F1 2015 review - De ultieme race-ervaring

  Onze eigen Nederlandse trots Max Verstappen debuteert dit seizoen in de hoogst haalbare afdeling van de racesport: de Formule 1. Wij gamers kunnen echter ook aan de slag als echte Formule 1 coureur in de nieuwe F1 2015!

  Er zijn momenteel veel racegames op de markt voor de PlayStation 4, Xbox One en PC. Geen enkele kan qua snelheid en spanning echter tippen aan de Formule 1 serie. De snelle bolides razen vol sensatie over de tot op de millimeter nagebootste circuits. Voorganger F1 2014 werd redelijk goed ontvangen en kreeg van ons een 7.5. Gaat F1 2015 dit overtreffen?

  Alles aan te passen in F1 2015

  Allereerst kijken we naar de gameplay. Voor een sport die vooral afhangt van techniek en rijvaardigheden is het van enorm belang dat de game goed aanvoelt. Ontwikkelaar Codemasters begrijpt dit en past dit tot in perfectie toe. Je voelt banden verslijten, merkt verschil in warmte van remmen en banden en voelt gelijk de gevolgen van een verkeerde beslissing.

  Probeer het dus bijvoorbeeld maar niet om in de stromende regen op normale banden te rijden want je vliegt gegarandeerd van de baan. Lewis Hamilton komt je dan schaterend van het lachen voorbij. De auto is op onnoemelijk veel manieren aan te passen qua set-up. Banden, Remmen, Wegligging, Downforce, Brandstof, noem het maar op of je kan het aanpassen.

  F1 2015 review 1

  Maar voor iedereen toegankelijk

  Met al deze mogelijke aanpassingen en moeilijke termen zal je als leek in deze wereld wel denken: Wat moet ik hiermee? En het antwoord daarop is: Helemaal niets. Mensen die vaak spelen of echte fans zijn die zullen het niveau flink opschroeven en zich zeker bezig gaan houden met technische aanpassingen aan de auto’s. Dit hoef je echter niet per se te doen.

  Er zijn veel verschillende niveau’s en binnen die niveau’s nog een aantal slimme manieren om de game voor jezelf te vergemakkelijken, of het je aan te leren. Extra hulp bij remmen, instellen niveau A.I. en aanpassen schade aan je voertuig zijn daar voorbeelden van. Waar je ook vandaan komt en wat je niveau ook is: F1 2015 past bij jou.

  F1 2015 review 2

  De modi in F1 2015 sterk verbeterd, maar in de minderheid

  Nu we genoeg weten of het technische vernuft in F1 2015 is het tijd om te gaan kijken naar de modi. Want wat kunnen we eigenlijk allemaal doen? Er is een vernieuwde career mode in F1 2015. Deze is ver hetzelfde als die van F1 2014 maar heeft een nieuw jasje gekregen. Kies een rijder en auto en race de verschillende Grand Prix’s gedurende het jaar.

  Voor de echte die-hards is er ook een pro-season. Deze modus is hetzelfde als Championship Season, alleen dan vele malen moeilijker. Wij, met toch behoorlijk veel race-ervaring, konden ook niet tippen aan het niveau. Mensen die dus een echte uitdaging zoeken, leef je uit. Hier komt het afstellen van je auto en het maken van keuzes behoorlijk om de hoek kijken.

  Maar dat was het dan ook wel. Je kan nog een afzonderlijke Grand Prix doen en online spelen. Meer modi zijn er echter niet. Voorgaande games in de franchise hadden meer modi en die mis je op begeven moment wel. Waarom is er bijvoorbeeld een classic mode waarin je in oude bolides kunt racen? Of bijzondere momenten naspelen met uitdagingen?

  F1 2015 review 3

  F1 2015 of F1 2014?

  In 2014 werden er andere Grand Prix’s gereden dan in 2015 nu. Ook zijn er nu een heleboel andere coureurs. Deze hoef je echter niet te missen in F1 2015, aangezien beide jaargangen speelbaar zijn. In het hoofdmenu kun je de keuze maken uit 2014 of 2015. Alle modi zijn daarin speelbaar en je kan ook een Championship Season doen van 2014. Het hele seizoen van 2014 is speelbaar in F1 2015.

  F1 2015 review 4

  Grafisch goed, maar....

  Grafisch is de game echt op topniveau. De regen, de auto’s, de schade, de circuits, alles is tot in perfect detail uitgewerkt. Prachtig om te zien natuurlijk. Deze grafische effecten hebben daarnaast een duidelijke uitwerking op de gameplay. In de regen heb je minder grip en als je de voorvleugel eraf rijdt heb je minder downforce. Simpel, maar zeer goed uitgewerkt.

  Er is echter een maar. Af en toe gebeurt er zoveel dat de Frame Rate het even niet meer aankan. Vooral tijdens de Grand Prix van Malaysia hakkelde het spel af en toe. Voor een game waarbij op het juiste moment remmen en insturen cruciaal zijn is dit enorm vervelend. Hopelijk gaat dit voorkomen worden door middel van patches.

  F1 2015 review 5

  F1 2015 racet de winkels binnen

  F1 2015 is flink op de schop gegaan. Als je van race-games houdt en dan vooral gebaseerd op circuit en simulatie, dan kan F1 2015 echt niet ontbreken aan jouw verzameling games. Ben je de wat meer casual gamer dan is F1 2015 zeker ook geschikt voor jou. De vraag is echter of het lang kan blijven boeien met het ontbreken van veel modi om te spelen.

  Technisch zit de game prima in elkaar. De gameplay is werkelijk fantastisch, alles is aan te passen en de game ziet er grafisch goed uit. Op een aantal hakkelende momenten na liep de game fantastisch. Echte die-hard fans zullen de game al hebben, maar F1 2015 is zeker de moeite waard om een keer in huis te halen. Dus waar wacht je nog? Pak die controller en treed in de voetsporen van onze eigen Max Verstappen.

  7.5

  De plus- en minpunten

  • Gameplay werkelijk fantastisch
  • Alles aan te passen
  • Voor iedereen toegankelijk
  • Grafisch heel sterk......
  • ..... maar af en toe vervelende drop in Frame Rate
  • Beetje weinig modi

  F1 2015

  Verkijgbaar vanaf 10 july 2015

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.