet bepaald een nieuwe General Haig - een legendarische soldaat uit de Eerste Wereldoorlog -, als je het ons vraagt. Maar dat maakt de insteek des te interessanter, want hoe ervaren dit soort mensen een oorlog?
Verwacht geen bloederige veldslagen om te voeren in Valiant Hearts: The Great War. Dit is en blijft een puzzelgame in hart en nieren. Natuurlijk zul je gebruik moeten maken van wapens om verder te komen, zoals het creëren van een nieuwe doorgang via het gooien van granaten. Probeer dit maar eens te doen tijdens flink mortiergeschut. Maar jouw creatieve geest zal doorgaans toch jouw grootste redmiddel zijn om een beetje heelhuids deze oorlog door te kunnen komen. Atlhans, dat is te hopen.
Toch is er nog te weinig bekend om écht een goed beeld van Valiant Hearts: The Great War te kunnen krijgen. De sporadische gameplay snippers die Ubisoft naar buiten heeft gebracht, zijn weliswaar ingeslagen als een mortiergranaat in een loopgraaf, maar met iedere nieuwe visuele ontmoeting met deze ambitieuze puzzelgame, is de nieuwsgierigheid alleen maar meer opgewekt. Het vormt daarentegen meteen een goed teken om in 2014 reikhalzend naar Valiant Hearts: The Great War uit te kijken.