De beste Ben Affleck-films

  De nieuwe film met Ben Affleck, Gone Girl, is een feit. Vanaf vandaag is die te bewonderen in de bioscoopzalen. Reden genoeg om eens te kijken naar de 5 beste films van of met Affleck!

  Volgens Wikipedia is Ben Affleck (Benjamin Geza Affleck-Boldt) een acteur, regisseur, schrijver, producent en activist. Nu is Wikipedia daar soms wat overdreven in, maar in het geval van Affleck heeft de online encyclopedie helemaal gelijk. Die veelzijdigheid zie je ook terug in zijn filmkeuzes. Niet alleen wisselt hij kleinere titels af met Hollywood blockbusters, maar daarnaast zijn ook de genres waarin zijn films vallen uiteenlopend.

  5. Shakespeare in Love

  Shakespeare in Love bijvoorbeeld, een romantische comedy met hier en daar wat drama-momenten, waarin Affleck de rol van Ned Alleyn speelt. De film kreeg een Oscar voor Beste Film en volgt het verhaal van Shakespeare die Romeo & Julia aan het schrijven is en vervolgens helemaal verliefd wordt. Het is een groot festijn aan Shakespeare-referenties, van Macbeth tot aan Hamlet. Plus, de film heeft Judi Dench, dan weet je genoeg toch?

  De film is een kostuumdrama, maar laat je daardoor niet wegjagen. Shakespear in Love heeft een Disney-achtige magie die je vastgrijpt en een paar uur niet loslaat. Nu is het in deze film wel vooral Gwyneth die de sterren van de hemel straalt, maar Affleck speelt absoluut een opvallend personage. Hij omschrijft Ned zelf als ‘de Tom Cruise van zijn tijd’. Prachtig hoe hij na een gesprekje met Shakespeare bromt: “He dies?”

  Hoewel Affleck in deze film geen hoofdrol speelt, moet dit toch een mooie herinnering voor de ster zijn. Hij had namelijk een relatie met hoofdrolspeelster Gwyneth Paltrow. Later werd Jennifer Lopez nog een tijdje zijn vriendin (zie zijn billengewrijf in de clip van Jenny from the Block) en inmiddels is hij zielsgelukkig met Jennifer Garner en hun drie kids.

  4. Gone Baby Gone

  De Afflecks zijn niet alleen een bekende familie vanwege Ben, maar ook door Casey. Al in de tijden van Good Will Hunting (waarover later meer) werkten de broers samen, maar in Gone Baby Gone kwam de geweldige combinatie pas echt tot uiting. Gone Baby Gone is een mysterieuze detectivefilm, met een goede dosis duisternis, drama en spanning. Ben heeft in deze film alleen in de schrijvers- en regisseursstoel gezeten, want de hoofdrol was voor Casey.

  Gone Baby Gone vertelt het verhaal van twee detectives die samen op zoek gaan naar een vermist meisje van vier jaar oud. Zoals vaker in dit genre films, begint de gecompliceerde zoektocht de detectives steeds meer op te vreten en komen er diverse bijzondere personages langs. Personages die zijn gespeeld door toffe acteurs en actrices zoals Michelle Monaghan, Morgan Freeman en Ed Harris.

  Interessant detail bij deze film is dat de release van de film in Engeland is uitgesteld. Destijds, in 2007, was de verdwijning van Madeleine McCann voortdurend in het nieuws en gezien het onderwerp van de film was het geen goed moment om Gone Baby Gone op dat moment uit te brengen. Deze film is vooral belangrijk in dit lijstje vanwege de mooie samenwerking tussen de broers Affleck en het feit dat Ben met deze film bewees een geweldige regisseur te zijn.

  De 5 beste Ben Affleck-films

  3. The Town

  Een iets minder mainstreamfilm van Ben Affleck is The Town. Hij regisseerde en acteerde in deze actievolle thriller. Vier gasten in Boston besluiten een bank te beroven, aangezien de manager van de bank een aantrekkelijke vrouw is, raakt een deel van de groep ietwat afgeleid. De een wordt verliefd, terwijl de ander haar een kopje kleiner wil maken omdat ze te veel weet.

  Ben Affleck speelt die verliefde gast, Doug MacRay, terwijl Rebecca Hall de rol op zich heeft genomen van Claire Keesey (de manager van de bank). Jeremy Renner, Chris Cooper, Jon Hamm en Blake Lively hebben belangrijke rollen gescoord in deze film. Vooral voor Jeremy Renner betekent deze film een heleboel, want hij werd erdoor genomineerd voor de Oscar van beste mannelijke bijrol.

  The Town kreeg een hele vette Ultimate Collector’s Edition Blu-ray en DVD, waarin zelfs een speciale extended cut van de film zit waarin een heel duister alternatief einde zit. Een film die al zo duister is, met een nog duisterder einde? Dat is wat heftig, maar wel absoluut het kijken waard. Alleen al de gesprekken in deze film zijn zo realistisch, dat je je bijna afvraagt wat al die acteurs in hun vrije tijd doen..

