De 10 mooiste PS3 en Xbox 360 games

  De afgelopen jaren hebben game-ontwikkelaars duizenden games gemaakt voor de PlayStation 3 en Xbox 360. Sommige games staan vooral bekend om hun oerlelijke graphics, terwijl andere juist om hun graphics worden geprezen. Vorige week vroegen wij jullie welke games voor de twee last-gen consoles over de allermooiste graphics bezitten. Ongeacht of de gameplay het waard is of niet, welk spel wint de schoonheidsprijs?

  Voordat we beginnen met de top tien zetten we eerst de opmerkelijkste resultaten op een rijtje, beginnende met de grote verliezers in de poll. Zo is het meer dan duidelijk dat vrijwel niemand de graphics van Call of Duty: Modern Warfare 3 waardeert, ondanks de immense populariteit van het spel. De game heeft met nul stemmen bewezen dat het niet altijd nodig is prachtige graphics te leveren om toch succesvol te zijn. Hetzelfde geldt voor Halo: Reach, Sleeping Dogs en Max Payne 3, die allemaal geen enkele stem wisten binnen te slepen.

  Een aantal games stond niet in de poll maar kreeg toch een stem via de comments. Hoewel geen enkel spel het tot de top tien wist te schoppen verdienen ze toch een eervolle vermelding. Halo 4, Rayman Legends, Beyond: Two Souls, Journey en Borderlands 2 verdienden volgens jullie allemaal een plekje in de poll. Helaas wist geen van allen meer dan één stem binnen te halen.

  Dan nu de top tien! Deze keer lag er een hoge drempel om de ranglijst te behalen vanwege de enorme verdeeldheid in stemmen. Op de top twee na is het verschil in stemmen vaak niet groter dan 0,5 procent. Welke games wisten een plekje te veroveren? En welk spel is nou uiteindelijk het de allermooiste van allemaal?

  10. BioShock Infinite

  De hekkensluiter van de top tien is BioShock Infinite. Het spel wordt gezien als één van de beste games van het afgelopen jaar en dat heeft volgens jullie ook met de graphics te maken. De game kreeg 3,5 procent van de stemmen en verslaat daarmee op het nippertje Killzone 3, Tomb Raider en Batman: Arkham City.

  BioSock Infinite kwam 26 maart 2013 naar de PlayStation 3, Xbox 360 en PC. Het is het derde deel in de BioShock-franchise, maar nam een compleet andere wending door de vertrouwde onderwarterwereld Rapture te vervangen voor het vliegende eiland Columbia. De nieuwe wereld bood de ontwikkelaars veel ruimte om flink uit te pakken met de graphics. Het is allesbehalve een straf om door Columbia te dwalen en mee te maken hoe de Utopie langzaam maar zeker afbrokkelt. Lars prees de sfeer en uitstraling van de game in zijn BioShock Infinite recensie en gaf het spel uiteindelijk een dikke 9,5.

  screenshot

  9. Final Fantasy XIII

  Met iets meer dan vier procent van de stemmen staat Final Fantasy XIII op nummer negen. Hoewel de game behoorlijk wat kritiek kreeg van Final Fantasy-fans wat betreft de gameplay, was er in elk geval niets mis met de graphics. De Final Fantasy-franchise zit vol met grafische hoogstandjes en ook bij het dertiende deel stelden de Japanse ontwikkelaars niet teleur.

  Final Fantasy XIII werd in 2006 al aangekondigd en kwam vier jaar later uit op de PlayStation 3 en Xbox 360. Het spel zou in de eerste instantie nog op de PlayStation 2 uitkomen, maar toen de ontwikkelaars kennismaakten met de kracht van de PlayStation 3 besloten ze de game daarop verder te ontwikkelen. Later werd besloten ook een Xbox 360-versie uit te brengen. Sinds de lancering van het spel in maart 2010 zijn er twee vervolgen op het deel gemaakt, maar beide sequels wisten grafisch niet te tippen aan het origineel. Het derde deel, Lightning Returns: Final Fantasy XIII is vanaf 14 februari verkrijgbaar.

