De 5 beste horrorgames van 2022 tot dusver

Article
vrijdag, 04 november 2022 om 11:00
the chant cult memberf1666352533
De winterse dagen staan weer voor de deur en dat betekent dat het tijd is om flink uit te pakken met horrorgames. Er zijn er al een aantal uitgekomen dit jaar dus griezelen kun je genoeg. Wij zetten de 5 beste horrorgames van 2022 tot dusver voor je op een rijtje. Ben je klaar voor een flinke dosis angstzweet?

5. Ikai

Als je van Japanse Folklore kunt genieten, dan zit je goed met de first-person horrorgame Ikai. Althans, als je niet te snel schrikt. Ikai neemt je namelijk mee naar een feodale shintotempel. Hier dompel je je onder in het oude bijgeloof en doe je steeds meer ontdekkingen over het ongelukkige verhaal van priesteres Naoko. Maak je klaar voor een stevige portie psychologische horror, waarbij yokais, monsters en geesten achter elke hoek schuilen.
Wees zo stil als een muis om het kwaad niet te storen of kies ervoor om voor je leven te rennen. En als je niet meer kunt rennen, neem het dan op tegen de monsters door je een weg naar overleving te puzzelen of de iconische Japanse zegels te tekenen om jezelf te beschermen.

4. Martha is Dead

In het Italië van 1944 vervagen de grenzen tussen realiteit en bijgeloof als het conflict tussen de Duitse en geallieerde troepen oplaait. Martha wordt namelijk verdronken en ontheiligd gevonden. Het is aan jou om om te gaan met het verlies en de gevolgen van de dood van je tweelingzus. Gelijktijdig moet je uitzoeken hoe je zus het leven gelaten heeft.
Het toffe van Martha is Dead is dat er een combinatie neergezet wordt van een bijna picture perfect oud Toscane dat je in alle vrijheid kunt verkennen, terwijl je de waarheid boven tafel probeert te krijgen, maar ook je eigen geheimen probeert te verbergen. Daarbij moet je op zoek naar je eigen verleden, want dit is onmiskenbaar verstrengeld met dat van Martha. Roep herinneringen op in het poppentheater, gebruik tarotkaarten om een geest op te roepen en dompel je onder in mysterieuze folklore en de gruwelijkheden van een steeds dichterbij komende oorlog.

3. The Quarry

Een ontwikkelaar die goed om zich heen heeft gekeken op het gebied van horror is Supermassive Games. Dat zag je al terug in Until Dawn en de The Dark Pictures games, maar komt nog beter naar voren in The Quarry. Deze filmische horrorgame combineert enge plekken met een verhaal dat je flink doet rillen en geeft je daarbij de leiding over het verloop van alles. Het verhaal wordt compleet gemaakt door een cast van horrorsterren waar je U tegen zegt. Onder andere David Arquette (Scream), Lance Hendriksen (Alien), Lin Shaye (Insidious) en Ted Raimi (Evil Dead) komen levensecht voorbij in het verhaal, waar jij de controle over elke keuze hebt.
Die keuzes bepalen alles zodra de zon onder gaat in het zomerkamp waar negen groepsleiders nog één nachtje door moeten halen. Zo romantisch als die zomer was, zo gruwelijk wordt die laatste, mogelijk, noodlottige nacht. In het bos van Hackett's Quarry is namelijk iets flink mis. Weet jij de juiste keuzes te maken als de nachtmerrie zich eindelijk ontvouwt en als je op de hielen gezeten wordt? Blijf jij koel en maak je die ene deur open? Of ren je voor je leven? In The Quarry kan elk van de keuzes noodlottig zijn en het verhaal ineens een andere kant op stuwen. En juist dat maakt dat deze ijzingwekkende game in deze top 5 beste horrorgames hoort.

2. Dying Light 2: Stay Human

Als je horror zegt, dan zeg je zombies. En als je zombies zegt, dan zeg je Dying Light 2. Deze game pakt het verhaal uit het origineel 15 jaar later op. De mensheid zit in een grote nederzetting terwijl de infectie daarbuiten huishoudt en evolueert. De wereld is daarbij gevaarlijker dan ooit geworden. Wat eens een bruisende metropool was, is nu een enorme puinhoop, waarbij niks veilig is. Toch moet je naar buiten om energie, voedsel en meer te vinden.
Gebruik overdag je behendigheid om vrij door de straten van de metropool te navigeren, ontdek nieuwe gebieden en maak keuzes die het lot van de mensheid bepalen. Let wel op, want overdag ben je niet de enige die op straat rondstruint. Verschillende bendes en facties zijn dan ook actief en zij zullen er alles aan doen om jou te beroven, met of zonder geweld. In de nacht wordt het nog gevaarlijker, want dan komen de geïnfecteerden uit de schaduwen op zoek naar voedsel. En je raadt het al: dat ben jij.

1. The Chant

Als je deze maand echt wil griezelen, dan weet The Chant je naar hogere sferen te brengen. Deze game komt uit de indiestudio Brass Token en laat je in de huid van Jess kruipen. Ze besluit naar het idyllische Glory Island te gaan om haar trauma’s te verwerken. Als ze bij de spirituele groep aankomt, lijkt dat te gaan lukken, maar al snel gaat het compleet mis. Het gevolg dat er een dimensionale poort geopend wordt met alle gevolgen van dien.
Om de balans te herstellen moet jij met vrees voor je eigen leven alle hoeken van het eiland verkennen. The Chant combineert op een unieke manier survival-horror elementen die we kennen uit games als Resident Evil met jaren ’70 psychedelische horror en bovennatuurlijke terreur. Daarbij schotelt de game je ook elementen als puzzels, verkenning en een skill-tree voor onder het genot van een ijzersterke soundtrack. Het is met recht dé game om in deze donkere dagen in je console te hebben.
Dit artikel is in samenwerking met Plaion