De 25 beste GameCube games - Het 16-jarig bestaan vieren!

  De Nintendo GameCube is 16 jaar! Haal de console uit de kast om het te vieren. Wij zetten de 25 beste GameCube games voor je op een rijtje zodat je een eerbetoon kunt brengen aan de console.

  Op 3 mei 2018 is het officieel 16 jaar geleden sinds de Nintendo GameCube uitkwam in Nederland. Om de lancering te vieren is het hoog tijd dat we het allerbeste van het beste gaan onderscheiden. Dit kan natuurlijk maar op één manier en dat is de 25 beste GameCube games ooit op een rij zetten.

  25. Eternal Darkness: Sanity’s Requiem

  We beginnen de lijst met onze beste GameCube games met deze actie-adventure game. Het is tijd om te griezelen met de psychologische horror die het spel weet te veroorzaken en dat is dan ook hoe het spel zich onderscheidt van bijvoorbeeld Resident Evil. Daarnaast wordt er een zeer goed verhaal verteld en dat komt mede door de karakters.

  24. Star Wars Rogue Leader: Rogue Squardon II

  De tijd dat er geen controverse rondom een Star Wars game was, lijkt voorbij te zijn en dus is het tijd om deze fantastische Star Wars game nog een keer in het zonnetje te zetten. Het bevat de perfecte mate aan Star Wars-sfeer en geeft je het gevoel alsof je echt een Star Wars film aan het spel bent en aangezien Solo: A Star Wars Story bijna uit is, kun je alvast even in de sfeer komen. Het is alleen jammer dat er geen multiplayer is.

  BagoGames

  23. SoulCalibur II

  Wat is nou een betere manier om het 16-jarige bestaan van de GameCube te vieren dan opnieuw verslaafd raken aan SoulCalibur II? Niet alleen zijn er genoeg karakters om mee te vechten, maar ook de gastkarakters zijn een groot pluspunt voor het spel. Daarnaast had het spel ook verbeterde gameplay zodat je je vrienden een goed pak slaag kon geven.

  22. Super Monkey Ball

  Het is en blijft een vreemd spel dat Super Monkey Ball. Toch is het en blijft het een plezier om de controle te nemen over een aapje in een soort glazen bal. Het is dan ook aan de speler om het aapje door doolhoven heen te loodsen in de uitdagende singleplayer. Natuurlijk is de multiplayer het grootste genot, want met je vrienden kun je de genieten van de fantastische minigames.

  21. Pikmin

  De puzzel platformer die ons Olimar gaf, is nog steeds leuk om te spelen. De vreemde ruimtewezens zijn nog net zo aandoenlijk als vroeger en ondanks dat er sindsdien twee nieuwe Pikmin games zijn uitgebracht. Het spel is zelfs voor deze lijst uniek en wordt alleen geplaagd door een vervelende camera, maar die weet nooit echt roet in het eten te gooien.

  20. Mario Party 6

  Er zijn meer dan genoeg Mario Party games, waarvan er vier uit zijn gekomen op de GameCube. De beste is toch echt Mario Party 6, want het spel weet toevoegingen uit Mario Party 5 te verfijnen en dat zorgt voor een betere ervaring. Daarnaast blijft het leuk om de orbs te gebruiken, omdat die een strategisch element aan het spel toevoegen.

  19. The Legend of Zelda: Four Swords Adventure

  Als we het hebben over de beste Legend of Zelda games is Four Swords Adventure niet de game die door je hoofd heen spookt. Toch is de unieke manier waarop je Four Swords Adventure kunt spelen de reden dat we het één van de beste GameCube games ooit noemen. Het is namelijk een spel dat een goede singleplayer heeft, maar de competitieve multiplayer kunnen we je ook zeker aanraden.

  18. Fire Emblem: Path of Radiance

  De strategische RPG Fire Emblem: Path of Radiance brengt precies wat fans van het genre willen, zoals goede gameplay en een lekker tempo. De interesse is ten aller tijden gewekt en ondanks dat het spel niets nieuws aan het genre toevoegt, weet het spel wel op elk vlak op volle toeren te draaien. Daarnaast is het verhaal het zeker waard om te spelen en alle elementen samen maakt het één van de beste GameCube games ooit.

  BagoGames

  17. Pokémon Colosseum

  Het is niet een Pokémon RPG zoals we die jarenlang in verschillende versies hebben kunnen spelen met de handheld systemen. Dat neemt niet weg dat Pokémon Colosseum wel echt een Pokémon game is met verschillende RPG-elementen die aantoont dat Pokémon zich best als een 3D game kan presenteren. Hoewel het spel er visueel niet indrukwekkend uitziet, is de mate van details indrukwekkend en is het verhaal beter dan in vele andere Pokémon games.

