De top 3 beste Spike Lee films

Article
woensdag, 27 december 2023 om 15:00
pexels nathan engel 436413f1696603882
Sinds 1986 is Spike Lee een onverschrokken aanwezigheid in de filmwereld, die consequent zijn scherpe perspectief naar het grote scherm brengt. Beginnend met zijn krachtige debuut She's Gotta Have It, heeft Lee een iconische carrière gesmeed waarin hij controverses heeft doorstaan, zichzelf opnieuw heeft uitgevonden als regisseur en uiteindelijk een Oscar-winnaar is geworden. Vandaag ranken wij zijn beste drie films.

3. BlacKkKlansman

BlacKkKlansman uit 2018 markeerde een belangrijk keerpunt in Spike Lee's carrière. Ondanks zijn dertigjarige loopbaan in de filmindustrie is Lee nooit genomineerd geweest voor een Academy Award voor Beste Regisseur. Dit veranderde met deze verrassingshit, die veel van de thema's van Lee's eerdere werk aanroerde. Bovendien won BlacKkKlansman zijn eerste competitieve Oscar, namelijk die voor Beste Bewerkte Scenario, gebaseerd op het autobiografische boek van Ron Stallworth.
Hij vertelt met zijn films, en ook in deze film, de keiharde waarheid van de meest donkere facetten van het leven op een enigszins luchtige manier. In de film speelt John David Washington de rol van Stallworth, een beginnende politieagent die samenwerkt met zijn Joodse collega (Adam Driver) om hun lokale afdeling van de Ku Klux Klan te infiltreren. Hoewel de film zich laat bekijken als popcornvermaak, wisselt de film toch af met intense scènes en komische situaties. Het is erg risicovol met dit soort thema's er luchtig over te praten, maar Lee weet toch een serieus onderwerp op een leuke wijze te exploiteren. Dit wordt het beste geïllustreerd in de krachtige laatste scène met echte beelden van de Unite the Right-rally in Charlottesville in 2017.
BlacKkKlansman markeerde dus niet alleen Lee's erkenning als regisseur, maar ook zijn vastberadenheid om maatschappelijke kwesties aan te kaarten en te bespreken in zijn werk. Dit alles wordt op een indrukwekkende manier gepresenteerd. Het is een film die de kijker uitdaagt om na te denken over hedendaagse problemen en om de donkere kanten van de samenleving onder ogen te zien.

2. 25th Hour

25th Hour uit 2002 wordt vaak beschouwd als de definitieve film die de tragedie van 11 september en de impact ervan op New York behandelt. In deze film zet Spike Lee zich op een andere manier in dan zijn gebruikelijke werk, terwijl hij het verhaal vertelt van Monty (Edward Norton). Een drugsdealer in zijn laatste uren van vrijheid voordat hij aan een gevangenisstraf begint. De stad die gekend wordt door aanslagen staat centraal in deze film.
Deze film behoort tot het beste karakterwerk van Lee. In de film gaat hij niet alleen dieper in op Norton, maar doet hij dat ook bij Philip Seymour Hoffman, Brian Cox en Rosario Dawson. Zij spelen de rollen van Monty's vriend, vader en geliefde.
Norton's "F--- you"-scène in de spiegel van de bar van zijn vader blijft een van de meest memorabele en onthullende monologen van een personage sinds de millenniumwisseling. Het ontroerende slot geeft de film een hoopvolle (maar valse) noot om mee af te sluiten. Het behoort tot een van de beste werken van de regisseur (waarbij verschillende critici de film vergeleken met zijn eerdere werk Clockers, dit vanwege de reden dat het de angst van zijn hoofdpersonage herkenbaar maakt). Een tragische film die nogmaals deze ernstige periode in Amerika uitlicht.

1. Malcolm X

In Malcolm X uit 1992 vindt Spike Lee een perfecte match voor zijn regievaardigheden. De dubbele standaarden van het leven en de tegenwoordige vooroordelen waarmee zwarte mensen dagelijks worden geconfronteerd staan centraal in deze krachtige film die meer dan drie uur beslaat. Het is moeilijk voor te stellen dat iemand anders zo'n levendig portret zou kunnen schetsen van de burgerrechtenactivist. Malcolm X was de persoon die in de jaren zestig hartstochtelijk streed voor de rechten van gekleurde mensen en van even groot belang was als Martin Luther King Jr., met een enigszins andere filosofie.
Met een met een Oscar bekroonde vertolking van Denzel Washington als ster kreeg Denzel enorm gewaardeerde recensies. Malcolm X werd gezien als een triomf, een intiem en meeslepend biografisch stukje kunst dat ook als een van de meest gepassioneerde politieke films ooit in de V.S. is gemaakt. Lee's regie bereikt een nieuw niveau van subtiliteit en emotionele levendigheid. De ontwikkeling en release van de film leidden tot een heropleving van de populariteit van de activist.
De film was een introductie van dit historische figuur bij een geheel nieuwe generatie. Spike Lee's meesterlijke vertelkunst bracht de krachtige boodschap en nalatenschap van Malcolm X tot leven en liet een onuitwisbare indruk achter op de filmwereld en het maatschappelijk bewustzijn.

Populair Nieuws