  De wereld van heroine Lightning heeft iets post-apocalyptisch. Mensen zijn van hun thuiswereld Gran Pulse verhuisd naar Cocoon, een kunstmatige planeet die is gemaakt om aan de gevaren op Gran Pulse te ontkomen. In de game reis je door allebei de werelden terwijl je op zoek gaat naar een manier om onder de heerschappij van de goddelijke wezens genaamd Fal'Cie uit te komen. Tijdens het spel word je meerdere keren meegenomen in prachtige cutscenes die de kracht van de PlayStation 3 tot het uiterste brengen. Tristan noemde de graphics "gigantisch mooi" in zijn Final Fantasy XIII recensie en prees de game ondanks alle kritiek met een 8,7.

  8. Uncharted 3: Drake's Deception

  Op nummer acht met vijf procent van de stemmen staat het derde deel in de Uncharted-serie. Uncharted 3: Drake's Deception kwam in november 2011 naar de PlayStation 3. De verwachtingen waren in de tussentijd enorm opgelopen en Naughty Dog had er een behoorlijke klus aan om daaraan te kunnen voldoen. Uiteindelijk is het ze prima gelukt om een waanzinnig mooie game neer te zetten met graphics die een plek in deze top tien verdienen.

  De eerste Uncharted game, Uncharted: Drake's Fortune, werd in 2007 al enorm geprezen om de stralende graphics. Toch wist Naughty Dog bij zowel deel twee als deel drie de lat nog hoger te leggen. De franchise is een prima voorbeeld van de groei in graphics die plaats kan vinden binnen één generatie. Het is dan ook geen verrassing dat de verwachtingen voor Uncharted 4 voor de PS4 inmiddels door het plafond gestegen zijn. Helaas moeten we waarschijnlijk nog een tijdje wachten op het vierde deel, want op de aankondigingstrailer na, is er nog weinig over bekend.

  In Uncharted 3: Drake's Deception beland je in een grote hoeveelheid spectaculaire omgevingen, van Europa tot de woestijn in het Midden-Oosten, inclusief zandstormen. Alle locaties zijn tot in de kleinste details uitgewerkt. Eke gaf de game in zijn Uncharted 3: Drake's Deception recensie een 9,4 en noemde het "een epische ervaring".

  screenshot

  7. Battlefield 3

  Battlefield 3 verdient met bijna zes procent van de stemmen een zevende plek. Het duurde maar liefst vijf jaar voordat de opvolger van Battlefield 2 en Battlefield 2142 naar de PlayStation 3 kwam, maar het lange wachten wierp uiteindelijk zijn vruchten af. Battlefield 3 bracht de franchise naar een heel nieuw level en was de enige first-person shooter die een oprechte concurrent vormde voor het razendpopulaire Call of Duty: Black Ops.

  Battlefield 3 ligt sinds oktober 2011 in de winkels en werd toentertijd aangekondigd als dé shooter van het jaar. De meningen in de eeuwige discussie 'Battlefield vs. Call of Duty' zijn nog altijd verdeeld, maar één ding is in elk geval duidelijk: Battlefield 3 ziet er geweldig uit. Ontwikkelaar DICE streefde naar een top-realistische game en slaagde daar ruimschoots in. In geen enkele andere shooter waren de omgevingen en explosies zo écht als in Battlefield 3. Jelle beoordeelde de game in zijn Battlefield 3 recensie uiteindelijk met een 8,8.

  De graphics van Battlefield 3 komen het beste naar voren in de multiplayer, waar je kunt kiezen uit een arsenaal maps die stuk voor stuk een plaatje zijn om in rond te lopen. Maar niet alleen de visuele omgeving is prachtig. Battlefield 3 is tevens een hoogstandje in de audiokwaliteit.

  6. Far Cry 3

  Op nummer zes met bijna zeven procent van de stemmen staat de tropische shooter Far Cry 3. Het derde deel in de franchise, dat vier jaar na deel twee verscheen voor de PlayStation 3, Xbox 360 en PC, werd in een compleet nieuw jasje gestoken. Dat betekende niet alleen een prachtige nieuwe omgeving, maar ook een nieuwe hoofdpersoon en een geheel nieuw verhaal. Sinds november 2012 is het mogelijk om van de open wereld van Far Cry 3 te genieten, waarin je nooit genoeg krijgt van de grafische pracht en praal van het spel.