  16. Metroid Prime 2: Echoes

  Metroid Prime 2 weet zich op verschillende manieren te onderscheiden van haar voorganger door bijvoorbeeld het verhaal meer focus te geven. Ook waren er een aantal nieuwe gameplay elementen, zoals de manieren om vijanden te verslaan. Retro Games toont met Metroid Prime 2 aan dat level design nog steeds een belangrijke focus is en dat pakt op sublieme wijze uit.

  15. Beyond Good and Evil

  Het mocht even duren, maar er is toch echt een vervolg aangekondigt voor deze fantastische game. Waarom het niet eerder is gebeurt, blijft natuurlijk de vraag want het spel heeft een setting die rijp is voor meer avonturen en ook het verhaal was geweldig. De combat en wat technische problemen zijn de enige minpunten van dit spel.

  BagoGames

  14. Metal Gear Solid: The Twin Snakes

  Deze remake van de originele Metal Gear Solid wist meer toe te voegen dan alleen een grafische upgrade. Het spel bracht nieuwe cutscenes met zich mee en had ook gameplay functies die in eerste instantie alleen in Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty te vinden waren. De filmische ervaring die het spel met zich meebrengt, is reden genoeg om het spel één van de beste GameCube games ooit te noemen.

  13. Resident Evil 4

  Volgens vele fans in Resident Evil 4 het hoogtepunt van de Resident Evil-serie en dat is niet gek. Het spel heeft fantastische karakters, een goed verhaal en is het nog steeds een spel dat goed voor schrik weet te zorgen. De variatie aan wapens en de toename aan munitie zorgde ook voor meer actie, maar niet te veel zoals in latere delen.

  12. F-Zero GX

  De GameCube was een goede plek voor racing games en als je echt dol was op snelheid, genoot je met volle teugen van F-Zero GX. Het spel voegde ook voor het eerst een verhaallijn toe aan het spel en is vanwege de precieze controls nog steeds een plezier om te spelen. De enige kritiek die je op het spel kunt hebben is dat het voor sommigen te moeilijk is, maar dan krijg je tegenwoordig de sneer ‘Get good’ teruggeworpen.

  BagoGames

  11. Animal Crossing

  Het moge duidelijk zijn dat Animal Crossing niet voor iedereen is, want niet iedereen houdt ervan om een stad te onderhouden in real time. Het is toch echt één van de beste GameCube games, juist omdat het een rustig spel is dat veel doet met weinig actie. De charme, muziek en de visuele voegen veel toe aan het spel en als je echt een die-hard bent, speel je het spel nu nog steeds terwijl het spel al 14 jaar oud is.

  10. Paper Mario: The Thousand-Year Door

  Inmiddels is het één van de duurdere first-party GameCube games om nog aan te schaffen, maar het is je zuurverdiende centen meer dan waard. Met de papieren artstyle en de turn-based combat is het opnieuw tijd om Princess Peach te redden. Hiervoor gebruik je het battle systeem waar je constant door uitgedaagd wordt vanwege het timen van de aanvallen.

  9. Prince of Persia: The Sands of Time

  Ondanks dat het spel op sommige momenten veel moeilijker is dan gebruikelijk, blijft The Sands of Time een fantastische game. Dit komt door het interessante verhaal en de gameplay die een flinke uitdaging biedt. Die gameplay die we net noemde wordt alleen maar versterkt door de Sands of Time mechanic waardoor je de tijd kunt terugdraaien en gevechten in een versloomde tijd kunt uitvechten.

  8. Luigi’s Mansion

  Het mocht een keer tijd worden dat er een remake kwam van dit pareltje, want wie wil er nou niet op avontuur met Luigi. Iedereen wilde het natuurlijk toen de game gelijktijdig met de GameCube lanceerde en met goede reden. Het spel had creatieve game design die werd aangevuld door de heerlijk gameplay. Daarnaast is de humor in het spel gewoon puur genieten, dus begin vooral weer Luigi’s Mansion te spelen op je GameCube.

  7. Mario Smash Football

  Terugkijkend op de GameCube generatie is Mario Smash Football een bijzondere game die vaak vergeten wordt als we het over de beste GameCube games hebben. In het spel lijkt het wel alsof ieder karakter een oorlog aan het voeren is tegen de rest en dit vertaald zich dan ook in de gameplay waarbij je alles en iedereen tegen een elektrisch hek aan kunt rammen. Het is dan ook de gameplay die het spel zo’n plezier maakt om te spelen, zowel alleen als met je vrienden.

  6. Metroid Prime

  Retro Studio wist met de Metroid Prime-trilogie de serie opnieuw uit te vinden te beginnen met Metroid Prime door het spel een derde dimensie te geven. Het spel is fantastisch dankzij sublieme level design, de meeslepende wereld die alleen maar versterkt werd door de muziek en de gameplay die je liet ontdekken. Toch wist het spel in de kern nog echt als een Metroid game aan te voelen en dat maakt het één van de beste GameCube games aller tijden.

