De 5 beste voetbalgames waar liefhebbers vele uren aan spendeerden

  Met alle grote voetbalcompetities, zoals de Champions League, Premier League en onze eigen Eredivisie, die bijna tot hun conclusie komen, blijven er fans van clubs teleurgesteld achter zonder titel. Gelukkig voor deze mensen zijn er genoeg voetbalgames om hun favoriete club wel aan de titel te helpen. Wij zetten de 5 beste voetbalgames op een rijtje in deze special.

  Voetbalgames gaan inmiddels al tientallen jaren mee. Zo kent jong en oud natuurlijk de FIFA-reeks vanuit een jongere jaren, of van het meest recente deel FIFA ’16. De games zijn tegenwoordig zo uitgebreid en realistisch dat ze je helemaal in de game opnemen. Het is alsof je zelf op het veld of langs de lijn staat en zelf Cristiano Ronaldo of Jose Mourinho bent.

  Natuurlijk hebben voetbalgames een lange voorgeschiedenis en zijn er door de jaren heen hele vermakelijke voetbalgames voorbij gekomen. Daarom hebben wij de 5 beste voetbalgames voor je uitgewerkt.

  5. Championship Manager 2001/2002 (PC)

  De Championship Manager series startte in 1992 met de eerste release. De jaarlijkse terugkerende game werd tot 2003 ontwikkeld door Sports Interactive en uitgebracht door Eidos. Vooral eind jaren ’90 en begin 2000 was het voetbalmanagement spel immens populair en verbrak destijds verscheidene verkooprecords.

  In 2003 scheidden de wegen van Sports Interactive en Eidos. Sports Interactive behield de database en engine van de game en ging verder onder de noemer “Football Manager”. Eidos behield de naam en interface en ging met BGS een nieuwe samenwerking aan voor de ontwikkeling van Championship Manager. De games liepen parallel aan elkaar, maar in 2010 moest Eidos zijn meerdere erkennen en besloot de stekker uit de Championship Manager serie te trekken.

  Zoals gezegd, was Championship Manager vooral in de beginjaren van 2000 erg populair. Met Championship Manager 01/02 als absolute hoogtepunt, werd de series uitgebreid naar de Xbox. CM 01/02 had geen grote veranderingen ondergaan ten opzichte van de game een jaar eerder, maar werd door voetbalfans ontzettend goed ontvangen. Zo goed zelfs dat fans mods maken om de game up-to-date te houden en deze game nog prefereren boven de moderne Football Manager.

  4. FIFA ’97 (PC)

  Natuurlijk mag er geen FIFA game ontbreken in de top 5. De grootste voetbalserie van tegenwoordig begon al in 1994 met de maak van het populaire voetbalspel. Electronic Arts was ook toen al de maker en uitgever van het spel. FIFA ’97 maakte gebruik van 32-bit AI en een nieuwe bewegingstechnologie, waardoor de game – voor die tijd – de scherpste beelden had van welke voetbalgame dan ook.

  In FIFA ’97 hadden spelers de mogelijkheid om de Engelse, Franse, Duitse, Italiaanse, Schotse en Nederlandse competitie te spelen met het legendarische commentaar van John Motson en Andy Gray. Het spel verscheen eerst voor PC. Later volgden de PlayStation, SNES, Sega Mega Drive en de Sega Saturn.

  Daarnaast was het mooie van FIFA ’97 dat je voor het eerst de mogelijkheid had om wedstrijden in de zaal te spelen. Zo liepen wedstrijden continu door, omdat inworpen en corners niet bestonden. De bal bleef via glazen wanden namelijk altijd in het spel. Slidings in de zaal waren ook geen onbekende, dus was je weer eens gefrustreerd omdat je achter stond, dan kon je ook in de zaal met “Q” een doodschop uitdelen.