  Far Cry 3 is een spel met een open wereld, waardoor het mogelijk is om zelf alle uithoeken van de tropische eilanden uit te pluizen. Een open wereld vervaardigd behoorlijk wat oog voor detail van de kant van de ontwikkelaars. Ubisoft heeft met deze game laten zien dat ze daar prima toe in staat zijn. De game kreeg in de Far Cry 3 recensie van Alwin een 9, waarbij hij de graphics als een van de belangrijke factoren noemde om het spel aan te schaffen.

  De game speelt zich af op de Rook Islands, een fictieve eilandengroep middenin de Stille Oceaan. In totaal zijn er vijf eilanden, waarvan er twee gebruikt worden in de singleplayer-modus, eentje voor de multiplayer en eentje voor de co-op. Daarnaast is er ook nog een speciaal eiland dat kan worden gebruikt om zelf maps te creëren.

  screenshot

  5. Metro: Last Light

  Met een minuscuul verschil verslaat Metro: Last Light de nummer zes en kruipt de game de top vijf binnen. De first-person shooter kwam op 17 mei 2013 naar de PlayStation 3, Xbox 360 en PC en behoort tot één van de grafische hoogstandjes van vorig jaar.

  Metro: Last Light is het vervolg op de game Metro 2033 en is gebaseerd op de gelijknamige boekenserie van Dmitry Glukhovsky. Hoewel het eerste deel in de franchise alleen naar de Xbox 360 en PC kwam, is Metro: Last Light ook verkrijgbaar op de PlayStation 3.

  De grafische technologie van Metro: Last Light, die ervoor zorgde dat bliksem nog nooit zo echt leek en het natuurkundige realisme vergrootte was volgens ontwikkelaar 4A Games een mijlpaal in de wereld van grafische ontwikkelingen. Toen de game uiteindelijk lanceerde bleek dit geen moment overdreven te zijn. Metro: Last Light is simpelweg een prachtige game. De post-apocalyptische setting is enorm goed weergegeven waardoor de graphics zelfse effect hebben op je gevoel. In zijn Metro: Last Light recensie noemde Erik de game een grafisch hoogstandje met een fantastische sfeer die je meteen in de game trekt. Hij beloonde het spel mede hierdoor met een 8,5.

  screenshot

  4. The Elder Scrolls V: Skyrim

  The Elder Scrolls V: Skyrim valt met ruim 7,5 procent van de stemmen net buiten de top drie. Dat Skyrim een fantastische game is, dat is inmiddels meer dan duidelijk. In 2011 wist Bethesda vrijwel alle grote prijzen met Skyrim in de wacht te slepen. De wereld, die enorm is, kent een oneindige hoeveelheid detail en content. Het is een game die in vrijwel geen enkele top tien over de afgelopen generatie mag ontbreken, dus ook deze niet.

  Toen de game in november 2011 verscheen was de hype enorm. Nog nooit was er een spel waarin je zo enorm veel kon doen en waarin alle side-quests net zo de moeite waard waren als de main-quest. Daarnaast bood de game gewoon enorm veel ruimte om te doen waar je zin in had. Al besloot je helemaal geen quests te volgen en gewoon maar af te wachten wat er allemaal op je pad kwam, dan kon je alsnog tientallen uren vooruit zonder je te vervelen. Dit was allemaal niet mogelijk geweest als de game geen fantastisch gedetailleerde omgeving had gehad. Hoewel de personages er misschien niet ultra realistisch uit zien, is het geheel meer dan genoeg voor een verdiende vierde plek.

  In Skyrim maakt het niet uit wat je doet of wie je bent, als je er maar rekening mee houdt dat alles gevolgen heeft. Je kunt werkelijk waar alles aanraken en oppakken in de game en vaak heeft het nog een gevolg op je gameplay ook. Dure beeldjes die op de schoorsteenmantel staan in een ogenschijnlijk willekeurig huis starten een hele nieuwe quest als je ze 'per ongeluk' van de schouw pikt. Dat er vrijwel niets vast op zijn plek staat in het spel is een staaltje grafische ontwikkeling waar maar weinig andere ontwikkelaars aan kunnen tippen. Alwin beloonde de game in zijn The Elder Scrolls V: Skyrim recensie dan ook met een mooie 9,7, vooral vanwege de geweldige sfeer, oneindige hoeveelheid content en prachtige presentatie.

  screenshot

  3. Crysis 3

  De bronze medaille gaat met 8,5 procent van de stemmen naar Crysis 3. De game, die in februari 2013 naar de PlayStation 3, Xbox 360 en PC kwam is grafisch van de allerhoogste kwaliteit. De CryEngine 3 zorgde ervoor dat het derde deel in de franchise er nog vele malen beter uit zag dan Crysis 2, die ook al om haar graphics werd geroemd.

