De beste camera’s in de eerste helft van 2023

Article
zondag, 13 augustus 2023 om 17:00
pexels andre furtado 1264210f1691754595
Heb jij een passie voor fotografie of wil je graag je vakantie zo mooi mogelijk vastleggen? Dan hebben we voor jou de beste camera’s die je op dit moment kunt kopen op een rijtje gezet.

De beste camera's van Canon

Bovenaan ons lijstje staat de Canon EOS R5. Deze camera werd door EISA, de Expert Imaging and Sound Association die onder andere (video)camera’s test, uitgeroepen tot de beste premium systeemcamera van 2021-2022. De Canon EOS R5 heeft dan ook een 45 megapixel full frame sensor waarmee je details haarscherp vastlegt en kan maar liefst 20 beelden per seconden schieten. De autofocus is zeer nauwkeurig en door de eye-tracking stelt de camera automatisch razendsnel scherp op het oog.
Je hoeft ook niet overal een statief mee naar toe te nemen. De camera heeft namelijk een 5-assige beeldstabilisatie, waarmee trillingen weggehaald worden. Deze camera is met name ideaal voor sport-, actie- en portretfotografen. De Canon EOS R5 kost wat, maar het is wel een camera waar je je hele leven mee kan doen.
Vind je de Canon EOS R5 toch te duur, dan is er een goedkoper alternatief: de Canon EOS R6 Mark II. Deze camera komt qua specificaties erg dicht in de buurt van de Canon EOS R5. Het grootste verschil tussen de twee camera’s is de sensor. De EOS R5 heeft zoals hierboven vermeld een 45 megapixel full frame sensor, terwijl de EOS R6 Mark II een 24.2 megapixel full frame sensor heeft.
De R6 Mark II heeft wel een nieuw Dual Pixel CMOS Auto Focus II-systeem met deeplearning kunstmatige intelligentie. Hierdoor herkent de camera sneller een oog, waardoor hij het onderwerp van je foto blijft volgen, ook als het oog niet meer in beeld is. De R6 Mark II is nog sneller dan de EOS R5 en kan tot wel 40 beelden per seconde schieten. Daarmee is het de snelste Canon-camera tot nu toe en perfect voor natuur- en sportfotografen.

De beste fotocamera van Sony

De Sony A7 IV is volgens de EISA de beste full frame camera van 2022-2023. De camera heeft een full frame sensor met 33 megapixels en kan tot 10 beelden per seconde schieten. Deze beelden worden door de Boinz XR-processor razendsnel verwerkt. Bovendien beschikt de Sony A7 IV over realtime tracking en eye-autofocus waardoor hij vliegensvlug scherpstelt op je onderwerp.
Voor de vogelliefhebbers heeft de camera zelfs een speciale vogel-modus. In deze modus zoekt de camera zelf de vogel in het beeld op en stelt automatisch scherp.

Traditioneel uitziende camera

Wil je graag een traditioneel uitziende camera, dan zit je bij de Fujifilm X-T5 goed. Je hoeft dan ook niet per se het digitale menu in om sluitertijd, ISO en diafragma in te stellen, daar heb je ouderwetse knoppen voor. De Fujifilm X-T5 heeft een 40.2 megapixel CMOS sensor en kan tot 20 beelden per seconde schieten. Net als bovenstaande camera’s herkent de camera door slimme autofocus mensen en dieren.

De beste camera voor vloggers

Voor de vloggers onder ons hebben we de Sony ZV-1. Deze camera heeft namelijk een aantal functies waarmee het vloggen een stuk makkelijker wordt. Zo heeft het een draaibaar touchscreen LCD-scherm dat aan de zijkant openklapt, een directionele microfoon, een meegeleverde windkap en verschillende gespecialiseerde modi.
Een van die modi is de product showcase setting. Wanneer je een voorwerp laat zien, zorgt de camera voor een vloeiende overgang van scherpstelling op je gezicht naar het product. De achtergrond wordt onscherp gemaakt, zodat alle aandacht op het product ligt. Met de Sony ZV-1 film je in 4K, maar de fotokwaliteit ligt wel lager dan de andere camera’s op dit lijstje.