  Juist door films als Gone Baby Gone en The Town zijn we heel nieuwsgierig naar Afflecks nieuwe film, Gone Girl. Het is overduidelijk dat Ben enorm goed tot zijn recht komt in psychologische thrillers en dat belooft Gone Girl ook te zijn.

  De 5 beste Ben Affleck-films

  2. Good Will Hunting

  “All I do, really, is go to work and try to be professional, be on time and be prepared.” Ben doet net alsof zijn werk een eitje is, maar reken maar dat hij er 24/7 mee bezig is. Good Will Hunting wordt gezien als dé film die de doorbraak betekende voor Ben Affleck. Hij speelt hierin niet de hoofdrol, want die is weggelegd voor twee personen: Robin Williams en Matt Damon.

  Zoals je wellicht weet van Ben, haalt hij veel uit de sterke vriendschappen die hij heeft met Matt. Matt Damon en Ben zijn vaak samen in films te zien en Kevin Smith is bijvoorbeeld ook iemand die bevriend is met de acteur en diverse malen met hem aan films heeft gewerkt.

  Good Will Hunting is geschreven door Affleck en Damon, en draait om Will Hunting, een genial jongeman die in therapie is nadat hij een politieman lastig valt. Tijdens die gesprekken komen diverse facetten aan bod van de vriendschap tussen Will en bijvoorbeeld zijn beste vriend, die door Affleck wordt gespeeld. Een meeslepend drama dat voor tien miljoen dollar werd gemaakt en wereldwijd 225 miljoen dollar opbracht.

  Dat niet alleen, want de film gooide ook hoge ogen bij de critici, waarna de film werd beloond met twee Oscars. Eentje was voor Best Original Screenplay en die is natuurlijk voor de helft voor Affleck. Het mooie is dat het scenario eigenlijk meer een thriller was, wat na tussenkomst van Rob Reiner van Entertainment werd veranderd naar meer drama en psychologie. Good job, Rob!

  De 5 beste Ben Affleck-films

  1. Argo

  We weten sinds Gone Baby Gone weliswaar dat Affleck een goede regisseur was, in Argo kwam dat talent pas echt tot uiting. Opmerkelijk, want juist in deze film deed Affleck veel meer dan alleen aanwijzingen geven. Hij speelt een belangrijke rol in deze 70’s film. Affleck, die een groot fan is van films uit de jaren 70, heeft zelfs meerdere Oscars in ontvangst mogen nemen voor onder andere Beste Film. Wat wil je nog meer?

  In Argo volgen we een team van zes mensen die op een Amerikaanse ambassade werken in Tehran (Iran), tijdens een gijzelsituatie aan het einde van de jaren 70. Tony Mendez is een man met zware druk op zijn schouders, want het is aan hem om de in gevaar zijnde diplomaten te redden. Mendez wordt gespeeld door Affleck, maar er zijn ook andere beroemdheden in Argo te zien zoals Bryan Cranston, John Goodman en Alan Arkin.

  Het is een film die zelfs keihard binnenkomt bij een kijker die lang na de jaren 70 is geboren en niks weet over politiek, CIA of Iran. De mix van enorme angst, dreiging en spanning is enorm boeiend en de art direction in deze prent is geweldig. Je gelooft haast niet dat hij anno 2012 is gemaakt. Geen zorgen, het is niet voortdurend serieus, er wordt ruimte gemaakt voor humor en die komt gek genoeg nog natuurlijk over ook.

  Een politieke thriller past goed bij onze duizendpoot, die zijn mening nooit onder stoelen of banken stopt. Zo is Ben bijvoorbeeld niet bang om zijn mening over het homohuwelijk uit te spreken (voor!) en uiteindelijk zitten er in Argo ook wel wat politieke boodschappen verstopt. Wederom een film die gebaseerd is op een boek (The Master of Disguise van Tony Mendez), want daar is Ben dol op.

  Deze films zijn stuk voor stuk geweldig, maar Ben heeft ook een boel films gedaan die vermakelijk waren, maar niet op nummer 1 bij de critici terecht zijn gekomen: Armageddon, Chasing Amy, Dogma, Hollywoodland, Changing Lanes en de snotterfilm Pearl Harbor natuurlijk.

  Hoewel Daredevil zeer twijfelachtig was, ritst meneer Affleck zich binnenkort toch weer in een strak superheldenpak. In Batman v Superman: Dawn of Justice is de Californiër te zien als Batman. Maar eerst kun je hem vanaf deze week aanschouwen in een hoofdrol, namelijk die van Nick Dunne in het hersenspinnende Gone Girl.

  De 5 beste Ben Affleck-films

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.