  3. International Superstar Soccer (SNES)

  ISS werd in 1995 ontwikkeld door het Japanse Konami en datzelfde jaar uitgebracht. Het stond bekend als de beste 16-bit voetbalgame en was door zijn levendige benadering erg vernieuwend voor de tijd. Het was voor het eerst dat je verscheidenheid zag tussen de voetballers. De spelers hadden daarnaast ook een volwassen uitstraling en voor het eerst rugnummers die correspondeerden met de echte voetballers.

  Hoewel de besturing niet perfect was, werd de game vanwege zijn vele bespeelbare opties super goed gewaardeerd. Zo konden spelers in ISS een vriendschappelijke wedstrijd spelen, de wereldbeker naspelen, een wereldcompetitie maken, trainen op de verschillende voetbalaspecten, lastige voorgeprogrammeerde scenario’s toch winnend zien af te sluiten of simpelweg penalty’s schieten. Dit allemaal met 26 nationale teams die meededen aan de wereldbeker van 1994.

  2. Football Manager 2016 (PC)

  Football Manager 16 is hét voetbalsimulatie spel van nu en wordt ontwikkeld door Sports Interactive. Na de breuk in 2003 met Eidos is SEGA de uitgever van het spel geworden. Het is het meest realistische en uitgebreide voetbalmanagement simulatiespel dat er is en laat je als ware coach de leiding nemen over niet alleen een team zelf, maar over een gehele club.

  Clubs en nationale elftallen uit meer dan 50 verschillende landen kan je naar je eigen hand zetten. Bepaal wie er speelt en wie er op de tribune plaats moet nemen of misschien wel moet verkassen naar een ander team. Breid stadions uit en verbouw trainingscomplexen. Realistischer dan dit wordt het niet, tenzij je Jose Mourinho zelf bent.

  Bouw een club vanuit de lagere regiones volledig op en domineer de voetbalcompetities. Of kies gewoon voor de topteams en bepaal de tactiek van bijvoorbeeld F.C. Barcelona. Mocht de tactiek toch niet goed uitpakken, dan kan je altijd live vanaf de zijkant instructies geven om je team toch naar een overwinning te loodsen.

  Dat Football Manager ook in Nederland immens populair is, blijkt wel uit de verschillende sites waarop spelers hun tactieken, formaties, prijzen - en alles meer wat met de game te maken heeft - met elkaar delen. Ook worden er kampioenschappen en wedstrijden georganiseerd tussen verschillende sites en is er het NK Football Manager.

  1. PES 2009 (PS4)

  Pro Evolution Soccer 2009 is het voetbalspel uit de gelijknamige serie en is ontwikkeld door Konami. PES 2009, niet te verwarren met ISS, werd eind 2008 uitgebracht voor PC, PS2, PS3 en Xbox360.

  In de game waren de Eredivisie, Serie A, Ligue 1 en de Champions league deelnemers vertegenwoordigd. Ook de Engelse en Spaanse competitie zijn in de game aanwezig, maar een groot deel van deze teams zijn niet volledig gelicenseerd.

  De game kende ten opzichte van de 2008 versie een heleboel nieuwe veranderingen in bijvoorbeeld de AI. Zo maakten spelers logischere en snellere bewegingen wanneer je als speler de bal in bezit had. Daarnaast zijn er veranderingen in balbewegingen toegepast met betrekking tot wind, conditie van het veld en andere weersomstandigheden. Daarbij was het voor de eerste keer dat er een ‘become a legend’ spelmodus in het spel zat.

  De game was dus erg vernieuwend voor zijn tijd. Samen met de nieuwe ontwikkelingen met betrekking tot de gameplay maakt dat PES 2009 één van de leukste voetbalgames ooit is. De game voelde erg arcade aan, waardoor snelle korte kapbewegingen en acties ook mogelijk waren. Met sprinten - en shotpower 99 – de maximaal haalbare score – waren Martins en Adriano altijd een gevaar voor je defensie.

  FIFA 16

  Verkijgbaar vanaf 24 september 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2019 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.