De beste e-readers om de coronacrisis mee door te komen

Article
zaterdag, 30 mei 2020 om 9:00
amazon kindle paperwhitef1590418328
Door de uitbraak van het coronavirus zitten veel mensen thuis met zeeën van vrije tijd, maar ondertussen zijn de meeste bibliotheken maar gelimiteerd open. Het ideale moment dus om te investeren in een e-reader en zo je eigen bibliotheek aan e-books altijd bij je te hebben. Wij hebben de vijf beste e-readers voor je op een rij gezet.

Kindle Paperwhite

Amazon kennen we natuurlijk als webshop en televisieproducent, maar snel na de introductie van e-reader begon het bedrijf ook met het maken van haar eigen versie: de Kindle. De e-reader van Amazon heeft in de tussentijd al meerdere versies gehad, met drie verschillende modellen in de huidige generatie.
De Kindle Paperwhite is het middelste model in de huidige line-up en biedt een flinke upgrade boven de standaard Kindle. Net zoals het basismodel heeft het namelijk een 6 inch groot reflectievrij scherm, maar met een 1448x1072 resolutie - omgerekend 300 pixels per inch (ppi) - is het beeld bijna twee keer zo scherp als de 167 ppi tellende Kindle. Het opslaggeheugen is ook verdubbeld naar 8GB. Daarmee kan je genoeg e-books opslaan om een lange tijd vooruit te kunnen. Bovendien is de Kindle Paperwhite ook nog eens waterdicht en heeft hij wifi, waarmee je gemakkelijk al je e-books binnen kan slepen.

Kobo Clara HD

Kobo is een anagram van het woord ‘book’ en het is dan ook geen raadsel dat het Canadese bedrijf zich specialiseert in e-books, audioboeken en natuurlijk e-readers. In de loop van de jaren heeft Kobo een flink assortiment van verschillende e-readers opgebouwd en is het een grote concurrent van Amazon geworden.
De directe tegenhanger van de Kindle Paperwhite is overduidelijk de Kobo Clara HD, want veel specificaties van beide apparaten komen overeen. Zo heeft de Kobo Clara HD dezelfde resolutie en schermgrootte, 8GB aan opslag en wifi om e-books mee te downloaden.
De e-reader van Kobo is helaas niet waterdicht, maar heeft wel een automatische brightness-instelling met een sensor, in tegenstelling tot de Kindle Paperwhite. Ook is de Kobo Clara HD iets lichter, met een gewicht van 166 gram tegenover 182 gram. Welke van de twee E-readers jouw voorkeur geniet, zal dus voornamelijk aankomen op waterdichtheid of een lichtsensor.
pocketbook basic 3f1590418908

Pocketbook Basic 3

Ben je op zoek naar een wat goedkopere e-reader en geef je niet zoveel om geavanceerde functies? Dan is de Pocketbook Basic 3 een goede optie om te overwegen. Ook Pocketbook is al een lange tijd bezig in de e-reader industrie en heeft al veertig modellen op de markt gebracht, waarvan de Basic 3 uit 2017 stamt.
Net zoals de Kindle Paperwhite en Kobo Clara HD heeft de Pocketbook Basic 3 een scherm van 6 inch, maar is de resolutie wel een stukje lager met 800x600 pixels. Toch zal dat voor de meeste gebruikers geen probleem zijn en alsnog een fijne leeservaring bieden. Op veel andere specificaties komt de Basic 3 bovendien wel overeen met de concurrentie. Ook hier vinden we de mogelijkheid om met wifi te kunnen verbinden en 8 GB aan opslagruimte, dat met een micro SD-kaartje verhoogd kan worden naar 32 GB. Verwacht hier geen waterdichtheid, touchscreen of andere geavanceerde functies, maar een simpele en zeer degelijke e-reader voor een mooie prijs.

Kobo Libra H20

Als je een e-reader wil kopen waarmee je voorlopig wel even uit de voeten kan en die veel handige functies heeft, dan is de Kobo Libra H20 een goede kandidaat. De Libra H20 is een stapje hoger dan de Clara HD en dat is al meteen te zien aan het ontwerp. In tegenstelling tot het tablet-achtige design van andere e-readers, kun je de Libra H20 horizontaal neerzetten, maar ook met één hand vasthouden aan de ergonomische rand.
Als het aankomt op de hardware gaat alles ook een stapje vooruit. Ben je van plan om veel in bed te lezen en wil je geen last hebben van een fel scherm in het donker, dan kan je overschakelen naar een warme kleur. Net zoals de Kindle Paperwhite is het duurdere model van Kobo waterdicht, zodat het een E-reader is die je letterlijk overal mee naartoe kan nemen.
kindle oasisf1590419262

Kindle Oasis

De duurste e-reader op onze lijst is de Kindle Oasis, het duurste model dat Amazon te bieden heeft. Daar krijg je ook zeker wat voor terug. In vergelijking met de Paperwhite is de e-reader iets groter met 7 inch, maar blijft hij een resolutie van 300 ppi behouden. De verlichting is wel een stuk beter, met 25 LEDs in plaats van vijf.
Maar met name als het aankomt op de functies streeft de Kindle Oasis de concurrentie voorbij. Zo heeft het apparaat een ergonomisch ontwerp, een automatische helderheid en zelf instelbare warmte, een wifi- en 4G-verbinding en maar liefst 32 GB aan opslagruimte. Wil je dus een e-reader hebben en is budget geen probleem, dan is de Kindle Oasis de e-reader die je moet halen.

Populair Nieuws