De 5 beste Tarantino films

Article
maandag, 13 juli 2015 om 13:00
xgn google image
Quentin Tarantino heeft een oeuvre waar je U tegen zegt. Meneer heeft niet alleen success als regisseur maar ook als schrijver, en god wat heeft hij toch topproducten afgeleverd. Het duurt nog even voor The Hateful Eight, zijn nieuwste film, in de bioscopen draait, en om deze Tarantino leegte te vullen heeft XGN zijn vijf beste films voor je op een rijtje gezet.

5. Django Unchained

Django Unchained gaat over Django, een slaaf die bevrijd wordt door de Duitse premiejager Dr. Schultz. Django heeft een nogal vervelend verleden: hij en zijn vrouw Broomhilde probeerden te ontsnappen van de plantage waar zij beiden slaaf waren, maar ze werden opgepakt en opnieuw verkocht. Dr. Schultz belooft samen met Django Broomhilde op te sporen en te bevrijden.
Django Unchained is de meest recente hit van Tarantino, en zijn eerste Spaghetti Western. Heerlijke over de top actie gaat gepaard met een sterk liefdesverhaal. Django Unchained heeft niet de pop-cultuur referenties die vaak doorspekt zijn in Tarantino scripts, maar humor en scherpe dialogen zijn als vertrouwd aanwezig.
Het hoogtepunt van Django Unchained is de cast. De cast is in topvorm op elk vlak. Samuel L. Jackson is meesterlijk als de achterbakse Stephen, en Leonardo DiCaprio verdiende een Oscar voor zijn angstaanjagende doch charmante Calvin Candie. Jamie Foxx als Django is stoïcijns als wat, maar zijn liefde voor Kerry Washingtons Broomhilde staat als een lieftallig huis. Christoph Waltz als Dr. King Schultz is sympathie ten top, anders dan de Tarantino film waarmee hij bekend werd...

4. Kill Bill

Kill Bill is Tarantino’s ode aan wraak. The Bride wordt tijdens haar bruiloft bruut in een coma geslagen door haar ex-collega’s omdat ze haar baan niet meer wil. Haar baan? Huurmoordenares. Samen met haar ex-collega's was ze onderdeel van een huurmoordenaars bende met de meest bad ass naam die ooit op papier is verschenen, de Deadly Viper Assassination Squad.
Na jaren in een coma gelegen te hebben ontwaakt ze en is het tijd voor wraak. Eén voor één gaat ze haar verraders achterna op zoek naar haar ex-baas/ex-geliefde: Bill. In de eerste film gaat ze achter twee collega's aan, in het tweede deel is Bill pas aan de beurt.
Kill Bill bestaat uit een deel één en twee, maar het eerste deel is toch wel het sterkere deel. Uma Thurman zet de bruid op de meest bad ass wijze die je je maar kan bedenken neer, en de actiescenes zijn meesterlijk vermakelijk en ook nog eens hilarisch. En de bij karakters doen ook flink hun best, en die worden goed geholpen door het duistere doch hilarische script.
Wat vooral geweldig is aan Kill Bill zijn de stilistische contrasten tussen de segmenten van de verschillende moordmissies. Zo is het segment waarin het verhaal van O-ren Ishii's verleden uitgelegd wordt geanimeerd een hoogstandje van verrassende animatiekunst dat niks wegneemt van de stijl of kwaliteit van de rest van de film.

3. Inglourious Basterds

Inglourious Basterds doet meer dan het enkel doden van spellingnazi’s bij aanblik. Het hele doel van de titulaire basterds (een stel Amerikaanse soldaten van Joodse afkomst) is namelijk om daadwerkelijke nazi’s te vermoorden, goede spelkunsten of niet. Brad Pitt is de leider van het zooitje ongeregeld in het bezette Frankrijk.
Inglourious Basterds is simpelweg de grappigste film die ooit gemaakt is over de Tweede Wereldoorlog, niet een bijster makkelijke daad. De film weet op meesterlijke wijze zowel donkere als ranzige humor af te leveren, ondanks de ernst van de situatie.
Christoph Waltz is magnifiek als de nazi bad guy Hans Landa. Waltz is simpelweg maniakaal geweldig, en de meest gruwelijke dingen weet hij met een verrassend zachte stem af te leveren.

2. Reservoir Dogs

Reservoir Dogs is het verhaal van een zooitje criminelen dat onderbroken wordt tijdens een bankoverval. De ontsnapte criminelen vluchten naar een warenhuis, en samen gaan ze conversaties aan over wat er precies fout is gegaan. De film is doorspekt met flashbacks, en de film wordt in een non-lineaire volgorde voorgeschoteld.
Met Reservoir Dogs zette Tarantino zichzelf op de kaart met zijn inmiddels typische Tarantino-ismes. Een vlijmscherp script met geweldige dialogen, pop-cultuur verwijzingen, complexe doch hilarische personages en een soundtrack die de film op bizarre wijze complimenteert.
Reservoir Dogs maakt gebruik van een interessante subversie. Vaak draaien actie films om ‘het grote evenement’, maar deze film draait juist om wat erna gebeurt. In dit geval is het grote evenement een bankoverval, maar je krijgt niet te zien hoe die gegaan is. Dat doen de dialogen voor je.

1. Pulp Fiction

Natuurlijk: Pulp Fiction staat op één! Hoe kan het ook anders? Pulp Fiction volgt drie verschillende verhaallijnen die elkaar allen kruisen.
Pulp Fiction is Tarantino’s onbetwiste meesterwerk. Het leverde Tarantino een hoop awards op, en wist zelfs de carrière van John Travolta nieuw leven in te blazen. Het was de eerste film die gebruik maakte van een compleet anachronistische tijdsvolgorde, toentertijd een revolutionaire narratieve techniek, tegenwoordig komt het regelmatig voor.
Verder brengt Pulp Fiction gewoonweg al het goede van Tarantino in een prachtig jasje. Een pop-cultuur beladen script met humor en vlijmscherpe dialogen ten top, een soundtrack die de gebeurtenissen op bizarre wijze vergezellen en een top cast. De gebeurtenissen van Pulp Fiction zijn zo prachtig over de top dat de ernst van de situatie vaak schaterlachend vergeten wordt (de auto-scene!).

Populair Nieuws