De beste Europese historische series op Netflix

  Soms zijn schrijvers maandenlang of zelfs jaren bezig om een origineel, spannend verhaal in elkaar te zetten. Ondertussen kunnen ze ook een geschiedenisboek erbij pakken, want er zijn talloze fascinerende dingen gebeurd in het verleden. Een handjevol daarvan kan je meemaken in de beste Europese historische series op Netflix.

  BBC First

  The Last Kingdom

  Waar we de Britten tegenwoordig zien als een machtig volk door de historie heen, is het land lange tijd in handen geweest van de vikingen uit Scandinavië. Door de verdeeldheid van de verschillende koninkrijken in het land, was niemand machtig genoeg om het tegen de buitenlanders op te nemen. Totdat Koning Alfred (David Dawson) de provincies verenigde en het zwaard oppakte tegen de Noormannen.

  Op de achtergrond van deze machtsstrijd volgen kijkers Uthred of Bebbanburg (Alexander Dreymon) in The Last Kingdom. Als geboren Angelsaks, maar opgevoed door vikingen moet Uthred de lastige keuze maken aan welke kant hij vecht. Ondertussen probeert hij ook nog eens wraak te nemen voor de moord op zijn pleeggezin en moet hij zijn stiefzusje redden. Reden genoeg voor Uthred dus om zijn zwaard het woord te laten doen.

  Twentieth Century Fox Home Entertainment

  Vikings

  Waar de vikingen in The Last Kingdom al jaren in het land wonen, gaat de serie Vikings juist wat verder terug in de tijd. Het jaar 793 om precies te zijn, wanneer de Deen Ragnar Lothbrok (Travis Fimmel) een manier heeft gevonden om een route te bepalen op zee. Daarmee zouden hij en zijn collega’s veel langere afstanden kunnen afleggen op zee, waaronder helemaal naar de Britse kust. Het zal de geschiedenis van beide landen voor altijd veranderen.

  Voordat het zover is moet Lothbrok alleen Earl Haraldson (Gabriel Byrne) nog zien te overtuigen van de expeditie. De belofte op goud, rijkdom en vruchtbare gronden lijkt een goed argument, maar dat gesprek blijkt niet zo makkelijk te gaan als gedacht.

  BBC

  Troy: Fall of a City

  Wie kent het verhaal van de val van Troje nou niet? De ‘ontvoering’ van Helen (Bella Dayne) door Paris (Louis Hunter) is bijna een bekender liefdesverhaal dan Romeo en Julia. De onbesuisde actie was alleen goed voor een bloederige oorlog die meer dan tien jaar heeft geduurd.

  Wanneer Paris de Koningin van Sparta meeneemt naar de overkant van de Egeïsche Zee staat Koning Menelaus (Jonas Armstrong) al snel op de stoep van zijn broer Agamemnon (Johnny Harris) om hulp te vragen om zijn vrouw terug te halen. Binnen de kortste keren staat een enorm Grieks leger aan de kust van Troje om te beginnen aan het langdurige conflict. Een oorlog die we nooit zullen vergeten en waar legendes worden geboren.

  Netflix

  Knightfall

  Als er één groepering is die wereldberoemd is, maar tegelijkertijd ook in mysterie is gehuld dan zijn het de Tempeliers wel. Het begon met een groep monniken die toestemming hadden van de Paus om zich te wapenen, maar het groeide uit tot een organisatie met haar eigen bank, regels en enorm veel macht. Aan het begin van de 14de eeuw kwam alleen plotseling een einde aan de Orde van de Tempeliers.

  De serie Knightfall richt zich op de laatste dagen van de machtige organisatie. Na de val van Acre trekken de resterende Tempeliers zich terug naar Parijs, om zich daar voor te bereiden op een volgende Kruistocht. Die komt er alleen nooit. In plaats daarvan moet Meester Landry de Lauzon (Tom Cullen) met zijn trouwe volgelingen een zoektocht starten naar de Heilige Graal.

  Zodiak Rights

  Rebellion

  Met de Brexit ligt er voor de Britten naast alle handelsverdragen nog steeds één groot probleem op tafel: wat te doen met de grens tussen Noord-Ierland en de Republiek van Ierland. Voor de verdeling is namelijk een bloederige oorlog gevochten die niemand wil herhalen.

  Dat conflict begon allemaal met de Easter Rising in 1916. Het Britse leger was vertrokken naar het Europese vasteland om te vechten in de Eerste Wereldoorlog en de Ieren zag hun kans schoon om de Britten het land uit te werken en een eigen republiek te stichten. Zes dagen later waren er honderden doden gevallen in de straten van Dublin en duizenden gewonden. In Rebellion kijken we door de ogen van een groep vrienden naar de zwarte bladzijden van de Ierse geschiedenis.

  Netflix

  De Bende van Jan de Lichte

  Niet alleen de rest van Europa heeft veel meegemaakt in de historie, ook wij Nederlanders hebben genoeg in onze geschiedenisboeken staan naast de Gouden Eeuw. In de volgende eeuw werd de Nederlanden namelijk geregeerd door Frankrijk en ging het een stuk slechter met het land.

  Dat ziet ook Jan de Lichte (Matteo Simoni) wanneer hij terugkeert naar Aalst, nadat hij heeft gevochten als huurling in het Oostenrijkse leger. Om het arme volk te helpen pakt De Lichte opnieuw de wapens op, maar nu om te vechten tegen de gevestigde orde. Als een Nederlandse Robin Hood steelt hij van de rijken en geeft hij aan de armen. Maar dat gaat natuurlijk niet zonder consequenties...

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.