De belangrijkste filmprijzen op een rij - Ode aan film!

  Iedereen kijkt wel eens film. Of je nu een uitgebreide avond naar de bioscoop gaat of met de voetjes omhoog zit met Netflix op je beeldscherm, films zijn een groot onderdeel van ons leven. Daarom worden er ook verschillende prijzen weggeven voor films. Wij hebben de belangrijkste filmprijzen op een rij gezet. Om het genot van film te vieren!

  8. Gouden Luipaard (Locarno Festival, Zwitserland)

  We beginnen onze lijst van de belangrijkste filmprijzen met de Gouden Luipaard die wordt uitgereikt op het Locarno Festival in Zwitserland. Tijdens dit festival is de hoogste prijs die je kunt winnen de Gouden Luipaard. Deze wordt uitgereikt aan de beste film en de prijs wordt overhandigd aan zowel de regisseur als producent.

  De Gouden Luipaard heeft zijn huidige naam al sinds 1968, maar de prijs bestaat al sinds 1946. Voordat de Gouden Luipaard als de definitieve naam werd gekozen kwamen er een hoop andere namen voorbij, zoals de Grand Prize en de Gouden Zeil. Hierna werd de nu bekende naam, Gouden Luipaard gekozen.

  Het Locarno Festival wordt meestal ergens in de maand augustus gehouden.

  Joe Shlabotnik

  7. Golden Globes (Verenigde Staten)

  In onze lijst van belangrijkste filmprijzen kan de Verenigde Staten uiteraard niet ontbreken. De Golden Globes worden elk jaar gehouden en niet alleen het beste in film, maar ook het beste van tv komt voorbij.

  De Golden Globes hebben geen beperkingen als het gaat om content uitkiezen. Zowel films in Amerika als internationaal kunnen in aanmerking komen voor een Golden Globe Award. Er zijn wel een paar specifieke eisen, zoals dat een speelfilm minimaal zeventig minuten moet duren. In januari 1944 werd de eerste Golden Globe Awards gehouden en deze traditie heeft zich alle jaren daarna voortgezet.

  De Golden Globes worden elk jaar in januari uitgereikt.

  E. Donkert

  6. Gouden Kalf (Utrecht, Nederland)

  In onze lijst van belangrijkste filmprijzen op een rij kunnen we ons eigen kikkerlandje natuurlijk niet missen. Want ook in Nederland eren wij elk jaar de beste films van eigen bodem op het Nederlandse Film Festival

  De meest recente film die de Gouden Kalf wist binnen te slepen was Brimstone (2017). Regisseur Martin Koolhoven zet met deze film een western neer met zowel Nederlandse als internationale acteurs. De Gouden Kalf wordt al sinds 1981 in ons kikkerlandje uitgereikt. In 2009 won acteur Martijn Lakemeier op zestienjarige leeftijd als jongste Nederlander ooit een Gouden Kalf, met zijn hoofdrol in Oorlogswinter.

  Het Nederlandse Film Festival wordt elk jaar ergens in het najaar gehouden.

  Bruno Chatelin

  5. Gouden Leeuw (Venetië, Italië)

  Dit gouden beeldje bevat een elegante leeuw met vleugels en is de belangrijkste filmprijs die je kunt winnen in Italië. Sinds 1949 vliegt deze leeuw al in de handen van grote filmmakers. Vanaf 1970 kwam hier een tweede Gouden Leeuw bij. Dit is een eerzaame prijs die wordt uitgereikt aan iemand voor zijn gehele bijdrage aan de filmgemeenschap.

  Recent wist The Shape of Water de Gouden Leeuw binnen te slepen. Het is uniek dat een film uit de Verenigde Staten het beeldje wist te veroveren. Dit is namelijk maar vier keer eerder gebeurd in het verleden. De Gouden Leeuw eert dan ook de beste films van over de hele wereld.

  De Gouden Leeuw wordt elk jaar rond eind augustus/begin september uitgereikt.

  Frank Boyd

  4. BAFTA (British Academy Film Awards, Engeland)

  In onze lijst van belangrijkste filmprijzen zijn de BAFTA awards enorm veelzijdig. Zo zijn er verschillende categorieën binnen de BAFTA awards, waaronder film, tv en games.

  Uiteraard ligt onze focus nu op het film gedeelte en de BAFTA awards zijn al sinds 1947 in ons leven gevestigd. De BAFTA awards eert de beste films van binnen en buitenland. Zo bevat de BAFTA awards bijvoorbeeld een prijs voor beste film, maar ook voor beste Britse film. Zo weet Engeland de films van eigen bodem niet over te slaan en ook films uit andere landen te eren.

  De BAFTA awards worden elke jaar in februari uitgereikt.

  3. Gouden Beer (Berlijn, Duitsland)

  In onze lijst van belangrijkste filmprijzen komen verschillende dieren voorbij. In Duitsland is dit niet anders, want hier komt de Gouden Beer vandaan. Zoals je kunt zien aan de afbeelding hierboven heeft Duitsland voor een beer gekozen omdat dit dier op de vlag van Berlijn staat.

  Dit beeldje wordt uitgereikt aan de beste film op het Berlin International Film Festival. Dit is een gigantisch festival waar ongeveer 20 duizend van de meest belangrijke mensen uit de filmindustrie samenkomen uit meer dan 130 landen. Wanneer dit festival gaande is zijn er ongeveer 4200 journalisten aanwezig uit 100 verschillende landen.

  Groot is het juiste woord om het Berlin International Film Festival te omschrijven. Zoveel aandacht en belangrijke mensen uit de filmindustrie die allemaal strijden om dat kleine gouden beeldje van een beer.

  Het Berlin International Film Festival wordt elk jaar in februari gehouden.

  Thore Siebrands

  2. Palme d’Or/Gouden Palm - Cannes Film Festival (Frankrijk)

  Als we het hebben over filmfestivals, dan is het Cannes Film Festival het eerste wat in je op moet komen. Films en documentaires uit alle landen zullen hier op het scherm vertoond worden. De hoogste prijs om te behalen is de Palme d’Or, voor beste film.

  Grote namen in de filmindustrie als Martin Scorsese (Taxi Driver) en Quintin Tarantino (Pulp Fiction) wisten deze prijs binnen te slepen. Ook films uit onze buurlanden, Duitsland en Belgie, hebben wel eens de Palme d’Or gewonnen. Wanneer denken jullie dat ons kikkerlandje deze grote eer op zich mag nemen?

  Het Cannes Film Festival wordt elk jaar meestal in mei gehouden.

  1. Academy Awards/Oscars (Verenigde Staten)

  We sluiten onze lijst van belangrijkste filmprijzen af met de Academy Awards. Hier worden elk jaar de Oscars uitgereikt. De Oscars staan aan de top als het gaat om bekendheid en werden op zijn hoogtepunt door meer dan 55 miljoen mensen bekeken over de hele wereld. Dit hoge aantal kijkers was in 1998, toen Titanic de Oscar won voor beste film.

  Ook dit jaar zullen de Oscars weer in de schijnwerpers staan. In de nacht van 4 op 5 maart (Nederlandse tijd) zal de negentigste Academy Awards van start gaan. Bekijk hier de lijst met alle films die genomineerd zijn.

  De Oscars worden elk jaar meestal eind februari/begin maart uitgereikt.

  De Oscars zijn de belangrijkste filmprijzen

  Meer lezen over de Oscars? Bekijk dan onze speciale Oscar gerelateerde pagina voor al het nieuws over dit aankomende event!

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.