  BagoGames

  5. The Legend of Zelda: Twilight Princess

  Het is natuurlijk algemeen bekend dat de game ook op de Wii te spelen was, maar dat neemt niet weg dat het spel fantastisch is op de Nintendo GameCube. Stilistisch gezien was het een grote verandering ten opzichte van The Legend of Zelda: Wind Waker, want The Legend of Zelda: Twilight Princess is een stuk onheilspellender. De vrolijke, felle kleuren zijn ingeruild voor grauwe, donkere tinten die thematisch gezien goed bij het spel passen.

  Het sluit allemaal goed aan bij het verhaal waarbij Link moet voorkomen dat Hyrule verzwolgen wordt door een parallelle dimensie. Om de Twilight Realm te stoppen wordt hij bijgestaan door Midna en kon Link de vorm van een wolf aannemen. Dit voegde dan ook een nieuw gameplay-element toe en is nog steeds leuk om te spelen.

  4. Super Mario Sunshine

  Het is tijd om terug te gaan naar het tropische eiland Isle Delfino, want Mario is op vakantie. De vakantie wordt helaas al snel verstoort door Shadow Mario die als een vandaal het eiland bekladt. Omdat Mario altijd zo’n good guy is, biedt hij aan om de Isle Delfino op te ruimen en daarbij krijgt hij hulp van de Flash Liquidizer Ultra Dousing Device (FLUDD).

  Hoewel de camerabesturing niet altijd optimaal is in Sunshine, voegt de FLUDD mechanic genoeg variatie toe. Het zorgt er dan ook deels voor dat Super Mario Sunshine in de hoge nummers belandt van onze 25 beste GameCube games ooit. Dit komt natuurlijk ook door het flinke aantal moves die Mario kon uitvoeren die meer diepte aan het spel toevoegde.

  Goer3

  3. Mario Kart: Double Dash

  Het maakt niet uit hoeveel Mario Kart games eruit gebracht worden, zolang ze maar van goede kwaliteit zijn. Mario Kart: Double Dash bewees dit vijftien jaar geleden en voegde een heel nieuw element toe aan de Mario Kart formule. Het is tot op heden nog steeds de enige Mario Kart game waarbij je niet tegen je vrienden hoeft te schreeuwen vanwege een blauw schild dat ervoor zorgt dat je tweede wordt.

  Het blauwe schild is nog steeds wel een item in het spel, maar nu kun je samen met je vrienden schreeuwen. Je kunt nu namelijk met twee spelers in één auto rond racen en dat voegt een hele nieuwe dynamiek toe aan het spel. Daarnaast had het spel fantastische racetracks en een scala aan speelbare personages om uit te kiezen.

  2. The Legend of Zelda: Wind Waker

  Misschien schrok je even toen je zag dat The Legend of Zelda: Twilight Princess tot de 25 beste GameCube games behoorde, maar je Wind Waker nog niet zag. Wees gerust, want het spel is in onze ogen de op één na beste game die je op de GameCube kunt spelen. Het spel ziet er nog net zo mooi uit als toen je het 15 jaar geleden speelde.

  Dat er een remaster uitkwam op de Wii U bewijst maar weer dat het spel van hoge kwaliteit is, ondanks dat het verhaal niet veel nieuws toevoegt. Het is nog steeds de bedoeling om de Triforce te verzamelen om Ganon te verslaan, maar de nieuwe artistieke zorgt voor een kinderlijk gevoel van blijdschap. Daarbij is het nog steeds een plezier om in je bootje rond te varen en daadwerkelijk de wereld te ontdekken.

  BagoGames

  1. Super Smash Bros Melee

  Het kan ook eigenlijk niet anders dat de nummer één van deze lijst met de 25 beste GameCube games Super Smash Bros Melee is. Het is het ultieme vechtspel om met je vrienden te spelen. Het spel mag inmiddels ook al bijna 16 jaar oud zijn, maar het is volgens de pro’s nog steeds de beste Super Smash Bros game.

  We zeiden al in onze special over de 10 Nintendo Switch GameCube games die moeten verschijnen dat de game niet alleen toegankelijk is voor nieuwkomers maar ook veel diepgang heeft. Met 25 speelbare fighters is er dan ook vast en zeker een karakter waar je mee kunt spelen en je favoriete Nintendo-karakters kapot kunt meppen.

  Dit zijn de beste GameCube games ooit gemaakt

  Dit zijn onze beste GameCube games aller tijden, maar het zijn niet de enige GameCube games. Zijn er games waarvan je denkt dat ze bij de beste GameCube games ooit horen? Laat het ons weten in de reacties.

  Metroid Prime: The Complete Trilogy

  Verkijgbaar vanaf 4 september 2009

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.