  New York is in Crysis 3 veranderd in een indrukwekkende urban jungle, waar de stadse elementen worden overspoeld met flora en fauna uit het oerwoud. Het is het jaar 2047, 24 jaar later dan in Crysis 2. De futuristische setting is een plaatje om naar te kijken, of het nou dag of nacht is in de game. Tom gaf het spel in zijn Crysis 3 recensie een acht en noemde het een visueel genot.

  De grafische kwaliteit van Crysis 3 wordt vooral getekend door gedetailleerde schaduwen, mooi lichtwerk en realistische mist, die op zijn beurt ook weer een schaduw heeft. Alles is uit de kast gehaald om van Crysis 3 een begrip te maken in de grafische wereld en dat is de ontwikkelaars ruimschoots gelukt. Cytek is en blijft een leider in het maken van mooie grafische games. Dat waren ze in 2007 toen de eerste Crysis-game uitkwam en om haar prachtige graphics werd geprezen, en dat zijn ze nu nog steeds.

  screenshot

  2. Grand Theft Auto V

  Waar Skyrim in 2011 de grootste hype van het jaar was, is Grand Theft Auto V dat in 2013. Met 17 procent van de stemmen verovert de game de tweede plek in deze top tien. Wederom bewijst GTA V dat het van alle markten thuis is. Niet alleen in de oneindige gameplay, maar ook in de graphics.

  Sinds september 2013 kunnen we genieten van de enorme open wereld van de nieuwste game uit de Grand Theft Auto-franchise. In Los Santos ben je uren zoet, al is het alleen maar om in de vetste auto's de straten onveilig te maken. Net als bij Skyrim gaat het in GTA V om het oog voor detail. Hoewel realisme misschien niet het woord is om aan de graphics van GTA V te koppelen, raak je nooit uitgekeken op de stad. Je blijft dingen ontdekken en over alles is nagedacht. Daarnaast weet RockStar met GTA V het belangrijkste voor elkaar te krijgen in een spel met een open wereld: de stad leeft. Je hebt het idee alsof het leven in Los Santos gewoon door gaat als je uitlogt.

  GTA V zal nog heel lang in het geheugen van vele gamers gegrift staan. Het spel zal tijdens dit award-seizoen ook nog behoorlijk wat prijzen in de wacht slepen. In deze top tien heeft de game alvast een mooie zilveren medaille. Terecht ook, volgens Sebastiaan, want hij gaf de game in zijn Grand Theft Auto V recensie een dikke 9,8.

  screenshot

  1. The Last of Us

  In de vorige top tien ging The Last of Us er nog met de hoofdprijs vandoor als de beste zombiegame ooit. Ook nu pronkt de PlayStation 3 exclusive bovenaan de lijst. De post-apocalyptische game mag zich nu met trots het spel met de mooiste graphics noemen voor de PlayStation 3 en/of Xbox 360.

  Ruim twintig procent van de stemmen ging naar The Last of Us. Het is duidelijk dat jullie groot fan zijn van de game. Het spel kwam 14 juli 2013 uit op de PlayStation 3 en wordt door velen gezien als één van de beste games van vorig jaar. Zo domineert ze de nominaties van de prominente D.I.C.E. Awards met dertien nominaties, waaronder uiteraard voor die van de beste graphics.

  The Last of Us weet met haar prachtige graphics de angst die bij een apocalyps hoort zeer goed over te brengen op de speler. Het scherpe oog voor detail zorgt ervoor dat je constant alle hoeken van het scherm blijft inspecteren, op zoek naar onheil dat werkelijk waar uit het kleinste hoekje tevoorschijn kan komen. Je vergeet bij het spel soms dat je eigenlijk in je woonkamer zit en dat is een prestatie waar elke game-ontwikkelaar van droomt. Sebastiaan gaf de game in zijn The Last of Us recensie een negen en prees de zeer sfeervolle post-apocalyptische setting.

  screenshot

  The Last of Us

  Verkijgbaar vanaf 14 june 2013

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.