De beste korte games om snel uit te spelen - Terug in de tijd

  Als je dit artikel aan het lezen bent, is gamen waarschijnlijk een grote hobby van je. Van ons ook! Jammer genoeg zit het echte leven soms in de weg en heb je nauwelijks tijd om een controller op te pakken. Niet getreurd, want wij hebben de 5 beste korte games die je binnen no-time uitspeelt!

  Er zijn een hoop games die je binnen een paar uur kunt uitspelen, genoeg zelfs. Maar sommige games hebben een plek in onze hart veroverd, omdat ze er simpelweg uitsprongen. Het zijn niet per se actuele games, maar dit is volgens ons de top vijf waarvan we zeggen: deze moet je zeker gespeeld hebben.

  Doom (1993)

  Nadat deze game voor het eerst op het toneel verscheen, waren shooters nooit meer hetzelfde. Doom was een ware revolutie op het gebied van first-person shooters en liet aan veel mensen zien hoe gaaf het genre kon zijn. De relatief simpele maar toch zo verslavende gameplay was toentertijd al een gigantisch succes en zelfs vandaag de dag is de originele Doom nog steeds prima speelbaar. Eigenlijk is Doom een game die je eens in je leven gespeeld moet hebben.

  Gelukkig is Doom dan ook één van de beste korte games, want je doet er gemiddeld 4,5 uur over om de game uit te spelen. In een middagje kan je er dus al voor zorgen dat Mars bevrijd wordt van alle hordes demonen. Als je besluit om alle hoeken en gaten van de levels te verkennen dan ben je er iets langer mee bezig. Zelfs dan is Doom met 8,5 uur gemiddeld wel een game die je heel erg snel uitgespeeld hebt.

  Portal

  Wanneer je begint met het spelen van Portal kan je niet meer stoppen. Misschien is het dus goed dat de game dan maar drie uur lang duurt, anders zou het serieuze gevolgen voor je leven kunnen hebben! In de game bestuur je de stille hoofdpersoon Chell die wakker wordt in een testomgeving. Een robot genaamd GLaDOS geeft je instructies bij het gebruik van de gloednieuwe Portal Gun, een wapen dat je door portalen laat stappen.

  Je lost allerlei puzzels op met de Portal Gun, maar het blijkt al snel dat niet alles is wat het lijkt. De game neemt een duistere wending en voor dat je het weet heb je de steriele testomgeving verruild voor de gore gebieden achter de schermen. Jij moet GLaDOS stoppen en zien te ontsnappen uit het laboratorium.

  Portal is een geweldige game die een verhaal vertaalt dat je nooit meer zal vergeten. De iconische stem van GLaDOS en haar humoristische opmerkingen zijn inmiddels legendarisch geworden. Portal is een game die je gespeeld moet hebben!

  Journey

  Er wordt nog wel eens gediscussieerd over de stelling dat games wel of niet kunst zouden zijn. Wat je mening ook is, je kan niet ontkennen dat de PlayStation game Journey een sterke kandidaat is voor het bevestigen van deze mening. In de game bestuur je een naamloos personage dat een reis maakt door de woestijn.

  De kracht van Journey is dat de game een duidelijk verhaal vertelt, zonder je daadwerkelijk iets letterlijk te vertellen. Alles wat je moet weten wordt duidelijk gemaakt door de omgeving en alle andere dingen die je ziet. Ondanks dat er dus niet echt personages of dialogen zijn, voel je uiteindelijk toch een emotionele connectie met het hoofdpersonage en de reis die het maakt. Je bereikt het einde van de reis al na zo’n 2 uur.

  Kort, maar krachtig is wat ze dan zeggen. Journey is zeker één van de beste korte games ooit gemaakt!

  Gone Home

  Op een regenachtige avond op 7 juni 1995, komt Katie Greenbriar terug van een lange reis. Wanneer ze bij haar ouderlijk huis aankomt, komt ze er alleen achter dat niemand thuis is en een briefje van haar zusje Sam op de deur is geplakt. Op het briefje vraagt ze om niet rond te gaan snuffelen om erachter te komen wat er gebeurd is. Natuurlijk ben jij nieuwsgierig en betreed je het donkere huis om te ontdekken waar iedereen gebleven is.

  Dit klinkt als het begin van een horrorgame, maar niets is minder waar. Gone Home is in tegenstelling tot de eerste indruk helemaal niet eng en vertaalt in plaats daarvan een bijzonder verhaal waar je in 2 uur doorheen blaast. Eerder verklappen waar het over gaat zou zonde zijn, dus meer gaan we niet zeggen. Behalve dat Gone Home zonder twijfel één van de betere korte games ooit is.

  The Stanley Parable is de laatste van de beste korte games

  Kantoormedewerker Stanley is niets anders gewend dan voor een scherm zitten en de knoppen indrukken die hij moet indrukken. Totdat op een dag niemand meer vertelt wat hij moet doen en het kantoor plotseling helemaal leeg is. Terwijl een verteller met hem meepraat, gaat Stanley op onderzoek uit om erachter komen wat er met zijn collega’s gebeurt. In ongeveer 1,5 uur is het verhaal voorbij en afgelopen.

  Dat is natuurlijk wel heel snel, is het mogelijk dat je iets gemist hebt? Nee, het verhaal van The Stanley Parable is echt zo kort. Tenminste, als je doet wat de verteller zegt. Als je besluit af te wijken van het voor jou bepaalde pad, kom je erachter waarom The Stanley Parable wordt beschouwd als één van de geniaalste games aller tijden.

  De relatie tussen jou als speler en de verteller is meesterlijk gedaan. De game neemt je mee van depressieve dieptes naar hilarische hoogtepunten, allemaal in een tijdsbestek van maximaal 6,5 uur. The Stanley Parable is zeker één van de beste korte games ooit!

  Zoals aangegeven op de eerste pagina, is dit slechts een selectie. Laat hieronder in de reacties weten welke korte game jij absoluut zou aanraden en waarom!

  Doom (1993)

  Verkijgbaar vanaf 27 september 2006

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.